21.2 C
Athens
May 15, 2024
Image default
WORLD

Σε κατάσταση “έκτακτης ανάγκης” η Λαμπεντούζα

Mέσα σε μόλις ένα 24ωρο σημειώθηκαν πάνω από 1.000 αφίξεις προσφύγων. Η ιταλική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.

Η Λαμπεντούζα είναι υπό πίεση – όσο ποτέ άλλοτε. Οι μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί αγγίζουν πλέον τους 6.800 ανθρώπους. Μέσα σε ένα μόλις εικοσιτετράωρο σημειώθηκαν πάνω από 1.000 νέες αφίξεις.

Στην μεγάλη τους πλειοψηφία οι “απελπισμένοι της θάλασσας” καταφθάνουν με πλεούμενα από την Τυνησία, κυρίως από το Σφαξ. Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τυνησίας που προέβλεπε αυστηρότερους ελέγχους στις ακτές τις βορειαφρικανικής χώρας ουσιαστικά δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ. Στο κλειστό κέντρο παραμονής του νησιού και στο μικρό λιμάνι σημειώθηκαν εντάσεις όταν ο Ερυθρός Σταυρός προσπάθησε να μοιράσει νερό και φαγητό. Οι μετανάστες έτρεξαν, φοβούμενοι ότι τα τρόφιμα δεν θα έφταναν για όλους, ενώ τελικά η αστυνομία απομάκρυνε τους εθελοντές.

Ο δήμαρχος Φιλίπο Μανίνο κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζητά λύσεις από την κυβέρνηση της Ρώμης. Ο ιερέας της ενορίας περιγράφει την κατάσταση ως “τραγική, ακραία και δραματική”. Ο αμείωτος ρυθμός των αφίξεων δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε ένα νησί μόλις 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το νερό, για παράδειγμα, μεταφέρεται στην Λαμπεντούζα από την Σικελία.

Τώρα άρχισε η πολλοστή “επιχείρηση αποσυμφόρησης”. Τοιταλικό κράτος ναύλωσε και πάλι πλοία, ώστε να μεταφέρει σταδιακά μέρος των μεταναστών και των προσφύγων σε διάφορες περιοχές της Κάτω Ιταλίας.

Σε δύσκολη θέση η ιταλική κυβέρνηση

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνιζήτησε βοήθεια από την Ευρώπη, για την αντιμετώπιση του φαινομένου, “διότι πρέπει να σταματήσουν οι αφίξεις”, όπως δήλωσε στην τηλεόραση της Rai. O δε υπουργός μεταφορών και γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ενόψει και της εκστρατείας των ευρωεκλογών, επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους: “πρόκειται για πολεμική πράξη, θέλουν να φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνησή μας, διότι δεν τους βολεύει”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, φέτος οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην χώρα, αυξήθηκαν κατά 60%. Η κυβέρνηση της Ρώμης είναι σε πολύ δύσκολη θέση, διότι οι πολιτικές δυνάμεις που την συνθέτουν είχαν υποσχεθεί προεκλογικά άμεση, ριζική αλλαγή της όλης κατάστασης.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Η Γερμανία ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία ύψους 1,3 δισ. ευρώ

banks

Τουρκία: Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Ανατολική Τουρκία, στην επαρχία Μαλάτια

banks

Αεροσκάφος του αμερικανικού στρατού συνετρίβη κατά τη διάρκεια άσκησης στην Αυστραλία

banks

Επίσημη πρόταση εξαγοράς της ITA Airways από τη Lufthansa στα χέρια της Κομισιόν

banks

Το Ιράν μείωσε την στρατιωτική του παρουσία στη Συρία

banks

Οι πρόεδροι των Φιλιππίνων και της Κίνας συζήτησαν για την ένταση στη Νότια Σινική Θάλασσα

banks