18.8 C
Athens
May 4, 2024
Image default
MARKETS

Σε υψηλό (σχεδόν) δύο ετών η Wall Street

Σε υψηλό (σχεδόν) δύο ετών η Wall Street

Απτόητη συνεχίζει την πορεία της προς τα ρεκόρ η Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν σε θετικό έδαφος για τέταρτη διαδοχική μέρα, «αγγίζοντας» νέα υψηλά για φέτος. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν επηρέασαν σημαντικά τις προβλέψεις των αναλυτών σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων από την Federal Reserve, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να προβαίνει σε ανακοινώσεις αύριο (13/12) Τετάρτη.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης (12/12), ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,46% στις 4.643,70 μονάδες και ο Dow Jones κέρδισε 173,01 μονάδες ή 0,48% στις 36.577,94 μονάδες. Ο Nasdaq Composite κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,70% στις 14.533,40 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες «άγγιξαν» νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά 52 εβδομάδων, με τον S&P 500 να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο του 2022 (υψηλό 23 μηνών). Ο Nasdaq και ο Dow Jones «χτύπησαν» τα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδά τους από τον Απρίλιο και τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, αντίστοιχα.

Η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού Oracle κατέγραψε «βουτιά» μεγαλύτερη του 12% καθώς τα έσοδα της εταιρείας για το β’ τρίμηνο ήταν κατώτερα των προσδοκιών της Wall Street. Η Macy’s υποχώρησε κατά 8% μετά από υποβάθμισή της από τη Citi την Τρίτη.

Οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο υποχώρησαν στο 43,7%, από περίπου 50% πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το FedWatch Tool της CME. Η αγορά πλέον τιμολογεί με πιθανότητα περίπου 78% τη μείωση τον Μάιο από περίπου 75% προηγουμένως.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο 3,1% σε ετήσια βάση, σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, καθώς η πτώση των τιμών της βενζίνης επισκιάστηκε από την άνοδο των ενοικίων. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων στοιχείων όπως το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, παρουσίασε ετήσια άνοδο 4% και διαμορφώθηκε εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Νέα «βουτιά» σημείωσαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με τις ανησυχίες για τη ζήτηση να επιστρέφουν στην αγορά μετά το ανοδικό διάλειμμα των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει ο «μαύρος χρυσός» σε χαμηλό έξι μηνών.

Η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (EIA) μείωσε τις προβλέψεις της για την πορεία των τιμών του πετρελαίου το 2024, στη μηνιαία της έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, η  EIA περιμένει η μέση τιμή στο Brent να είναι στα 82,57 δολάρια το βαρέλι το 2024, μέγεθος μειωμένο κατά 11,4% από την πρόβλεψη του Νοεμβρίου. Για το WTI μείωσε την προηγούμενη τιμή κατά 12,5% στα 78,07 δολάρια το βαρέλι.

Σήμερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 2,71 δολάρια ή 3,8% και έκλεισε στα 68,61 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 27 Ιουνίου. Το Brent Φεβρουαρίου έχασε 2,79 δολάρια ή 3,7% στα 73,24 δολάρια το βαρέλι.

#WALL_STREET_ΗΠΑ #ΡΕΚΟΡ #FEDERAL_RESERVE #επιτόκια #πληθωρισμός #Dow_Jones #Nasdaq #oracle #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #χρυσός

Related posts

ΗΠΑ: Πάνω από 4,9% το 10ετές ομόλογο-Πρώτη φορά απ’το 2007

banks

JP Morgan: Μείωσε την πρόβλεψη για κέρδη στον S&P 500

banks

Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street μετά τον «πάγο» της Fed

banks

Συνεχίζεται η άνοδος στις Ευρωαγορές- Κοντά σε ρεκόρ ο Stoxx600

banks

«Κόκκινος» Αύγουστος στις ευρωαγορές- Στο επίκεντρο πληθωρισμός και UBS

banks

Ασιατικές αγορές: Βίοι… αντίθετοι για Κίνα και Ιαπωνία-Καταλύτες τα μάκρο

banks