May 11, 2024
Image default
WORLD

Σκάνδαλο με το Türkevi του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη – Στο στόχαστρο του FBI ο δήμαρχος Άνταμς

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ερευνούν το εάν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς πίεσε αξιωματούχους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης εβδομάδες πριν από την εκλογή του το 2021 να υπογράψουν για ένα νέο πολυώροφο κτήριο που χτίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση στο Μανχάταν παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια του κτηρίου, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι τρία άτομα με γνώση του θέματος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε το 35όροφο “Türkevi” (Τουρκικό σπίτι), το οποίο κόστισε στην Τουρκία σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2021, εν μέσω κριτικής ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί σε καλύτερη χρήση, ειδικά όταν οι φοιτητές διαμαρτύρονταν για το υψηλό κόστος στέγασης εκείνη την εποχή.

Το κτήριο, στο οποίο στεγάζεται η Μόνιμη Αποστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ καθώς και το Τουρκικό Γενικό Προξενείο, στη 821 First Avenue στο Μανχάταν, ακριβώς απέναντι από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, χρησιμοποιεί παραδοσιακά τουρκικά αρχιτεκτονικά μοτίβα, υψώνεται σε σχήμα τουλίπας και μπορεί να δει από το κέντρο του Μανχάταν, τον ποταμό Ιστ Ρίβερ και το Λονγκ Άιλαντ.

Σύμφωνα με τους NYT, αφού κέρδισε τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών τον Ιούλιο, ο Άνταμς επικοινώνησε με τον τότε Επίτροπο της Πυροσβεστικής Ντάνιελ Α. Νίγκρο στα τέλη του καλοκαιριού του 2021 και τον προέτρεψε να επιτρέψει στην τουρκική κυβέρνηση να πάρει το κτήριο τουλάχιστον σε προσωρινή βάση. Αν και η τελετή εγκαινίων έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2021, οι Times ανέφεραν ότι το κτήριο δεν είχε ακόμη ανοίξει, επειδή οι πυροσβέστες είχαν επικαλεστεί ζητήματα ασφάλειας και αρνήθηκαν να υπογράψουν για τη χρήση του.

Η ασυνήθιστη παρέμβαση του Άνταμς εξετάζεται ως μέρος μιας ευρύτερης δημόσιας έρευνας για διαφθορά από το FBI και τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στο Μανχάταν που οδήγησε στην κατάσχεση των ηλεκτρονικών συσκευών του δημάρχου από ομοσπονδιακούς πράκτορες νωρίτερα αυτό το μήνα. Το FBI ρωτά ανώτατους αξιωματούχους της πυροσβεστικής για τον ρόλο του Άνταμς στο θέμα από την άνοιξη, είπε η εισαγγελία.

Η παρέμβαση του Άνταμς άνοιξε τον δρόμο στον Ερντογάν, του οποίου η αγάπη για τεράστια οικοδομικά έργα ήταν ευρέως γνωστή στην Τουρκία, να προεδρεύσει στα εγκαίνια του πύργου παρά τα πολυάριθμα ελαττώματα στο σύστημα πυρασφάλειας του, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα και τα αρχεία της πόλης. Ο ουρανοξύστης στο κέντρο της Νέας Υόρκης αντανακλούσε την “αυξημένη ισχύ της Τουρκίας”, είπε ο Ερντογάν κατά την κοπή της κορδέλας.

Τα αρχεία της πόλης της Νέας Υόρκης αποκάλυψαν προβλήματα για μήνες πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν το 2021, καθώς οι Τούρκοι κυβερνητικοί εργολάβοι προσπαθούσαν να κερδίσουν την έγκριση της πόλης για την ολοκλήρωση του σχεδίου την αλλαγή ιδιοκτήτη του κτηρίου. Στις 26 Ιουλίου 2021, η Πυροσβεστική απέρριψε το σχέδιο πυροπροστασίας που υπέβαλε σύμβουλος της τουρκικής κυβέρνησης, ζητώντας αλλαγές. Την ίδια ώρα περίπου, η Πολεοδομία εξέδωσε παράβαση αφότου ένα γυαλί έπεσε από τον 17ο όροφο.

Μόνο 10 ημέρες προτού ο Ερντογάν να κάνει τα εγκαίνια του νέου κτηρίου, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Πυροσβεστικής ενημέρωσε την Sparc Fire Protection Engineering, σύμβουλο για το κτηριακό έργο, ότι το τμήμα δεν θα είχε αντίρρηση για ένα προσωρινό πιστοποιητικό χρήσης που θα επέτρεπε τη χρήση του κτηρίου εάν ο σύμβουλος επιβεβαίωνε ότι το σύστημα συναγερμού συμμορφωνόταν με τον οικοδομικό κώδικα της πόλης, δείχνουν τα αρχεία.

Αλλά μια εβδομάδα αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου, ο σύμβουλος ανέφερε πολλές “ελλείψεις” που αφορούσαν ανιχνευτές καπνού, ανελκυστήρες, ανεμιστήρες, πόρτες και άλλα ζητήματα. Ο πρόεδρος της Sparc είπε στην πόλη ότι το κτήριο θα στελεχωθεί με φρουρούς μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα. Το κτήριο εξακολουθεί να λειτουργεί με προσωρινό πιστοποιητικό χρήσης, δείχνουν τα αρχεία.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, αφότου ένας άνδρας χρησιμοποίησε μια μεταλλική ράβδο για να σπάσει πολλά από τα τζάμια του προξενείου και να απειλήσει τους φρουρούς ασφαλείας του – μια πράξη που ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε τρομοκρατία – ο Άνταμς εμφανίστηκε αυτοπροσώπως για να επιθεωρήσει τη ζημιά.

Πιο πρόσφατα, ο Άνταμς παρακολούθησε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η πρώτη κυρία Εμινέ Ερντογάν στο “Τουρκικό Σπίτι” στις 19 Σεπτεμβρίου. Στην εκδήλωση “Path to the Global Zero Waste Movement” συμμετείχαν επίσης σύζυγοι αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν στην 78η σύνοδο του Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δεσμοί του Άνταμς με την τουρκική κυβέρνηση και την κοινότητα εκτείνονται χρόνια πίσω. Ως πρόεδρος του δήμου του Μπρούκλιν, προσέλκυε ενεργά πλούσια μέλη της τουρκικής κοινότητας στο νότιο Μπρούκλιν.

Τον Αύγουστο του 2015, το τουρκικό προξενείο στη Νέα Υόρκη πλήρωσε τα αεροπορικά εισιτήρια, το ξενοδοχείο και τη χερσαία μεταφορά του Άνταμς για ένα ταξίδι στην Τουρκία, σύμφωνα με οικονομικά αρχεία που αποκαλύφθηκαν. Εκεί, ο Άνταμς υπέγραψε μια συμφωνία αδελφοποίησης με τον δήμο Σκουταρίου (Üsküdar) της Κωνσταντινούπολης, έναν από τους πολλούς που έκανε με ξένες πόλεις στις οποίες ταξίδεψε ως δήμαρχος. Επισκέφτηκε επίσης το Πανεπιστήμιο Bahçeşehir, που ιδρύθηκε από τον ίδιο Τούρκο φιλάνθρωπο που ίδρυσε το Πανεπιστήμιο Bay Atlantic στην Ουάσιγκτον.

Εν τω μεταξύ, η ομοσπονδιακή ποινική έρευνα, η οποία ήρθε στη δημοσιότητα στις 2 Νοεμβρίου, επικεντρώθηκε τουλάχιστον εν μέρει στο εάν το προσωπικό της προεκλογικής εκστρατείας του Άνταμς το 2021 συνωμότησε με την τουρκική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του γενικού προξενείου της στη Νέα Υόρκη, για να διοχετεύσει παράνομα ξένα χρήματα στα ταμεία της. Σύμφωνα με ένα ένταλμα έρευνας που έλαβαν οι New York Times για έρευνα του FBI αυτόν τον μήνα στο σπίτι του επικεφαλής της καμπάνιας του δημάρχου.

Αξιωματούχοι επιβολής του νόμου που είναι εξοικειωμένοι με τα εντάλματα έρευνας είπαν στο CNN ότι οι ερευνητές αναζητούν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ξένοι υπήκοοι – στους οποίους απαγορεύεται να κάνουν συνεισφορές – μπορεί να έχουν “ομαδοποιήσει” δωρεές πηγαίνοντας στις Τουρκοαμερικανικές κοινότητες της Νέας Υόρκης και επιστρατεύοντας Αμερικανούς πολίτες Τουρκικής καταγωγής να ενεργούν ως “αχυράνθρωποι”.

Το ένταλμα έρευνας στο σπίτι της 25χρονης, Μπριάνα Σαγκς, της 25χρονης χρηματοδότριας του Άνταμς, έδειξε ότι η έρευνα εξέταζε τον ρόλο της KSK Construction, μιας οικοδομικής εταιρείας στο Μπρούκλιν που ανήκει σε Τούρκους μετανάστες που οργάνωσε μια εκδήλωση συγκέντρωσης κεφαλαίων για τον Άνταμς στις 7 Μαΐου 2021.

Πέραν τούτων, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Άνταμς φέρεται να έλαβε δωρεές και από το ίδρυμα που ίδρυσε ο Μπιλάλ Ερντογάν και στο ΔΣ του οποίου είναι και η αδερφή του.

Ούτε ο Άνταμς ούτε οι συντελεστές της προεκλογικής του εκστρατείας έχουν κατηγορηθεί για αδικήματα και δεν είναι δημοσίως γνωστό ότι έχουν κατατεθεί κατηγορίες σε σχέση με την έρευνα. Ο δήμαρχος, ο οποίος προσέλαβε δικηγόρους την περασμένη εβδομάδα για να εκπροσωπήσουν αυτόν, τα άτομα της εκστρατείας του και τη Σαγκς, αρνήθηκε ότι γνώριζε οποιαδήποτε ανάρμοστη πράξη και υπερασπίστηκε τη συγκέντρωση χρημάτων για την εκστρατεία.

Πέτρος Κράνιας

Διαβάστε ακόμα: 

Related posts

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Για τις αρχές του 2024 αναβάλλεται η συζήτηση για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

banks

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει ότι κατέρριψε ισραηλινό drone από την περιοχή αλ Αισίγιεχ

banks

Η Δανία υπογράφει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

banks

Μενέντεζ: Απειλή προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία

banks

Στο Ισραήλ μεταβαίνει ο Μπλίνκεν με στόχο την παράταση της εκεχειρίας

banks

Σύνοδος Κορυφής: Ουκρανία, ευρωπαϊκή ασφάλεια, Μέση Ανατολή και αγροτικό ζήτημα στην ατζέντα

banks