21.9 C
Athens
May 11, 2024
Image default
POLITICS

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου

Ασκήσεις επί χάρτου για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, με τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ να μην έχουν καταφέρει μέχρι αυτή τη στιγμή να βρουν κοινό τόπο στη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία δεν συμφωνούν με το νέο σχέδιο εκφράζοντας τη βούληση για βελτιώσεις, ενώ η Ουγγαρία από την πλευρά της διαφωνεί με την σκοπιμότητα αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, αλλά και με το να βρεθούν χρήματα για την Ουκρανία από εκεί. Από την πλευρά της νέα πρόταση κατέθεσε η Φινλανδία, ωστόσο απερρίφθη.

Κατά την άφιξή του σήμερα το πρωί, ο Βίκτορ Όρμπαν είχε δηλώσει ότι σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της Ουκρανίας βραχυπρόθεσμα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό, αλλά μακροπρόθεμα πρέπει να είναι έξω από αυτόν.

Στην παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη νέα πρόταση, παρότι έχει μειωθεί το γενικότερο επίπεδο φιλοδοξίας και επανέλαβε ότι η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου πρέπει να εγκριθεί ως πακέτο με την χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Την ίδια στάση και έγκριση ως «πακέτο» ζητούν μεταξύ άλλων, Ιταλία, Γαλλία και Σλοβενία.

Ο πρωθυπουργός, τόνισε επίσης ότι για την Ελλάδα, χώρα πρώτης γραμμής και εξωτερικό σύνορο τη Ε.Ε., οι πόροι για τη μετανάστευση αποτελούν προτεραιότητα και τα ποσά που έχουν προστεθεί είναι το ελάχιστο που μπορεί να αποδεχθεί.

Υπέρ της αυξημένης χρηματοδότησης για το μεταναστευτικό τάχθηκε και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πάντως λίγο πριν από τις 16.00 τοπική ώρα, οι 27 άφησαν την άκρη το ζήτημα της αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και ξεκίνησαν τη συζήτηση για την διεύρυνση και συγκεκριμένα την Ουκρανία με τους 26 να συσπειρώνονται απέναντι στην αδιαλλαξία του Βίκτορ Όρμπαν.

Το πρωί εν τω μεταξύ κατηφείς εξήλθαν από την αίθουσα της συνάντησης που είχαν με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο Σαρλ Μισέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με πληροφορίες.

Επί περίπου είκοσι λεπτά διαπραγματεύονταν με τον Βίκτορ Όρμπαν να κάθεται ανάμεσα σε Μακρόν και Σολτς, αλλά μέχρι στιγμής χωρίς να έχουν καταφέρει να κάμψουν τις αντιστάσεις του και να πει το ναι για ένταξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

Μακρόν και Σολτς πάντως δεν είχαν πολλές ώρες να τα πουν αφού μέχρι περίπου τις 4 το πρωί συζητούσαν με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Μελόνι σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών.

«Η διεύρυνση δεν είναι θεωρητικό ζήτημα» ανέφερε ο κ. Όρμπαν, προσθέτοντας ότι υπάρχουν προϋποθέσεις τις οποίες δεν πληροί το Κίεβο.

Την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία εξέφρασε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα υπογραμμίζοντας ότι είναι ρεαλίστρια, αλλά όχι απαισιόδοξη.

Related posts

ΚΙΝΑΛ: Άβουλος παρατηρητής ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής

banks

Πριν το 2023 η εισαγγελική έρευνα για email gate – Δεν κλείνει η πληγή με το τσιρότο των αποπομπών

banks

Τέμπη: Όταν ο Καραμανλής έλεγε πως «δεν παίζουμε με την ασφάλεια των επιβατών στα τρένα» μια βδομάδα πριν την τραγωδία

banks

Υποκλοπές: Το πόρισμα Ράμμου, οι μισές αλήθειες στη Βουλή και ολόκληρη η επιστολή Τσίπρα

banks1

Ξεκινάει η μελέτη ανάπλασης του λιμένα Χερσονήσου

banks

Οι Τουρκοκύπριοι επιχειρούν να σβήσουν την ιστορία – Καλύπτουν τις ελληνικές επιγραφές στην Αμμόχωστο

banks