17.2 C
Athens
April 27, 2024
Image default
COVER STORY

Στα ύψη τα έσοδα των τραπεζών από τόκους – “Βλέπουν” άνοδο έως το 2026

Τα 6 δισ. ευρώ προσεγγίζουν τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) των τριών συστημικών τραπεζών που έχουν ανακοινώσει ετήσια αποτελέσματα -Πειραιώς, Alpha και Eurobank- με τις εκτιμήσεις τους προδιαγράφουν ακόμη υψηλότερα κέρδη τα επόμενα έτη, παρά την αναμενόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εντός του έτους.

Ειδικότερα, η Eurobank κατέγραψε το 2023 καθαρά επιτοκιακά έσοδα 2,2 δισ. ευρώ, η Πειραιώς 2 δισ. ευρώ και η Alpha Bank 1,65 δισ. ευρώ. Την επόμενη Τρίτη αναμένεται η ανακοίνωση και των αποτελεσμάτων της Εθνικής, με το ΝΙΙ πάντως να αναμένεται εξίσου αυξημένο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Όπως εξήγησε η διοίκηση της Alpha Bank, παρότι οι αναλυτές αναμένουν μείωση των επιτοκίων ενδεχομένως από τον προσεχή Ιούνιο, το μέσο Euribor φέτος θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το 2023. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των καταθετικών επιτοκίων των ελληνικών τραπεζών σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά και την αργή μεταστροφή των καταθετών στα προθεσμιακά προϊόντα, “κλειδώνει” υψηλές προσδοκίες στον κλάδο σε βάθος τριετίας.

Σύμφωνα με τους στόχους των business plans που ανακοίνωσαν οι τρεις τράπεζες έως το 2026, η Eurobank αναμένει αύξηση του ΝΙΙ στα 2,3 δισ. ευρώ το 2024 και τα 2,4 δισ. ευρώ το 2026, ενώ η Πειραιώς αναμένει ελαφρά μείωση στα 1,9 δισ. ευρώ το 2024 και στα 1,8 δισ. ευρώ τα έτη 2025-26 με την εκτίμηση για το Euribor να διαμορφώνεται στο 2,8% για φέτος και στο 3,1% και 2,4% το 2025 και το 2026, αντίστοιχα.

Σταθερή αύξηση κατά 5% σε ετήσια βάση αναμένει η Alpha Bank έως το 2026, με το 2023 να καταγράφεται άλμα 41% στα καθαρά έσοδα από τόκους και το καθαρό περιθώριο κέρδους (ΝΙΜ) να ανέρχεται σε 2,2%. Θετικό ρόλο για τις εκτιμήσεις της τριετίας αναμένεται να διαδραματίσει και η συγκράτηση στο κόστος των καταθέσεων, καθώς το μερίδιο των προθεσμιακών στο συνολικό μείγμα δεν αναμένεται να υπερβεί το 38% το 2026. Μάλιστα το τρέχον έτος, η τράπεζα εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 32%, από 26% το 2023.

Ενίσχυση των εσόδων από χρεώσεις και προμήθειες

Όσον αφορά στον στόχο του κλάδου για διαφοροποίηση στις πηγές εσόδων, προκειμένου να αντισταθμιστεί η υποχώρηση των επιτοκίων τα επόμενα έτη, ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε ότι έχει επιτευχθεί ικανοποιητική διαφοροποίηση και επέκταση των πηγών αυτών και ότι η τράπεζα θα “προστατέψει” τα σημερινά επίπεδα καθαρών εσόδων από τόκους και τα επόμενα χρόνια, διασφαλίζοντας έτσι ισχυρή μερισματική απόδοση υπέρ των μετόχων.

Σημειώνεται ότι το 2023 η Πειραιώς κατέγραψε αύξηση στα έσοδα από προμήθειες και χρεώσεις κατά 14% στα 547 εκατ. ευρώ, ενώ για την επόμενη τριετία προβλέπει περαιτέρω άνοδο στα 690 εκατ. ευρώ (το 2026). Για την Alpha Bank, η διοίκηση θέτει στόχο για αύξηση των εσόδων από προμήθειες και χρεώσεις κατά 10% σε ετήσια βάση την επόμενη τριετία, με το βασικό στοίχημα να είναι η αύξηση του μεριδίου στο σύνολο των εσόδων στο 20% το 2026 από 17% σήμερα.

Η Eurobank κατέγραψε έσοδα από προμήθειες και χρεώσεις ύψους 544 εκατ. ευρώ το 2023 και σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεισφορά των εν λόγω εσόδων τα επόμενα χρόνια. Βασικός πυλώνας της στρατηγικής της είναι η επέκταση της δραστηριότητας διαχείρισης πλούτου (wealth management) κυρίως στις αγορές του εξωτερικού (Μεσόγειος και ΝΑ Ευρώπη). Για τον σκοπό αυτό, προχωρά σε συντονισμένες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό -μέσο της προσέλκυσης προσωπικού με διεθνή εμπειρία- αλλά και σε τεχνολογικό εξοπλισμό – με την εγκατάσταση του συστήματος Temenos στην Κύπρο και το Λουξεμβούργο.

Related posts

Goldman Sachs: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

banks1

Γιάννης Στουρνάρας: Τα 5 βήματα για να αποτραπεί μια βαθύτερη ύφεση λόγω της πανδημίας

banks

Νέες ρυθμίσεις φέρνουν οι τράπεζες για τα δάνεια σε αναστολή πληρωμών λόγω πανδημίας

banks

Πώς είδαν τα αποτελέσματα της Εθνικής Deutsche Bank, Axia και Optima bank

banks

Τράπεζες: Ποσο θα μειώσουν τα κόκκινα δάνεια μέχρι τέλος του έτους

banks

Reuters: Η Ελλάδα χρειάζεται σοβαρούς επενδυτές για να σφραγίσει την επιστροφή της στις αγορές

banks