23.7 C
Athens
May 18, 2024
Image default
WORLD

Στην ισπανική Telefonica μπαίνει η Saudi Telecom, εξαγοράζοντας το 10% έναντι $2,25 δισ.

H Saudi Telecom απέκτησε μερίδιο 10% στην ισπανική Telefonica έναντι περίπου 2,25 δισ. δολ., καθώς η ευρισκόμενη σε δυσκολίες εταιρεία με έδρα τη Μαδρίτη διαμορφώνει νέα στρατηγική για τη μελλοντική ανάπτυξή της.

Η ελεγχόμενη από το σαουδαραβικό κράτος εταιρεία απέκτησε έτσι περίπου 569,3 εκατ. μετοχές και θα χρησιμοποιήσει διάφορα χρηματοοικονομικά εργαλεία μέσω των οποίων θα ελέγχει τελικώς ποσοστό 9,9% στην Telefonica μόλις η συμφωνία εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, με βάση ρυθμιστικά έγγραφα που κατατέθηκαν αρμοδίως την Τρίτη το βράδυ. Η συναλλαγή χρηματοδοτείται από έναν συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων και τραπεζικού χρέους.

Η κίνηση θα εξεταστεί ενδελεχώς από την ισπανική κυβέρνηση, που θεωρεί την Telefonica εταιρεία στρατηγικής σημασίας, καθώς διαχειρίζεται υποδομές κρίσιμες για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Εξαγορές οι οποίες ξεπερνούν σε ποσοστό το 5% ενίοτε χρειάζονται την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η ισπανική εταιρεία λογίζει δύο τράπεζες, τις CaixaBank και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria ως βασικούς της επενδυτές, με τα δύο ιδρύματα να ελέγχουν κάτω του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Η Saudi Telecom, μέσω ανακοίνωσής της, ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει σκοπό να αποκτήσει τον έλεγχο ή πλειοψηφικό μερίδιο στην Telefonica. “Βλέπουμε τη συγκεκριμένη κίνηση ως μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία να κάνουμε χρήση του ισχυρού ισολογισμού μας, ενώ θα διατηρούμε ταυτόχρονα την πολιτική μερισμάτων μας”, σημειώνει.

Η σαουδαραβική εταιρεία σημειώνει ότι η προσέγγισή της στο deal ήταν φιλική όχι τύπου επιθετικής εξαγοράς, ενώ δηλώνει ότι στηρίζει “τη διοικητική ομάδα, τη στρατηγική και τη δυνατότητα δημιουργίας αξίας” της Telefonica.

Related posts

Κίνα: Ετήσια αύξηση 1,1% κατέγραψαν τα έσοδα των μεγαλύτερων βιομηχανικών επιχειρήσεων το 2023

banks

Μαλί: Η χούντα χαρακτηρίζει “αφήγημα” γεμάτο αποκυήματα “φαντασίας” έκθεση του ΟΗΕ που κατηγορεί τον στρατό για σφαγή 500 αμάχων στη Μουρά πέρυσι

banks

Καταστροφή στη Χαβάη από τις φονικές πυρκαγιές – Τουλάχιστον 53 οι νεκροί

banks

Χούθι: Ο Σούνακ υπεύθυνος για τη βύθιση του Rubymar

banks

Η Nissan προβλέπει αύξηση κερδών κατά 5,5% για το τρέχον έτος

banks

Γάζα: Δεκαέξι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων

banks