23.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
POLITICS

Στην Κατερίνη η μεγαλύτερη «πράσινη» ανάπλαση

Έχοντας αξιοποιήσει στο έπακρο ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία, ο Δήμος Κατερίνης προχωρά σε αναπλάσεις πάρκων, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων, επενδύοντας το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ!

Το πάρκο της Κατερίνης αποτελεί τοπόσημο για την πόλη και την Πιερία. Εδώ και πολλές δεκαετίες, ο Δημοτικός Κήπος είναι σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες και δημότες. Λίγα πάρκα σε όλη τη χώρα έχουν τόση επίδραση στη ζωή των δημοτών και ακόμη λιγότερα είναι καθημερινός προορισμός όλες τις εποχές του χρόνου.

Στην Κατερίνη, οι άνθρωποι αγαπούν τα πάρκα. Ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας εκτιμήθηκαν ακόμη περισσότερο ως σημεία συνεύρεσης, χαλάρωσης και ψυχαγωγίας των παιδιών. Ήταν η περίοδος που «υποχρέωσε» τους πολίτες –λόγω των συνθηκών- να επιστρέψουν στους δημόσιους χώρους, να τους δουν «με άλλο μάτι» και να τους τοποθετήσουν ξανά στη ζωή τους.

Ακριβώς αυτήν την «απαίτηση» έρχεται να ικανοποιήσει ο Δήμος Κατερίνης μέσα από ένα ευρύ φάσμα έργων που αναδεικνύει και αξιοποιεί Κοινόχρηστους Χώρους και πλατείες, δίνοντας περισσότερες επιλογές στους δημότες.

Η αποτελεσματικότητα στη διεκδίκηση πόρων από τη διοίκηση του κ. Κουκοδήμου είναι εντυπωσιακή. Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να εκπονήσει μελέτες, και να εξασφαλίσει τη χρηματόδότησή τους. Ήδη έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις και τα έργα ανάπλασης είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε είναι σε εξέλιξη, αλλάζοντας την πόλη.

Αυτή τη στιγμή «τρέχει» στο Δήμο Κατερίνης ένα τεράστιο έργο ανάπλασης, για τα δεδομένα ενός δήμου της Περιφέρειας. Υπολογίζεται ότι ο Δήμος Κατερίνης υλοποιεί έργα αστικής ανάπλασης προϋπολογισμού περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ. Αν προστεθούν και τα έργα κατασκευής νέων πεζοδρομίων και ασφαλτόστρωσης, αυτό το ποσό ξεπερνά τα 14 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για έργα, που στην πλειοψηφία τους χρηματοδοτούνται από εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα.

«Αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο και φροντίζουμε εγκαίρως να είμαστε έτοιμοι σε επίπεδο μελετών. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στις αστικές αναπλάσεις για συγκεκριμένους λόγους. Στο Δήμο μας, αρέσει σε όλες τις ηλικίες να περνούν χρόνο σε πάρκα και πλατείες. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να δημιουργούμε υποδομές σε όλες τις γειτονιές, ώστε οι δημότες να μπορούν να επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους ή που μαζί με τα παιδιά τους, θα περνούν στιγμές χαλάρωσης» δηλώνει ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος.

Η σπουδαία ανάπλαση 17 Κοινόχρηστων Χώρων και πλατειών στον αστικό ιστό της πόλης, αποτελεί τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει ποτέ στον τομέα αυτό. Πρόσφατα υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Ουσιαστικά πρόκειται για έργο που θα δημιουργήσει σε 17 γειτονιές της πόλης αντίστοιχους χώρους αναψυχής. Μαζί με το 1.000.000 ευρώ για την ανάπλαση της οδού Θεσσαλονίκης –επίσης χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο- επιβεβαιώνουν την σταθερή κατεύθυνση της διοίκησης του Κώστα Κουκοδήμου για έναν δήμο που αξίζει να ζεις.

Πέρα από τα παραπάνω, είναι ήδη σε εξέλιξη ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου για την ανάπλαση ενός ακόμη κοινοχρήστου χώρου (επιφάνειας 2 περίπου στρεμμάτων) στην Επέκταση της Ενότητας Ευαγγελικών – Ν. Ζωής, πρϋπολογισμού 288.000 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «LIFE-IP» και έρχεται να προστεθεί στην ανάπλαση του Πάρκου των Ευαγγελικών (προϋπολογισμού 100.000 ευρώ) που έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στους δημότες.

Το Αίθριο Δημαρχείου

Στο κέντρο της Κατερίνης, η μεταμόρφωση του αίθριου του Δημαρχείου είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποφασιστικότητας του δήμου να αναδείξει την περιουσία του και να αποδώσει περισσότερο δημόσιο χώρο στους δημότες.

Μετά την πολυετή υποβάθμιση του, η Δημοτική Επιχείρηση «ΠΟΛΙΣ ΑΕ» διέθεσε περισσότερα από 450.000 ευρώ, μετατρέποντας έναν εγκαταλελειμένο χώρο (στην καρδιά της πόλης) σε ένα πραγματικό στολίδι, το οποίο ήδη έχει γίνει πόλος έλξης για τους δημότες.

Related posts

Κυβέρνηση: Υπουργικό… επανεκκίνησης, ο ανασχηματισμός και οι προκλήσεις των επόμενων μηνών

banks

Συλλυπητήριο μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μίχαλου

banks

Κρίστοφ Χόισγκεν: Η «κανονικότητα» της επιθετικότητας του Ερντογάν

banks

Αλλάζει όψη κεντρική πλατεία στην Παιανία

banks1

Κατερίνη: Ξεκινάνε οι εργασίες αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων

banks

Φωτιά στη Ρόδο: Τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση του τουρισμού

banks1