17.2 C
Athens
April 27, 2024
Image default
BUSINESS

Στην τελική ευθεία η «υπόθεση Shelman», τα κρίσιμα βήματα

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται μέσα στους επόμενους λίγους μήνες τόσο σε ότι αφορά την ουσιαστική επαναλειτουργία του εργοστασίου της Shelman στη Ροδόπη, όσο και ως προς την καταβολή των οφειλόμενων στους πρώην εργαζόμενους της εταιρείας, με αποτέλεσμα το σύνολο των θεμάτων αυτών να φαίνεται πως έχει μπει στην τελική ευθεία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι όποιες εκκρεμότητες υπήρχαν στο ακίνητο της Shelman στην Εύβοια φαίνεται πως διευθετήθηκαν και έτσι λέγεται πως είναι θέμα λίγων εβδομάδων η οριστικοποίηση της πώλησης της έκτασης στον επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη έναντι 23,4 εκατ. ευρώ, όπως είχε προκύψει από τον πλειστηριασμό του Μαΐου του 2022.

Σε ό,τι αφορά τη μονάδα της Ροδόπης, αυτή έχει παραδοθεί από το Μάρτιο του 2023 στην εταιρεία Elpan -συμφερόντων του επιχειρηματία Αντώνη Αδαμόπουλου που ελέγχει και την Alfa Woods- έναντι 5,77 εκατ. ευρώ. Στις υποχρεώσεις του αγοραστή περιλαμβάνονταν η επαναπρόσληψη τουλάχιστον του ενός τρίτου των πρώην εργαζομένων της Κομοτηνής, καθώς και η επαναλειτουργία της μονάδας ένα χρόνο μετά την παράδοσή της, δηλαδή μέχρι την 17η Μαρτίου του 2024.

Έως σήμερα, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες, η Elpan έχει προσλάβει μεν κάποιες δεκάδες εργαζόμενους (γύρω στα 45-50 άτομα), αριθμός που υπερβαίνει το 30% των θέσεων εργασίας του 2014, πλην όμως δεν μπορεί να διασταυρωθεί αν μεταξύ των προσληφθέντων συμπεριλαμβάνεται πάνω από ένα τρίτο των παλαιών εργαζομένων της Shelman.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι το κριτήριο αυτό είναι ελαστικό, καθώς πολλοί πρώην εργαζόμενοι έχουν ήδη αρνηθεί τη σχετική πρόταση πρόσληψης που τους έγινε από την Elpan (έχουν συνταξιοδοτηθεί, ή έχουν ακολουθήσει άλλους επαγγελματικούς δρόμους από το 2014 που πτώχευσε η εταιρεία κ.λπ.).

Το δεύτερο και βασικότερο κριτήριο για την ολοκλήρωση της πώλησης της μονάδας θα αξιολογηθεί από τον σύνδικο τον προσεχή Μάρτιο. Όπως λέγεται, χωρίς να μπορεί διασταυρωθεί απόλυτα, μέχρι σήμερα έχει τεθεί σε λειτουργία το τμήμα του εμποτισμού και βρίσκεται σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας ο τομέας της μελαμίνης, ενώ σε επόμενη φάση θα ακολουθήσει και αυτός του νοβοπάν.

Σε κάθε περίπτωση, ο σύνδικος θα αξιολογήσει την όλη κατάσταση τον προσεχή Μάρτιο (δεν είναι ξεκαθαρισμένο νομικά αν στους όρους πώλησης αναφέρεται η υποχρέωση για λειτουργία ολόκληρου του εργοστασίου, ή έστω μέρους αυτού).

Ένα άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την επαναλειτουργία της μονάδας της Ροδόπης είναι η υπάρχουσα δικαστική προσφυγή που ζητά την ακύρωση της πώλησης του εργοστασίου στην Alpan. Ειδικότερα, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας βιομηχανία ξύλου Ακρίτας επικαλούμενη λόγους νόθευσης του ανταγωνισμού, η πλευρά της EPS Wood του Μανώλη Σαχλού (είχε αγοράσει το σήμα της Shelman και επεδίωκε επί σειρά ετών την απόκτηση της μονάδας της Ροδόπης, χωρίς ωστόσο να βρει την απαιτούμενη χρηματοδότηση) και πρώην εργαζόμενοι από τη μονάδα της Εύβοιας είχαν υποβάλει αίτημα ασφαλιστικών μέτρων που ζητούσε την αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου. Αντίθετα, υπέρ της ολοκλήρωσης της πώλησης και της Elpan είχαν ταχθεί οι πρώην εργαζόμενοι της Κομοτηνής και τοπικοί φορείς της Ροδόπης.

Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε το φθινόπωρο του 2023 από το Πρωτοδικείο Ροδόπης. Στη συνέχεια, ακολούθησε η κύρια εκδίκαση της υπόθεσης (από την οποία αποχώρησαν τόσο η βιομηχανία Ακρίτας, όσο και η πλευρά της EPS Woods, με αποτέλεσμα να μείνουν μόνο κάποιοι πρώην εργαζόμενοι από τη μονάδα της Εύβοιας) και η απόφαση αναμένεται μέσα στο πρώτο φετινό τρίμηνο.

Τα λεφτά των πρώην εργαζομένων

Στο βαθμό που τις επόμενες εβδομάδες ολοκληρωθεί και τυπικά η πώληση της μονάδας της Εύβοιας και εισπραχθούν τα 23,4 εκατ. ευρώ, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ικανοποίηση του μεγαλύτερου τμήματος των απαιτήσεων των πρώην εργαζομένων της εταιρείας σε Εύβοια και Ροδόπη (αθροιστικά υπολογίζονται γύρω στα δέκα εκατομμύρια ευρώ).

Αντίθετα, η διανομή των 5,77 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν για την απόκτηση της μονάδας της Ροδόπης αναμένεται να καθυστερήσει, τουλάχιστον μέχρις ότου τελεσιδικήσει η προαναφερθείσα δικαστική υπόθεση και οριστικοποιηθεί η πώληση του εργοστασίου στην Elpan (τήρηση των προϋποθέσεων του πλειστηριασμού από τον αγοραστή).

Related posts

Xiao Junzheng στο συνέδριο της «Ν»: Με τα τείχη παραβιάζονται οι διεθνείς κανόνες εμπορίου

banks

Titan: Κέρδη ρεκόρ 198 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

banks

Ε.Ε.: Προώθηση βιολογικών τροφίμων στις αγορές του Κόλπου 

banks

Επενδύσεις 5,7 δισ. ευρώ στο δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ

banks

Talk of the market: Πώς ο Covid-19 επηρεάζει τα deals μεταβίβασης προβληματικών δανείων

banks

Ράπανος: Κοινή προσπάθεια τραπεζών και επιχειρήσεων στο ESG

banks