23.6 C
Athens
April 28, 2024
Image default
BUSINESS

ΣΥΡΙΖΑ: Ετσι θα λυθεί το κυκλοφοριακό της Αθήνας

Τις προτάσεις που επεξεργάστηκε και στοχεύουν στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και των επισκεπτών του Λεκανοπεδίου, παρουσίασε ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης.

Οι προτάσεις, που δημιουργήθηκαν έπειτα και από επαφές με αρμόδιους φορείς, θα παρουσιαστούν προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, από τον οποίο ζητείται παράλληλα και η σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα εποπτεύει την πορεία υλοποίησης των προτεινόμενων έργων.

Στο επίκεντρο τίθεται η μεγαλύτερη και με τα περισσότερα προβλήματα κεντρική αρτηρία της λ. Κηφισού, στην οποία η ημερήσια κυκλοφορία ανέρχεται σε 160.000 – 190.000 οχήματα σε ημερήσια διέλευση, η Αττική οδός, η ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, κ.α.. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και ανάλογες προτάσεις για δυο ακόμη «προβληματικές» οδικές αρτηρίες του Λεκανοπεδίου, της λ. Κηφισίας και της Κατεχάκη.

Επιγραμματικά οι προτάσεις:

Α. Έργα υποδομής και συνοδά έργα

Αρτηρία Κηφισού

Διασύνδεση Ελευσίνας – Οινοφύτων: Σχεδιασμός και κατασκευή περιφερειακής αρτηρίας 40 χιλιομέτρων που θα ενώνει την Ελευσίνα με τα Οινόφυτα, δηλαδή του βασικού μεταποιητικού κέντρου με το βασικό κέντρο μεταφόρτωσης εμπορευμάτων της χώρας. Το έργο θα οδηγήσει στην αποφόρτιση της λεωφόρου Κηφισού από την επιβάρυνση που προκαλούν τα βαρέα οχήματα.

Σημειακές παρεμβάσεις στη λεωφόρο Κηφισού: Στα σημεία στα οποία σχηματίζονται bottle necks («λαιμός μπουκαλιού»). Όπως, π.χ., όπου η μείωση του πλάτους του οδοστρώματος από 4 σε 3 λωρίδες επηρεάζει δυσμενώς τη ροή της κυκλοφορίας, προτείνεται καταρχήν η εξέταση δυνατότητας απλών επεμβάσεων, που όμως θα βελτιώσουν την κυκλοφορία αισθητά της μορφής: μετακίνηση στηθαίων, αλλαγή πλάτους ΛΕΑ, νόμιμη μείωση πλάτους λωρίδων κ.λπ. Ενδεικτικά σημεία τα οποία αφορούν οι σχετικές παρεμβάσεις είναι τα εξής: α. Ρεύμα προς Πειραιά: περιοχή πλατείας Αγ. Κοσμά Αιτωλού (Νέα Φιλαδέλφεια – Κόκκινος Μύλος – έναντι τέως αντιπροσωπείας Renault). β. Ρεύμα προς Πειραιά: όπου η Λεωφόρος Κηφισού φέρεται επί γέφυρας υπεράνω της οδού Πίνδου. γ. Ρεύμα προς Πειραιά: περιοχή γέφυρας άνω διάβασης οδού Βρυούλων. δ. Ρεύμα προς Πειραιά: περιοχή πεζογέφυρας στην αρχή της υπόγειας διάβασης οχημάτων που συνδέει τη λεωφόρο Κηφισού με την οδό Αχαρνών. ε. Ρεύμα προς Πειραιά: περιοχή γέφυρας άνω διάβασης οδού Αχαρνών. στ. Ρεύμα προς Λαμία: περιοχή γέφυρας άνω διάβασης οδού Αχαρνών.

Mini flyovers: Σχεδιασμός και κατασκευή υπερυψωμένων τμημάτων στα σημεία με έντονη κυκλοφοριακή φόρτιση.

Αττική Οδός

Επέκταση Αττικής Οδού – Λεωφόρος Κύμης: Επέκταση της λεωφόρου Κύμης ώστε να κατασκευαστεί και ένα τρίτος κάθετος άξονας μέσα από τον οποίο να μπορεί η κίνηση προς το κέντρο της Αθήνας να διοχετευτεί ομαλά.

Επέκταση Αττικής Οδού – Λαύριο, Ραφήνα: Επέκταση Αττικής Οδού προς τα δύο δευτερεύοντα λιμάνια της Αττικής, το Λαύριο και τη Ραφήνα, με προοπτική τον διαμοιρασμό του όγκου των εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ των δύο και του Πειραιά.

Β. «Άυλες» δράσεις

Ενίσχυση των ΜΜΜ, μέσω της ενίσχυσης των μέσων σταθερής τροχιάς (τραμ, Μετρό) και των δημόσιων συγκοινωνιών, ιδίως με πύκνωση των δρομολογίων του Μετρό αλλά και των αστικών συγκοινωνιών. Βασική προϋπόθεση είναι η επιτάχυνση της αγοράς νέων συρμών αλλά και ο εξορθολογισμός του συστήματος επισκευής συρμών που αντιμετωπίζουν θέματα επισκευών.

Συμπεριφορικά μέτρα, με την παροχή κινήτρων και αντικινήτρων για τη μείωση της κίνησης στο κέντρο της Αθήνας και στις μεγάλες οδικές αρτηρίες του Λεκανοπεδίου.

Ορθολογική αστυνόμευση, με αυξημένη επιτόπια ρύθμιση της κυκλοφορίας σε σημεία που παρατηρείται μεγάλος κυκλοφοριακός όγκος τις ώρες αιχμής.

Related posts

Τα σχέδια των Ισραηλινών για την Intracom Defense

banks

Εργαζόμενοι Alpha Bank-Eurobank: Απαράδεκτο το σχέδιο νόμου για την επαγγελματική ασφάλιση

banks

Την Entersoft επέλεξε για την ψηφιακή της μετάβαση η «Δυναμική Φαρμακαποθήκη»

banks

Folli Follie: Σε εκκαθάριση η θυγατρική στην Ασία – 30/6 ο ισολογισμός 2018

banks

Αυτή είναι η ανανεωμένη ομάδα πωλήσεων της Χήτος

banks

Προσφορές Black Friday για νέους συνδρομητές από τη Vodafone

banks