23.6 C
Athens
April 28, 2024
Image default
POLITICS

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Οι αποχωρήσεις συνεχίζονται, αλλάζουν οι ισορροπίες, ο Τεμπονέρας στο στόχαστρο

Ολοένα και αυξάνονται οι μαζικές αποχωρήσεις μελών και στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Σε καθημερινή βάση φτάνουν στην Κουμουνδούρου επιστολές με συλλογές υπογραφών από τοπικές οργανώσεις, που τώρα διαλύονται.

Μία ανάσα πριν τις ευρωεκλογές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μένει χωρίς κομματική βάση. Γιατί μπορεί το επιχείρημα των μελών που απέμειναν, όπως και του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη, να είναι ότι «η βάση μας στηρίζει», αλλά από την εγγραφή μελών για να ψηφίσουν πρόεδρο, έως την δραστηριοποίησή τους, η ιστορία (του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) έχει αποδείξει ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος.

Αποχώρησε η πλειοψηφία της Νεολαίας

Το παράδειγμα των προηγούμενων ετών, του iSYRIZA είναι και το πιο πειστικό επιχείρημα. Μέσω του iSYRIZA εγγράφηκαν πολλά νέα μέλη, εκ των οποίων την απόλυτη πλειοψηφία δεν είδε ποτέ κανένας. Το ίδιο συνέβη και με τις εγγραφές μελών για την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα ως προέδρου τον προηγούμενο Μάιο.

Τα περιβόητα 150.000 μέλη του κόμματος, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί ψήφισαν τον Στέφανο Κασσελάκη, δεν είναι μέλη δραστήρια. Αυτοί και αυτές που κινητοποιούνται για να… κάνουν τη δουλειά, δηλαδή. Οι φοιτητές, οι συνδικαλιστές και οι συνδικαλίστριες, τα ενεργά μέλη που «θα βγάλουν εκλογές», αν το θέσουμε πεζά.

Το βράδυ του Σαββάτου, μάλιστα, αποχώρησαν και 37 μέλη από το Κεντρικό Συμβούλιο της νεολαίας του κόμματος (σε σύνολο 51 μελών). Από το κόμμα συνολικά αποχώρησαν 32 μέλη, μεταξύ των οποίων και ο γραμματέας της νεολαίας.

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ παραδοσιακά ήταν το κομμάτι που έκανε την περισσότερη «δουλειά». Όχι σε επίπεδο υψηλής πολιτικής, αλλά σε επίπεδο οργανωτικό, παρουσίας κόσμου σε συγκεντρώσεις, σε πορείες κοκ. Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη που αποχωρούν.

«Ο βασιλιά είναι γυμνός», αναφέρουν πολλοί από τους αποχωρήσαντες. Προς το παρόν το μόνο σίγουρο είναι πως ο βασιλιάς δεν έχει κομματική βάση.

Νέα ΚΟ από Δευτέρα

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να συγκροτηθεί, με νέο όνομα, η ΚΟ των 11 βουλευτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν. Τα σενάρια που θέλουν ως επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση δεν έχουν επαληθευτεί, αφού και ο ίδιος δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλά ικανά στελέχη να ηγηθούν».

Οι βουλευτές και οι βουλεύτριες, αφού συμπληρώνουν τα 10 μέλη, σχηματίζουν ΚΟ και δικαιούνται χρηματική επιδότηση, κάτι που θα αποδειχθεί ζωτικής σημασίας και για τη συγκρότηση – ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα.

Ωστόσο, παρά τις μάλλον αναμενόμενες εξελίξεις των αποχωρήσεων, η ένταση δεν σταματάει. Χαρακτηριζόμενοι με τον ανιστόρητο όρο «αποστάτες», οι αποχωρήσαντες ενισχύουν παρά κατευνάζουν την εσωτερική διαμάχη με τους «απείθαρχους» εχθρούς.

Επίθεση στον Διονύση Τεμπονέρα

Τώρα τα πυρά στρέφονται προς τον Διονύση Τεμπονέρα. Ο κος Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ήρθε σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο και με άλλα μέλη, τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να συμμετέχει σε διαδικασίες και όργανα που δεν προκύπτουν από δημοκρατικές λειτουργίες και από όσα προβλέπει το καταστατικό.

Παρόλο που η Κουμουνδούρου δεν τοποθετήθηκε σχετικά, οι διαδικτυακοί «προεδρικοί» εξαπέλυσαν μία ακραιφνή, με υβριστικές εκφράσεις επίθεση προς τον Διονύση Τεμπονέρα. Πολλοί δε, τον καλούν να αποχωρήσει.

Αυτή η ομαδική επίθεση, αν αποδεικνύει κάτι, είναι δύο πράγματα: πρώτον, ότι οι φόβοι πως η άσκηση κριτικής προς τον πρόεδρο θα αντιμετωπίζεται με «λιντσάρισμα», επαληθεύονται και μάλιστα με απολύτως οργανωμένες επιθέσεις.

Δεύτερον, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης διατηρεί έναν δικό του «στρατό». Φανατικούς οπαδούς, δηλαδή, μεταξύ των οποίων αρκετούς ανώνυμους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα και τον opinion maker της διαδικτυακής συμπεριφοράς, Νίκο Μωραϊτη. Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Μωραϊτης ήταν αυτός που πρώτος μίλησε για «αποπαρασίτωση», τη νύχτα της εκλογής του νέου προέδρου.

Αυτή η διαδικτυακή και πολωμένη κατάσταση δείχνει την εικόνα ενός τέλματος και μιας διαρκούς λογοκρισίας. Και αν κάτι θέλει να τονίσει, είναι ότι «κουμάντο» στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάνει η πλειοψηφία. Εξάλλου, όπως λένε, «σε όποιον δεν αρέσει, φεύγει».

Το πρόβλημα για τον Στέφανο Κασσελάκη, όμως, είναι πως τελικά όντως έφυγαν όσοι δεν τους αρέσει η νέα κατάσταση. Και μαζί πήραν το κομμάτι της Αριστερής πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, και τους αντίστοιχους ψηφοφόρους.

Ο πρόεδρος καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να συσπειρώσει ξανά κόσμο. Προς το παρόν αποδεικνύει ότι κυρίως μπορεί να… διώχνει ενεργά στελέχη και μέλη. Πάντως, ο κύκλος των αποχωρήσεων φαίνεται πως δεν πρόκειται να κλείσει σύντομα.

Μέχρι της ευρωεκλογές ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να καταφέρει κάτι που αυτήν την στιγμή, μοιάζει εξαιρετικά αδύνατο: να διατηρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αριστερό κόμμα, αλλά και δεύτερο στην προτίμηση των ψηφοφόρων.

Related posts

Κατασκευή νέας πεζογέφυρας στο Δήμο Αχαρνών

banks1

Δημοσκόπηση: Ακρίβεια, εγκληματικότητα, καταστροφές και διαφθορά τα αδύνατα σημεία της κυβέρνησης

banks1

Στην Ελλάδα οι Αμερικανοί γερουσιαστές Κ. Μέρφι και Τζ. Όσοφ

banks

Αναβαθμίζει τις υποδομές άρδευσης ο Δήμος Δίου – Ολύμπου

banks

Μακρή – Δεν θα επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση, θα ισχύσουν νέα πρωτόκολλα – Τι είπε για τις βάσεις

banks

Γιώργος Ορφανός: Αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης

banks