18.6 C
Athens
May 1, 2024
Image default
WORLD

Σύνοδος ΕΕ: Ζητούμενο η ανταγωνιστικότητα

Τον άμεσο μετασχηματισμό της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, ώστε να βελτιωθεί η φθίνουσα ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, προτείνει έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, που απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών.

Η έκθεση εισηγείται την ενοποίηση των χρηματοπιστωτικών, ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών αγορών και μια σειρά ρυθμίσεων για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Αναφορικά με την ενέργεια, η έκθεση προτείνει μαζικές επενδύσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των δικτύων μεταφοράς, ώστε να μεγιστοποιηθεί το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να υποχωρήσουν οι τιμές προς όφελος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μάλιστα, σημειώνει ότι λόγω των ανεπαρκών δικτύων, οι τιμές λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας είναι διπλάσιες από τις τιμές στις ΗΠΑ. Στις τηλεπικοινωνίες εισηγείται την κατάργηση του σημερινού κατακερματισμού, ώστε να εξαλειφθούν τα εθνικά εμπόδια στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων του κλάδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Και φυσικά, για να γίνουν οι αλλαγές χρειάζονται τεράστια ποσά για επενδύσεις, αφού μόνο για την πράσινη μετάβαση απαιτούνται για τα επόμενα χρόνια κεφάλαια της τάξης των 620 δις ευρώ ετησίως. Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση εισηγείται την επιτάχυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών της ΕΕ και τη δημιουργία μιας ένωσης αποταμιεύσεων, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε ευέλικτη χρηματοδότηση. Όπως επισημαίνεται, σήμερα στα κράτη-μέλη “λιμνάζει” το ιλιγγιώδες ποσό των 33 τρισεκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικές αποταμιεύσεις που δεν αξιοποιούνται προς όφελος της οικονομίας, με αποτέλεσμα ποσά άνω των 300 δις ευρώ ετησίως να στρέφονται σε πιο αναπτυγμένες αγορές κεφαλαίων των ΗΠΑ και της Ασίας.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Όρμπαν: Οι Βρυξέλλες πρέπει να υπογράψουν πρώτα συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης με το Κίεβο

banks

Ρωσικά ΜΜΕ: Οι μαχητές της Wagner κατέλαβαν άλλες δύο περιοχές στο Μπαχμούτ

banks

Βέλγιο: Γεννημένη στις Βρυξέλλες η νέα υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Τουρκίας

banks

Οι εκπαιδευτικοί στην Αγγλία απέρριψαν σαρωτικά την πρόταση μισθολογικής αύξησης

banks

Μειωμένες κατά 6,7% οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη τον Νοέμβριο μέχρι στιγμής

banks

Σουηδία: Αισιοδοξία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ σύντομα

banks