18.2 C
Athens
May 3, 2024
Image default
ECONOMY

Τα αίτια της ακρίβειας και οι στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά

Συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τον Ανέστη Ντόκα, παραχώρησε ο Γιώργος Δουκίδης. Ο καθηγητής του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σχολίασε πως «η Ελλάδα μπήκε καθυστερημένα στην φάση του πληθωρισμού, καθυστερήσαμε περίπου τέσσερις με πέντε μήνες».

Όπως εξήγησε, «υπάρχουν δυο αιτίες, πρώτον ότι παραδοσιακά τα ελληνικά σουπερμάρκετ κρατάνε υψηλά στοκ, άρα είχαμε υψηλά στοκ και καθυστερήσαμε περίπου τρεις μήνες για να μπούμε σε αυτό, και το δεύτερο θέμα είναι ότι πολλά προϊόντα καταναλωτικά εισάγονται από το εξωτερικό, άρα υπάρχει μια καθυστέρηση και λόγω αυτού».

Ο κ. Δουκίδης ανέφερε πως «βλέπουμε το μέσο καλάθι είναι περίπου 45 προϊόντα, κάνουμε συγκρίσεις 6.000 προϊόντων και βλέπουμε ότι είμαστε πολύ φθηνότεροι σε σχέση με την Ιταλία, με την Γαλλία, με την Αγγλία, αλλά οι δύο χώρες που έχουμε επικεντρωθεί είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία». Όπως εξήγησε, «ενώ με την Ισπανία ειδικά όταν αφαιρέσουμε τον ΦΠΑ, είμαστε περίπου 10% φθηνότεροι, η Πορτογαλία το τελευταίο εξάμηνο για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια είναι φθηνότερη από εμάς».

Τέλος ο κ. Δουκίδης υποστήριξε πως «οκτώ στους δέκα καταναλωτές κυνηγάνε τις προσφορές, οι προσφορές τώρα πρέπει να γίνουν πολύ πιο έξυπνες». «Υπάρχει γενικά μια ανακατάταξη» σημείωσε. Πρόσθεσε εξάλλου ότι «τα σουπερμάρκετ εδώ και πολλούς μήνες δουλεύουν με ένα ανώτατο περιθώριο κέρδους».

Related posts

Proton Bank: Κάθειρξη έξι ετών σε Λαυρεντιάδη για τα επισφαλή δάνεια

banks

Χ. Θεοχάρης: Η χρονιά θα κλείσει με το 1/5 των περσινών τουριστικών εσόδων

banks

«Να μην ισχύσει ακόμη η ηλεκτρονική ταυτότητα» ζητούν ιδιοκτήτες-συμβολαιογράφοι-κατασκευαστές

banks

Ακίνητα: Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις, βήμα – βήμα η διαδικασία

banks

Γ. Καραγιάννης: Το κτήριο της ΓΓΥ μπαίνει στην τελική ευθεία για την υλοποίηση

banks

Μέχρι τις 15/5 η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»

banks