17.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COMODITIES

Το ασθενέστερο δολάριο σταθεροποιεί το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

Το ασθενέστερο δολάριο σταθεροποιεί το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σταθεροποιητικά την Πέμπτη (22/2), καθώς το ασθενέστερο δολάριο και άλλη μια επίθεση σε πλοία κοντά στην Υεμένη «συγκρούονται» με την αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης του δολαρίου διολίσθησε 0,3% στις 103,66, στηρίζοντας τις τιμές. Ένα ασθενέστερο δολάριο συνήθως αυξάνει τις τιμές του πετρελαίου, καθιστώντας το φθηνότερο για τους αγοραστές που έχουν άλλα νομίσματα.

Δύο πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σε πλοίο στα ανοιχτά της νοτιοανατολικής ακτής της Υεμένης την Πέμπτη, προκαλώντας πυρκαγιά στο πλοίο, δήλωσαν βρετανικές ναυτιλιακές υπηρεσίες, καθώς οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις στα πλοία για να δείξουν υποστήριξη στους Παλαιστινίους στον πόλεμο της Γάζας.

«Οι εχθροπραξίες εντός και γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα από αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν σε εμπορικά πλοία είναι εγγυημένο ότι θα συνεχίσουν να διατηρούν το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου σε υψηλό επίπεδο», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της PVM Oil.

Η άνοδος, ωστόσο, των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ μετρίασε περαιτέρω τα κέρδη των τιμών.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7,17 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 16 Φεβρουαρίου, ανέφεραν την Τετάρτη πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν επίσης ενώ τα αποθέματα καυσίμων αποστάγματος μειώθηκαν.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί εν μέσω διακοπών σε μεγάλα διυλιστήρια που έχουν αφήσει τα ποσοστά χρησιμοποίησης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, αν και τα εργοστάσια επανέρχονται στην παραγωγή.

Το διυλιστήριο 435.000 βαρελιών την ημέρα της BP στην Ιντιάνα, το μεγαλύτερο στις Μεσοδυτικές ΗΠΑ, θα επιστρέψει σε πλήρη παραγωγή τον Μάρτιο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη λειτουργία του εργοστασίου, μετά από διακοπή ρεύματος από την 1η Φεβρουαρίου.

Το διυλιστήριο 238.000 bpd της TotalEnergies στο Πορτ Άρθουρ του Τέξας, εργάζεται επίσης για την ολοκλήρωση της επανεκκίνησης, αν και εξακολουθεί να λειτουργεί ελάχιστα μετά από μια διακοπή ρεύματος που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα επιτόκια λειτουργίας των διυλιστηρίων των ΗΠΑ θα έχουν αυξηθεί στο 81,5% την περασμένη εβδομάδα από 80,6% της συνολικής παραγωγικής ικανότητας την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσημα στοιχεία απογραφής από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) εντός της ημέρας, αφού καθυστέρησαν κατά μία ημέρα λόγω αργίας στις ΗΠΑ.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,13% στα 77,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,14% στα 82,91 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,176% στα 23,695 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,20% στα 2.038,45 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,93% στα 23,087 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,25% στα 3,8848 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,24% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0844 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,29% στο 1,2672 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,04% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8558 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#δολαριο #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

OPEC: Η ζήτηση πετρελαίου δεν θα σταματήσει να αυξάνεται σύντομα

banks

Νικητής ο χρυσός όποιος κι αν επικρατήσει στις αμερικανικές εκλογές

banks

Αύξηση αποθεμάτων και κρούσματα Covid-19 «πληγώνουν» το πετρέλαιο

banks

Πέφτει ελέω Κίνας το πετρέλαιο- «Πετάει» το φυσικό αέριο

banks

Τιμές πετρελαίου: Στάση αναμονής μετά τις προβλέψεις του ΟΠΕΚ+

banks

«Στοπ» στο σερί απωλειών για το πετρέλαιο

banks