17.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
POLITICS

Το «καλό» των αγροτών απαιτεί να σταματήσουν, των φοιτητών να υποκύψουν, το όνειρο του Μητσοτάκη να υπακούσουν

Μετωπική;

Σας ενημέρωσα εγκαίρως ότι με τις κινητοποιήσεις των αγροτών το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα και … «αναίμακτα»! Σιγά – σιγά οι δύο πλευρές κινούνται προς την σύγκρουση. Και θα είναι μετωπική! Στη χθεσινή τους σύσκεψη οι αγρότες αποφάσισαν το αναμενόμενο. Δηλαδή κλείσιμο των εθνικών δρόμων και κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ.

Θεσμική

«Χαμηλόφωνα» – δηλαδή μέσω κυβερνητικών πηγών – το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε ότι οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι σε βάρος τους, αλλά ο πρωθυπουργός μπορεί να συναντηθεί με την θεσμική εκπροσώπηση των αγροτών. Και φυσικά ότι το «κλείσιμο των δρόμων δεν βοηθά τον διάλογο». Αλλά τι ακριβώς σημαίνει θεσμική εκπροσώπηση; Ασαφές στην προκειμένη περίπτωση.

Αδιέξοδο

Και το «άνοιξε – κλείσε» των δρόμων άρχισε από χθες από τη Νίκαια του νομού Λάρισας. Επίσης διαμηνύεται με διάφορους τρόπους δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να δοθούν περισσότερα από αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Αρα;

Και η Περιφέρεια

Όμως οι αγρότες και ιδιαίτερα των περιοχών της Θεσσαλίας – σε τοπικό επίπεδο – δεν είναι μόνοι τους. Εχουν μαζί τους και την Περιφέρεια. Είναι γνωστή η σχετική ανάρτηση που έκανε ο περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουρέτας. Προκαλώντας μάλιστα την μήνιν του Μεγάρου Μαξίμου. Εχουν αρχίσει οι σχετικές επιθέσεις στον κ. Κουρέτα.

Ολική επαναφορά

Κι ο κίνδυνος για τον κ. Μητσοτάκη είναι προφανής. Το πρόβλημα της Θεσσαλίας επιστρέφει στο προσκήνιο με όλες του τις εκφάνσεις. Κι ενώ το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό συνεχίζει να διογκώνεται, η πλευρά της αντιπολίτευσης έχει ταχθεί δημοσίως και απερίφραστα στο πλευρό των αγροτών. Και εννοώ πέραν του ΚΚΕ, το οποίο έτσι κι αλλιώς στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις. Μετά από την εμφάνιση του πάνω σε τρακτέρ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης το Σάββατο θα είναι στη Λάρισα, όπου διοργανώνεται το δεύτερο περιφερειακό συνέδριο του κόμματος. Και προφανώς θα έχει και ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με την συγκυρία.

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης

Εκτός όμως του κ. Κασσελάκη, δήλωση στήριξης – και μάλιστα υπερμεγέθη – έκανε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ /ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης. Κι όπως ήταν φυσικό το Μέγαρο Μαξίμου άρχισε «να ανεβάζει γράδα» και να … «βγαίνουν καπνοί». Κι ως εκ τούτου από το συγκεκριμένο σύστημα οι σχετικές επιθέσεις είναι – περίπου – αυτονόητες.

Γινόμαστε Ευρώπη!

Κι όπως σας έχω πει το «μαστίγιο» είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθεί και το «καρότο δεν υπάρχει! Κι εκτός όμως αυτών οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν λένε να κοπάσουν. Αίφνης προέκυψε κινητοποίηση στην Ολλανδία – τα ύστερα του κόσμου, τι άλλο θα δούμε! Αλλά και η κυρία Μελόνι, η ιταλίδα πρωθυπουργός δεν νιώθει καθόλου καλά τελευταία! Και μάλιστα η – «αναίμακτη» – είσοδος των γερμανών αγροτών στο Βερολίνο έχει δημιουργήσει ένα … κακό προηγούμενο. Εκεί δεν τους χτύπησαν γιατί να τους χτυπήσουν πχ στην Αθήνα….

Μύλος

Σκεφτείτε λοιπόν την κατάσταση που βρίσκεται ο δύσμοιρος πρωθυπουργός μας. Πρέπει να … τσακίσει την ακρίβεια – καλά, μια κουβέντα είπα… – να διαχειριστεί τον διχασμό της κοινοβουλευτικής του ομάδας σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, να «καλμάρει» χωρίς να … «βάλει το χέρι στην τσέπη» του αγρότες, πράγμα που μοιάζει με τετραγωνισμό του κύκλου, και να έχει και κάθε Πέμπτη κάμποσες χιλιάδες πιτσιρικάδες στο δρόμο να του αμφισβητούν την … μεταρρύθμιση των «μη κρατικών» πανεπιστημίων!

Θα την πληρώσουν;

Χθες πάντως οι γενικές συνελεύσεις αποφάσισαν συνέχιση των καταλήψεων. Και συμμετέχει και η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών. Αύριο θα γεμίσουν πάλι οι δρόμοι της Αθήνας – κι όχι μόνο! Νομίζω πως οι τελευταίοι θα την πληρώσουν τελικά. Κι έχω την εντύπωση πως τα ΜΑΤ κινδυνεύουν να πέσουν σε … αχρηστία, άσε που πρέπει να αδειάσουν οι αποθήκες με τα δακρυγόνα για να γίνουν καινούργιες προμήθειες. Μύλος!

Καταστολή

Όμως το «μέτωπο της παιδείας» έχει ανοίξει. Είναι αρκετά ευρύ και η κυβέρνηση – που δεν σκοπεύει να οπισθοχωρήσει ούτε εκατοστό – το διαχειρίζεται με τους μηχανισμούς καταστολής. Όπως στη Νομική Σχολή της Ξάνθης που είναι αμφίβολο – απ΄ ότι λέγεται – αν τα ΜΑΤ τα κάλεσε ο Κοσμήτορας ή κάποιοι φοιτητές! Η όπως στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, που η εισαγγελία έχει αρχίσει προκαταρκτική εξέταση, επειδή καθηγητές αρνήθηκαν κάνουν διαδικτυακές εξετάσεις. Ετσι θα πάει το θέμα μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στο τέλος του Φεβρουαρίου….

Εκδήλωση

Και μέσα σε όλα αυτά – οι δημοσκοπήσεις του Μαρτίου θα δείξουν το μέγεθος των «τραυμάτων» που έχει υποστεί η κυβέρνηση – έχει αρχίσει και γίνεται «καλαμπούρι» η περίφημη πρωτοβουλία των «τριών» για την κοινή τους εκδήλωση με θέμα «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;». Πρόκειται για την εκδήλωση της κυρίας Εφης Αχτσιόγλου και των κκ Διονύση Τεμπονέρα και Μανώλη Χριστοδουλάκη. Χθες σας αποκάλυψα το παρασκήνιο που προηγήθηκε. Υπάρχει όμως συνέχεια.

Τερτίπια

Επισήμως πηγές της «Νέας Αριστεράς» έλεγαν ότι «η Νεα Αριστερά προσκλήθηκε στην εν λόγω εκδήλωση υπό την αιγίδα της Εφημερίδας των Συντακτών. Ανταποκριθήκαμε θετικά, καθώς είμαστε πάντα ανοιχτοί στον πολιτικό διάλογο, ιδίως όταν αφορά το μέλλον του ευρύτερου χώρου».Μάλιστα! Πρόκειται για συνδικαλιστικά τερτίπια φοιτητικών αμφιθεάτρων μόλις της προηγούμενης δεκαετίας. Κι όχι για επίσημη τοποθέτηση κομματικού σχηματισμού. Δεν υπάρχει αμφιβολία….

Άλλη σύνθεση

Να σας ενημερώσω ακόμη ότι η αρχική σκέψη ήταν στην εκδήλωση να συμμετέχουν ο κ. Χάρης Τσιόκας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρώην βουλευτής, στον κύκλο των κκ Αντώνη Κοτσακά και Διονύση Τεμπονέρα και από την άλλη πλευρά θα καλούνταν πχ η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου και από την Χαριλάου Τρικούπη όλο και κάποιον θα έβρισκαν. Όμως συζητώντας το θέμα σκέφτηκαν ότι θα ήταν πιο «φαντεζί» πολιτικά αν συμμετέχοντες ήταν στελέχη της νέας γενιάς. Ετσι προέκυψε και η συγκεκριμένη σύνθεση. Κι έμπλεξε κι η «Εφημερίδα των Συντακτών»!

Προσυνεδριακά

Στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μου λένε ότι επικρατεί προσυνεδριακή φρενίτιδα. Περίπου 150 στελέχη κάθε μέρα όλο και σε κάποια εκδήλωση μιλάνε – «δεν έχουμε κόσμο να στείλουμε σε εκδηλώσεις»! Και θέλουν μέχρι τις 1η Φεβρουαρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι προσυνεδριακές εκδηλώσεις, ώστε στο σαββατοκύριακο που ακολουθεί, στις 17 και 18 Φεβρουαρίου να εκλεγούν οι αντιπρόσωποι για το συνέδριο, τα συντονιστικά των Ομάδων Μελών και οι Νομαρχιακές Επιτροπές. Όπως αντιλαμβάνεστε τα περιθώρια για να ασχοληθούν με τον κ. Τεμπονέρα είναι περιορισμένα. Χθες ωστόσο βρήκε την ευκαιρία ο κ. Νίκος Παππάς και τον επέκρινε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Πέραν τούτου ουδέν….

Related posts

Στη Μολδαβία ο Δένδιας – Στενότερη συνεργασία των δύο χωρών

banks

Μητσοτάκης – Οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας – Η Οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα

banks

Γιατί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέλεξε το νεκροταφείο του Αργουλιδέ ως την τελευταία του κατοικία

banks

Πως θα γίνει η επιπλέον προμήθεια 10 εκατομμυρίων self test μετά τη ματαίωση του διαγωνισμού

banks

Εκτός ΠΑΣΟΚ οι περιφερειακοί σύμβουλοι – μεταγραφές

banks1

Με τους «Έλληνες» κατεβαίνει στις εκλογές ο Κασιδιάρης

banks