21.1 C
Athens
May 17, 2024
Image default
WORLD

Το Κρεμλίνο ανησυχεί για το πραξικόπημα στον Νίγηρα, ο Πριγκόζιν “πανηγυρίζει”

Την ανησυχία του για την κατάσταση στον Νίγηρα, ο πρόεδρος του οποίου ανατράπηκε την περασμένη εβδομάδα με πραξικόπημα, εξέφρασε τη Δευτέρα το Κρεμλίνο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο Γεβγκένι Πριγκόζιν -επικεφαλής των μισθοφόρων της Wagner- χαιρέτισε το πραξικόπημα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι “οι εξελίξεις στον Νίγηρα μάς δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες”.

“Είμαστε υπέρ της ταχείας αποκατάστασης του κράτους δικαίου στη χώρα, είμαστε υπέρ της αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές, ώστε να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες”, τόνισε ο Πεσκόφ.

Οι πραξικοπηματίες ηγέτες του Νίγηρα ανακήρυξαν τον στρατηγό Αμπντουραχαμάνε Τιανί ως νέο αρχηγό του κράτους την περασμένη Παρασκευή, λίγες ημέρες αφότου ανακοίνωσαν ότι ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ, στο έβδομο στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώνεται στη Δυτική και Κεντρική Αφρική σε λιγότερο από τρία χρόνια.

Σε ηχητικό μήνυμα που αναπαράχθηκε την περασμένη εβδομάδα σε κανάλια κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με τη ρωσική μισθοφορική Ομάδα Wagner, ο ιδρυτής της Γεβγκένι Πριγκόζιν εμφανίστηκε να επικροτεί το πραξικόπημα και να προσφέρει τις υπηρεσίες των μαχητών του στη χούντα.

Ο Πριγκόζιν δεν ανέφερε πως η Ομάδα του συμμετείχε στο πραξικόπημα με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά το χαρακτήρισε ως μια πράξη απελευθέρωσης από τους δυτικούς αποικιοκράτες που είχε καθυστερήσει εδώ και καιρό

Η σχέση του Πριγκόζιν με το Κρεμλίνο είναι ασαφής μετά την αποτυχημένη ανταρσία που διοργάνωσε ο επικεφαλής της Wagner τον περασμένο μήνα με στόχο να εκδιώξει τους αντιπάλους του στο υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.

Ωστόσο, η Oμάδα Wagner παραμένει βασικός παράγοντας της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας στην Αφρική. Αποτελεί μια δύναμη με επιρροή στο Μάλι -γειτονική χώρα του Νίγηρα- μετά το πραξικόπημα του 2021, και έχει ακόμη πιο μακροχρόνια παρουσία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στη Λιβύη.

Ο ρόλος της Wagner στην Αφρική προκαλεί ανησυχία στις δυτικές κυβερνήσεις. Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τους μισθοφόρους του Πριγκόζιν για φρικαλεότητες και της έχουν επιβάλει κυρώσεις. Ο Πριγκόζιν λέει ότι η οργάνωση λειτουργεί νόμιμα.

Related posts

Villeroy (ΕΚΤ): Εκτός απροόπτου, δεν θα αυξήσουμε άλλο τα επιτόκια

banks

ΟΠΕΚ: Συμφωνία για την παράταση των περικοπών στην παραγωγή έως το 2024

banks

Bloomberg: Η ΕΕ αφαίρεσε ρητορικές βολές κατά Κίνας από κοινό κείμενό της με τις ΗΠΑ

banks

Ρωσία: Ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ δηλώνει έτοιμος να συναντήσει την οργάνωση που έχει αιχμαλωτίσει Ρώσους στρατιώτες

banks

Ρωσία: Ο Πούτιν θα κατέβει στις εκλογές ως…ανεξάρτητος

banks

Ντε Γκίντος: Η ΕΚΤ εισέρχεται στην τελική ευθεία των αυξήσεων επιτοκίων

banks