24.9 C
Athens
May 19, 2024
Image default
MARKETS

Τρίτη σερί άνοδος στη Wall Street-Οι traders περιμένουν μειώσεις επιτοκίων

Τρίτη σερί άνοδος στη Wall Street-Οι traders περιμένουν μειώσεις επιτοκίων

Με κέρδη έκλεισαν τη Δευτέρα (6/5) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, στην τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ανόδου, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο ότι είναι πλέον πιο πιθανό η Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια φέτος.

Οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είχαν μετριαστεί όσο προχωρούσε η χρονιά, καθώς ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί πιο επίμονος και ορισμένοι επενδυτές είχαν αρχίσει να ανησυχούν ότι μπορεί να μην πραγματοποιηθούν καθόλου μειώσεις εντός του 2024, οδηγώντας τις αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα τον Απρίλιο.

Ωστόσο, τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιβράδυνε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, αφαιρώντας την πίεση από την Fed να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε συνδυασμό με τη σεζόν των εταιρικών αποτελεσμάτων που εκπλήσσει θετικά, δόθηκε στους επενδυτές η δυνατότητα να γίνουν αγοραστές στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Στις σημερινές συναλλαγές, ο βιομηχανικός Dow Jones «σκαρφάλωσε» 176,59 μονάδες ή 0,46% και έκλεισε στις 38.852,27 μονάδες, στην τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κερδών για τον δείκτη. Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,03% στις 5.180,74 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 1,19% στις 16.349,25 μονάδες, στην τρίτη σερί άνοδο για αμφότερους τους δείκτες.

Η πλειοψηφία των κλαδικών δεικτών έκλεισαν σε θετικό έδαφος. Ο ενεργειακός τομέας ήταν μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων, εν μέρει λόγω της αύξησης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου των ΗΠΑ, που ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 εβδομάδων.

Αφού η Fed σηματοδότησε την περασμένη εβδομάδα ότι κλίνει προς ενδεχόμενες μειώσεις στο κόστος δανεισμού, αλλά ήθελε να αποκτήσει «μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται, προτού ξεκινήσει (η Fed) τις μειώσεις, οι αξιωματούχοι επανέλαβαν το παραπάνω μήνυμα τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της Fed στο Richmond, Τόμας Μπάρκιν, είπε ότι το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων θα πρέπει να «ηρεμήσει» την οικονομία αρκετά ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, με τη δυναμική της αγοράς εργασίας να δίνει στους αξιωματούχους χρόνο να περιμένουν.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed στη Νέα Υόρκη, Τζον Γουίλιαμς, δήλωσε ότι αν και θα ερχόντουσαν νωρίτερα οι περικοπές επιτοκίων, η νομισματική πολιτική βρίσκεται πλέον σε πολύ καλή θέση για να ξεκινήσει τις μειώσεις, έστω και με μικρή καθυστέρηση.

Οι traders βλέπουν με πιθανότητα 46% ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα έρθουν από τη Fed έως το τέλος του 2024, με την πρώτη μείωση να αναμένεται τον Σεπτέμβριο ή τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το LSEG.

Από τις 397 εταιρείες του S&P 500 που ανέφεραν κέρδη μέχρι την Παρασκευή, το 76,8% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 66,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG.

Παράλληλα, η ανακοίνωση από τη Χαμάς, ότι αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός Αιγύπτου-Κατάρ για τον τερματισμό του πολέμου με το Ισραήλ, έδωσε ώθηση στις μετοχές στις απογευματινές συναλλαγές.

Κέρδη σημείωσαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις εξελίξεις σχετικά με την επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα και με το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή της Παλαιστίνης.

Τα συμβόλαια παραδόσεως Ιουνίου για το αμερικανικό WTI ενισχύθηκαν κατά 0,5% στα 78,48 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχαν φτάσει να κερδίζουν ως και 1% στα 79,09 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για την πρώτη ανοδική συνεδρίαση στις τελευταίες έξι. Αντίστοιχα, τα συμβόλαια Ιουνίου για το πετρέλαιο τύπου brent σημείωσαν κέρδη 0,5% στα 83,33 δολάρια το βαρέλι στις συναλλαγές του ICE στο Λονδίνο.

Το πετρέλαιο υποχώρησε περισσότερο από 6% την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές μείωσαν το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου λόγω των φόβων για πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, και καθώς τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λόγω της ασθενέστερης ζήτησης.

Νωρίτερα, ανοδικά κινούνταν οι τιμές του χρυσού, καθώς υποχωρεί το δολάριο λόγω των εκτιμήσεων ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια φέτος. Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε κατά 0,8% στα 2.320,33 δολάρια η ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο κατά 0,9% στα 2.329,10 δολάρια.

Το δολάριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περίπου ένα μήνα, μετά τα στοιχεία για την απασχόληση που έδειξαν ότι οι προσλήψεις αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό από το προβλεπόμενο τον Απρίλιο και η αύξηση των ετήσιων μισθών έπεσε κάτω από το 4% για πρώτη φορά σε σχεδόν τρία χρόνια.

#WALL_STREET_ΗΠΑ #FEDERAL_RESERVE #επιτόκια #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #χρυσός

Related posts

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές

banks

Ανοδικά οι ασιατικές αγορές μετά τη Fed

banks

Ρωσία: Μεγάλη αύξηση επιτοκίων για το ρούβλι- Πτωτικά οι ευρωαγορές

banks

Wall Street: Alphabet και Microsoft δίνουν ώθηση στους δείκτες

banks

Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές-Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη BOJ

banks

Wall Street: Οδεύει προς ρεκόρ 6ετίας ο Dow Jones

banks