18.6 C
Athens
May 3, 2024
Image default
ECONOMY

Φοιτητική στέγη: Ο 10λογος της σωστής επιλογής για όσους είναι σε αναζήτηση

Η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ειδικά σήμερα που οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, αλλά και η ζήτηση για ακίνητα από επενδυτές του εξωτερικού εκτινάσσουν στα ύψη τις τιμές. Φοιτητές και γονείς δεν θα πρέπει να δρουν υπό καθεστώς πανικού. Είναι σημαντικό να είναι ψύχραιμοι και προσεχτικοί και να αποφύγουν συνηθισμένα λάθη.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) μέσω της ιστοσελίδας (www.pomida.gr) δίνει σε νέους φοιτητές και γονείς τις ακόλουθες 10 συμβουλές:

  • Μην πανικοβάλλεστε. Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων!
  • Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων). Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα.
  • Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε, κλείστε όμως αμέσως το πρώτο που σας κάνει!!!!
  • Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.
  • Δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς το ποσό της εγγύησης, ούτε ως προς τον αριθμό των προκαταβαλλομένων μισθωμάτων.
  • Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές/τριες, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία πάντοτε ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.
  • Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.
  • Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.
  • Μακριά από τα δήθεν “γραφεία πληροφοριών”, τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε. Τις περισσότερες φορές οι “πληροφορίες” τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία.
  • Απευθυνθείτε μόνον σε επίσημα μεσιτικά γραφεία, στα οποία δεν προκαταβάλετε κανένα ποσό ως αμοιβή, παρά μόνον όταν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι.

  Στα ύψη οι τιμές

Οι τιμές των ενοικίων καταγράφουν άλμα τα τελευταία χρόνια και πολύ συχνά οι φοιτητές και οι γονείς τους καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Δικτύου E-Real estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και στην εκπομπή Politics, τη φετινή χρονιά καταγράφεται μία αύξηση από 12-16% ζητούμενων ενοικίων σε σχέση με το 2022.

Την ίδια ώρα, η σωρευτική αύξηση από το 2017 μέχρι σήμερα αγγίζει περίπου το 60% όσον αφορά τον νομό Αττικής, το 52-55% στην Πάτρα που είναι η δεύτερη σε αυξήσεις και από 45-50% στη Θεσσαλονίκη.

Σταθερά πιο ακριβή Αθήνα, φθηνά τα προάστια του Πειραιά

Υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών στην Αθήνα με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμή να εντοπίζονται σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό, Κουκάκι, Μετς, Δάφνη, Γουδή και Εξάρχεια. Η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης είναι στα 10,8€/τ.μ.

Από την άλλη,  η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται στην Νίκαια, στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών, στην Κυψέλη καθώς και ευρύτερα στα προάστια του Πειραιά.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά πώς διαμορφώνονται οι τιμές ανά περιοχή ΕΔΩ. 

Related posts

Ταυτόχρονη πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων

banks

Παράταση μέχρι την 1η Μαρτίου στα τέλη κυκλοφορίας

banks

Κ. Χατζηδάκης: Με «πατημένο το γκάζι» προχωρούμε στη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

banks

«Μόνιμη Μείωση Τιμής»: Η λίστα με τα 233 προϊόντα που εντάσσονται στην πρωτοβουλία

banks

Θεοχάρης: Συζητούμε την άρση περιορισμών για Ρώσους τουρίστες, νωρίτερα

banks

Συντάξεις χηρείας: Γιατί κινδυνεύουν χιλιάδες με περικοπή

banks