15.7 C
Athens
May 5, 2024
Image default
MARKETS

«Φρένο» στα ρεκόρ της Wall Street-Ιστορικά υψηλά για Caterpillar, Nvidia

«Φρένο» στα ρεκόρ της Wall Street-Ιστορικά υψηλά για Caterpillar, Nvidia

Έχασε έδαφος σήμερα (5/2) η Wall Street, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να βάζουν «φρένο» στην πορεία των ρεκόρ. Οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, απομάκρυναν και τις τελευταίες ελπίδες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων. Στο επίκεντρο βρέθηκαν και ορισμένες οικονομικές εκθέσεις εισηγμένων εταιρειών.

Σε συνέντευξή του, ο Πάουελ είπε ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για μια βιώσιμη πτωτική τάση του πληθωρισμού που να δικαιολογεί χαμηλότερα επιτόκια. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Fed της Minneapolis, Νιλ Κασκάρι, έγραψε σε δοκίμιο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα ότι μια ανθεκτική οικονομία θα μπορούσε να αναβάλει τις μειώσεις των επιτοκίων για εύλογο χρονικό διάστημα.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 274,30 μονάδες ή 0,71% και έκλεισε στις 38.380,12 μονάδες. Ο S&P 500 διολίσθησε 0,32% στις 4.942,81 μονάδες. Αμφότεροι οι παραπάνω δείκτες προέρχονται από κλείσιμο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο Nasdaq έχασε σήμερα 0,2% και έκλεισε στις 15.597,68 μονάδες.

Πρόσθετη πίεση στη Wall Street άσκησαν τα αμερικανικά ομόλογα, με τις αποδόσεις των 10ετών να ανεβαίνουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και να «αγγίζουν» το υψηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε άνοδο πάνω από 13 μονάδες βάσης στο 4,166%, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα νέα ισχυρά οικονομικά δεδομένα, τα οποία υποδηλώνουν ότι τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλά για περισσότερο από το αναμενόμενο χρονικό διάστημα. Την προηγούμενη εβδομάδα το 10ετές βρισκόταν γύρω στο 3,81%.

Η Caterpillar έκλεισε σε ιστορικό υψηλό καθώς σημείωσε υψηλότερα από το αναμενόμενο τριμηνιαία κέρδη, ενώ και η Estee Lauder κατέγραψε άνοδο καθώς σκοπεύει να μειώσει περίπου το 3% έως 5% του εργατικού της δυναμικού. Νέο record high «χτύπησε» και η Nvidia μετά την αύξηση της τιμής-στόχου από την Goldman Sachs.

Στα μάκρο της ημέρας, τα νέα στοιχεία από το Institute for Supply Management έδειξαν ότι η ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο, σε υψηλό 11 μηνών. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και λειτουργούν ως «τροχοπέδη» για την έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών βρέθηκε τον Ιανουάριο o δείκτης δραστηριότητας υπηρεσιών, όπως ανακοίνωσε το Institute for Supply Management. Ο δείκτης ISM ανέβηκε στο 53,5 από 50,5 τον Δεκέμβριο, που αποτέλεσε τότε χαμηλό επτά μηνών. Δημοσκόπηση αναλυτών που πραγματοποίησε η Wall Street Journal είχαν προβλέψει πως ο δείκτης θα κινηθεί στο 52. Μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες δείχνουν επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και κάτω συρρίκνωση. Για όλο το 2023, ο δείκτης κινήθηκε ανάμεσα στο 50 και στο 55.

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στους κινδύνους που υπάρχουν στην προσφορά μετά τα αντίποινα των ΗΠΑ με χτυπήματα σε Ιράκ και Συρία. Οι αμερικανικές επιθέσεις  εναντίον πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία, ενίσχυσαν την ανησυχία για ενδεχόμενη κλιμάκωση των συγκρούσεων.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου κέρδισε 50 cents ή 0,7% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 72,78 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent Απριλίου ενισχύθηκε κατά 66 cents ή σχεδόν 0,9% στα 77,99 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures. Τα δύο συμβόλαια υποχώρησαν σημαντικά την προηγούμενη εβδομάδα, με το αργό να χάνει συνολικά 7,4% και το Brent να «κατρακυλά» 6,8%, διολισθαίνοντας σε χαμηλά τριών εβδομάδων.  

Απώλειες κατέγραψε ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να διαμορφώνεται σε χαμηλά άνω της μίας εβδομάδας, κυρίως εξαιτίας των πιέσεων που άσκησε η άνοδος του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Το συμβόλαιο του χρυσού έχασε 0,5% στα 2.042,9 δολάρια ανά ουγγιά. Ο χρυσός spot υποχωρεί κατά 0,6% στα 2.027,09 δολάρια ανά ουγγιά. Ο δείκτης δολαρίου ενισχύεται 0,5% πλησιάζοντας σε υψηλό τριών μηνών.

#WALL_STREET_ΗΠΑ

Related posts

Ευρώπη: Κλειστά τα περισσότερα χρηματιστήρια – Απώλειες στο Λονδίνο

banks

Δηλώσεις Πάουελ και μάκρο έδωσαν ώθηση στις ασιατικές αγορές

banks

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές εν μέσω αναταραχής σε Ιράν-Ισραήλ

banks

Επιφυλακτικά… ανοδικά οι ευρωαγορές στο άνοιγμα- Περιμένοντας τη Fed

banks

Μικτά πρόσημα στις Ευρωαγορές- Απώλειες 15,12% για τη Maersk

banks

Άνοδος στις ευρωαγορές μετά τα στοιχεία για το βρετανικό ΑΕΠ

banks