19.3 C
Athens
April 28, 2024
Image default
POLITICS

Φρέντι Μπελέρης: Τη Δευτέρα η απόφαση για τον εάν θα ορκιστεί δήμαρχος

Για τη Δευτέρα το πρωί έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου για την καταπολέμηση της Διαφθοράς στην Αλβανία με θέμα την απόφαση για το αν θα επιτραπεί στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί, έστω και προφυλακισμένος. Την Τρίτη θα ακολουθήσει η συνέχεια της δίκης για την κύρια υπόθεση που αφορά την υποτιθέμενη προσπάθεια εξαγοράς ψήφων.

Η Αθήνα έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις και στις Βρυξέλλες ότι θεωρεί το ζήτημα Μπελέρη, ευρωπαϊκό ζήτημα το οποίο συνδέεται με τα κριτήρια που αφορούν το κράτος δικαίου.

Έστω και αν η Γερμανία εμφανίζεται να κατηγορεί την Ελλάδα για «διμεροποίηση» του ζητήματος και η ισπανική προεδρία επίσης θέλει να προχωρήσει η διαδικασία.

Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να δίνει στην υπόθεση Μπελέρη ευρωπαϊκή διάσταση επιμένοντας στην μέχρι σήμερα πολιτική της, χωρίς να αλλάζει γραμμή.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη η Αθήνα κατέθεσε γραπτή δήλωση με την οποία εξέφρασε τη ρητή επιφύλαξη της για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας εφόσον δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην υπόθεση Μπελέρη.

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή που κατατέθηκε στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, (COREPER) η Ελλάδα υπογραμμίζει ρητά ότι «διατηρεί τις έντονες επιφυλάξεις» όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας λόγω της υπόθεσης Μπελέρη «η οποία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου και των πολιτικών δικαιωμάτων των Αλβανών πολιτών, ιδίως των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας».

Υπενθυμίζει ότι Μπελέρης συνελήφθη δύο μέρες πριν τις εκλογές ενώ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είχε δεχτεί άμεσες λεκτικές επιθέσεις. «Η σύλληψή του εγείρει σοβαρές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής διακρίσεων έναντι ενός μέλους μιας εθνικής μειονότητας που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο. Ο κ. Μπελέρης συνεχίζει να βρίσκεται στη φυλακή μέχρι σήμερα, σχεδόν για επτά μήνες και έτσι του έχει στερηθεί το πολιτικό του δικαίωμα ως εκλεγμένου δημάρχου να αναλάβει τα καθήκοντά του», όπως τόνιζε η επιστολή.

Επισημαίνεται ακόμα ότι «σύμφωνα με το αλβανικό δίκαιο, η ανάληψη των καθηκόντων του δεν θα πρέπει να θίγει τη διαδικασία ή την έκβαση των εκκρεμών δικών, δεδομένου ότι αποτελεί απλώς μια απλή διοικητική πράξη, η οποία δεν παρεμβαίνει στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Συνεπώς, η παρεμπόδιση της ορκωμοσίας του εκλεγμένου δημάρχου κ. Beleris αποτελεί συνειδητή πολιτική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία αντανακλά την περιφρόνηση των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου».

Καταλήγοντας η επιστολή υπογράμμιζε ότι «η κατάσταση αντιβαίνει στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες μας, τα κριτήρια προσχώρησης και το κεκτημένο της ΕΕ, τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα». Και επεσήμαινε ότι η Αθήνα «αναμένει από την Αλβανία να λάβει συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπελέρη, καθώς και να σεβαστεί το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη και το τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της έκθεσης αξιολόγησης των εκκρεμών κριτηρίων».

Σε αυτό το πλαίσιο η απόφαση της Δευτέρας από το αλβανικό ειδικό δικαστήριο (SPAK) κρίνεται ως ιδιαίτερης σημασίας.

Ενώ την Τρίτη αναμένεται να συνεχιστεί η δίκη της υπόθεσης Μπελέρη, με την αλβανική πλευρά να έχει επανειλημμένα εκτεθεί, ακόμα και με τους μάρτυρες κατηγορίες.

Με το περιβάλλον Μπελέρη να σημειώνει ότι η υπόθεση όπως εξελίσσεται παραπέμπει σε παρωδία και αποδεικνύει τις προθέσεις της αλβανικής πλευράς.

Η Αθήνα, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προτείνει σειρά λύσεων στα Τίρανα που έδιναν στον Έντι Ράμα τρόπους να σπάσει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται τα πράγματα, ωστόσο δεν υπήρξε καμία διάθεση διευθέτησης.

Related posts

Στην έκθεση του Έντι Ράμα στο Ζάππειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

banks1

Ανδρουλάκης: Ευθεία προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού των δημοσιογράφων η αγωγή Δημητριάδη

banks1

Μητσοτάκης στην Πάρνηθα: Νέες αντιπυρικές ζώνες και ενίσχυση των μέτρων προστασίας

banks

Νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΣ για τις υπηρεσίες δόμησης των Δήμων

banks1

ΗΠΑ: Τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη – Μπλίνκεν για την Ερυθρά Θάλασσα και άλλα θέματα

banks1

Ντόρα Μπακογιάννη: Τα εγγόνια μου ήρθαν στα Χανιά για να με βοηθήσουν να ψηφίσω – Λένε ότι δεν ξέρω

banks