18.2 C
Athens
May 3, 2024
Image default
ECONOMY

Χρ. Σταϊκούρας στο Naftemporiki TV: Θα χρειαστούν πολλοί μήνες για την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου – Πάνω από 150 εκατ. το κόστος

Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε οι συνέπειες από την πρωτόγνωρη κρίση να αντιμετωπιστούν, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Naftemporiki TV, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι πλήρης αποτίμηση του κόστους στις υποδομές ακόμη δεν υπάρχει, καθώς γίνονται αυτοψίες, ενώ επίσης πρέπει να απαντήσουμε τι έργα θέλουμε στο μέλλον. «Τα ίδια ή με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα; Αυτό αλλάζει και το κόστος» σημείωσε.

Ανέφερε, δε, ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε οδικούς άξονες, γέφυρες, τον πρωτογενή τομέα, ενώ χαρακτήρισε οξύτατο το πρόβλημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Όπως είπε, «1,4 εκατ. στρέμματα πλημμύρησαν, έπεσαν τόνοι νερού που πέφτουν μια φορά στα 1.000 χρόνια».

Σημείωσε ότι στις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το υπ. Υποδομών μπορεί να αναλαμβάνει υλοποίηση έργων που δεν είναι της αρμοδιότητάς του, με έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Είπε επίσης ότι τα αντιπλημμυρικά έργα εδώ και χρόνια υλοποιούνται από τις περιφέρειες και τα μεγάλα έργα από το υπουργείο Υποδομών. «Στη Θεσσαλία έγιναν μόνο από τις περιφέρειες» σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι στην περιοχή μετά τον «Ιανό» έγιναν έργα 144 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι και οι 5 γέφυρες που άρχισαν να κατασκευάζονται μετά τον «Ιανό» άντεξαν.

Σημείωσε ότι θα υπάρξει μητρώο με το οποίο θα καταγραφούν όλες οι γέφυρες στην Ελλάδα και η αντοχή τους, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να δούμε την ανθεκτικότητα των υφιστάμενων έργων με βάση κλιματική αλλαγή.

Ως προς τον σιδηρόδρομο, ανέφερε ότι το κόστος αποκατάστασης θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ θα απαιτηθούν μήνες για να επανέλθει το δίκτυο στην πρότερη κατάσταση.

Είπε επιπλέον ότι εφόσον χρειαστεί, το υπ. Υποδομών θα παρέμβει στον Παλαμά Καρδίτσας σε ό,τι αφορά τη στατικότητα των σχολείων.

Για την οικονομία, είπε ότι η αναβάθμιση από Moody’s ήρθε με θυσίες της ελληνικής κοινωνίας που έπιασαν τόπο, καθώς και τη συστηματική δουλειά της κυβέρνησης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης, οι επενδύσεις, η μείωση ανεργίας καταδεικνύουν τις βελτιώσεις. Η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας είναι σημαντική για περισσότερες επενδύσεις και για να μειώσουμε το κόστος δανεισμού της χώρας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Αν πρέπει μελλοντικά να χτίσουμε πιο ισχυρά έργα, θα απαιτηθούν ισχυρότεροι πόροι. Όσο αντλούνται με μικρότερο κόστος, τόσο μικρότερο θα είναι το βάρος».

Related posts

RND: Πτώση του τουρισμού στην Μύκονο – 28% λιγότερες αφίξεις σε σχέση με πέρυσι

banks

Νομοσχέδιο -φρένο στην διασυνοριακή φοροδιαφυγή

banks

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εντόκων 26 εβδομάδων την Τετάρτη 28/12

banks

Προωθούνται πέντε έργα ύψους 379 εκατ.

banks

Ο ΠΑΣ Γιάννινα ανακοίνωσε την μεταγραφή του Σωτήρη Νίνη

banks

e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών ύψους 4,1 εκατ. ευρώ σε χιλιάδες επαγγελματίες

banks