21.4 C
Athens
May 6, 2024
Image default
BUSINESS

Ψάλτης: Είμαστε σε εξαιρετική θέση για την αποεπένδυση ΤΧΣ από Alpha

Ετοιμη δηλώνει η διοίκηση του ομίλου Alpha για την υλοποίηση της στρατηγικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες καθώς το νέο στρατηγικό σχέδιο για την τριετία 2023-25 έτυχε θερμής αποδοχής από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Απευθυνόμενος στους μετόχους της Alpha Financial&Services ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Βασίλης Ψάλτης σημείωσε « είμαστε σε εξαιρετική θέση, για να επιταχυνθεί η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ για την Alpha, με ισχυρή ανταπόκριση από την αγορά».

Σημείωσε, δε, ότι το ισχυρό ενδιαφέρον διαπιστώθηκε από το πλήθος συναντήσεων ( σ.σ. πάνω από 50) που είχε το management με επενδυτές ανά τον κόσμο, μετά την ανακοίνωση του νέου στρατηγικού σχεδίου.

Η διοίκηση της Alpha προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση στόχου κερδοφορίας και απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων για τη φετινή χρονιά, με βάση την πρόοδο που έχει επιτύχει η τράπεζα κατά το πρώτο μισό του έτους.

Ειδικότερα αναπροσάρμοσε τον στόχο απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων σε περίπου 11% ( σ.σ. 10% η προηγούμενη καθοδήγηση), υποδεικνύοντας εμμέσως αύξηση της κερδοφορίας.

Επιπρόσθετα επανέλαβε τη δέσμευση για τη διανομή με τη μορφή μερίσματος του 20% των κερδών της φετινής χρήσης, υπό την αίρεση της εποπτικής έγκρισης. Η Alpha αναμένει ως το 2025 μέση ετήσια αύξηση κερδών άνω του 20% από τα επίπεδα του 2022, οδηγώντας την απόδοση σε επίπεδα άνω του 12%. Τα συνολικά καθαρά κέρδη της τριετίας εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 2 δισ. ευρώ.

Σε συνδυασμό με την απορρόφηση αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, αναμένεται αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων κατά 2,3 δισ. ευρώ. Μέρος αυτών, περίπου 900 εκατ. ευρώ, θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της οργανικής ανάπτυξης κατά την τριετία. Το μεγαλύτερο μέρος – περίπου 1,4 δισ. ευρώ – θα αποτελέσουν πρόσθετο μαξιλάρι στα εποπτικά κεφάλαια.

Πρόθεση, όμως, της Alpha, σε συνεννόηση με τις ρυθμιστικές αρχές είναι να χρησιμοποιηθεί το παραπάνω απόθεμα για αύξηση της μερισματικής πολιτικής. Έμμεση επιβράβευση μετόχων αποτελεί και το πρόγραμμα buyback που καλείται να αποφασίσει η εν εξελίξει γενική συνέλευση, υπό την αίρεση ότι θα εγκριθεί από τις αρχές και οι μετοχές θα ακυρωθούν.

Η τράπεζα ενίσχυσε τους κεφαλαιακούς δείκτες κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, χάρη στην έκδοση Additional Tier I, senior preferred bonds και την ολοκλήρωση συνθετικής τιτλοποίησης που μείωσε το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό. Η παραπάνω επίδοση δικαιολογεί την εκτίμηση για υπέρβαση του στόχου ενίσχυσης των κεφαλαιακών δεικτών που έχει τεθεί για τη φετινή χρονιά.

Παράλληλα, μέσω του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, επιτεύχθηκε περαιτέρω μείωση του κόστους, ενώ υπήρξε προετοιμασία για τον επαναπροσδιορισμό του μοντέλου λειτουργίας της λιανικής τραπεζικής.

Related posts

Φ. Καράβιας: Οι συνέργειες με Ελληνική και οι ευκαιρίες στο εξωτερικό

banks

Γεύματα 150 παιδιών για έναν μήνα καλύπτουν τα My market

banks

Elounda Hills: Ο Ρώσος κροίσος Βιτάλι Μπορίσοφ ξεκινά το project των 500 εκατ. ευρώ

banks

Πόσο δικαιολογούν οι νέοι την έμφυλη βία

banks

Τριπλή βράβευση της DEMO στα Manufacturing Excellence Awards 2023

banks

Γέννησε… ιδέες το «Idea Box» της Πειραιώς

banks