22.7 C
Athens
May 18, 2024
Image default
WORLD

Όταν ο Μαρκ Κιούμπαν απέρριψε την Uber ως επένδυση – Τα 250 χιλ. δολάριά του θα άξιζαν σήμερα $2,3 δισ.

Ακόμα και δισεκατομμυριούχοι κλωτσάνε την τύχη τους επειδή αγνόησαν επενδυτικές ευκαιρίες που αποδείχθηκαν απίστευτα προσοδοφόρες. Στην περίπτωση του Μαρκ Κιούμπαν, μετανιώνει που δεν επένδυσε στην Uber.

Συγκεκριμένα, του προσφέρθηκε να επενδύσει σε ένα κεφάλαιο αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων με την αξιολόγηση του συνιδρυτή της Uber Τράβις Κάλανικ το 2009 και την απέρριψε – επειδή πίστευε ότι η εταιρεία διανομής υπηρεσιών δεν άξιζε τόσο πολύ, δήλωσε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη εκπομπή του κωμικού Κέβιν Χαρτ στο Peacock “Hart to Heart”.

“Απλά σκεφτείτε: Αν του έδινα 250.000 δολάρια σε μια αποτίμηση [10 εκατομμυρίων δολαρίων], θα ήταν δισεκατομμύρια”, δήλωσε ο Κιούμπαν.

Συγκεκριμένα, δεδομένης της κεφαλαιοποίησης της Uber στα 90,1 δισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή, τα 250.000 δολάρια του Κιούμπαν θα άξιζαν σήμερα 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια. “Θέλω να πω, τα πήγα καλά. Αλλά, και πάλι”, δήλωσε ο Κιούμπαν, η περιουσία του οποίου εκτιμάται σήμερα σε 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Κούμπαν και ο Κάλανικ είχαν ήδη ιστορία εκείνη την εποχή: Ο Κούμπαν επένδυσε 1,7 εκατομμύρια δολάρια στην προηγούμενη εταιρεία του Kalanick, μια νεοσύστατη επιχείρηση δικτύωσης peer-to-peer με την ονομασία Red Swoosh, το 2005. Όταν ο Κάλανικ πούλησε τη νεοσύστατη επιχείρηση στην εταιρεία υπηρεσιών cloud Akamai το 2007 έναντι 18,7 εκατομμυρίων δολαρίων, “βγάλαμε λίγα χρήματα”, δήλωσε ο Κιούμπαν.

Αυτό σήμαινε ότι ήταν δεκτικός στην πρόταση του Κάλανικ για την Uber. “Έρχεται σε μένα, σαν να λέμε, κατ’ αρχάς [και λέει]: “Έχω αυτό το πράγμα. Θα αντικαταστήσει τα ταξί…”. αφηγήθηκε ο Κούμπαν. “Είπα: “‘Μου αρέσει πολύ'”.

Ωστόσο, ο Κιούμπαν είπε ότι δεν συμφωνούσε με την αποτίμηση της startup από τον Κάλανικ, που ήταν τότε 10 εκατομμύρια δολάρια: “Είπα, “Θα το κάνω με [μια] αποτίμηση 5 εκατομμυρίων δολαρίων…” για την Uber!”.

“Ο [Κάλανικ] δεν μου απάντησε ποτέ. Βρήκε κάποιον άλλο. Ουπς”, δήλωσε ο Κούμπαν.

Το πέρασμα από την Uber ήταν μια κοινή εμπειρία για τον Κιούμπαν και τον Χαρτ, όπως φαίνεται. Ο Χαρτ εξέφρασε το δικό του λάθος που δεν επένδυσε από νωρίς 75.000 δολάρια στην Uber, η οποία, όπως είπε, θα μπορούσε να του αποφέρει “100 και πλέον εκατομμύρια δολάρια”, αν είχε αρπάξει την ευκαιρία.

Ο Χαρτ είπε ότι ο μουσικός μάνατζερ και επενδυτής της Uber, Τρόι Κάρτερ, προσπάθησε να πείσει τον κωμικό να επενδύσει στην εταιρεία πριν αυτή γίνει γνωστή. Ο Κάρτερ περιέγραψε την εταιρεία ως “βασικά, σαν άγνωστοι που προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν…′ [και] είπα, “Αυτό πρέπει να είναι το πιο ηλίθιο πράγμα που έχω ακούσει ποτέ””, είπε ο Χαρτ.

“Μην αισθάνεσαι άσχημα”, απάντησε ο Κούμπαν, σημειώνοντας ότι μάλλον έχασε μεγαλύτερη κερδοφορία από αυτή που θα έβλεπε ο Χαρτ.

Ο Κιούμπαν είπε ότι προσέφερε στον Κάλανικ κάποιες συμβουλές σχετικά με τα πιθανά σημαντικά εμπόδια που θα αντιμετωπίσει η Uber, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ρυθμιστικών προβλημάτων που θα υποστεί η εταιρεία και “την αντιμετώπιση όλων των ταξιτζήδων που θα προσπαθήσουν να θέσουν εκτός λειτουργίας την εταιρεία”.

Το γεγονός ότι δεν κατάφερε να επενδύσει στην Uber για χρόνια, μετανιώνει ο Κιούμπαν. Στο SXSW το 2017, ο δισεκατομμυριούχος ήταν ανένδοτος ότι δεν σχεδιάζει να αποτύχει σε άλλες ανατρεπτικές ιδέες νεοφυών επιχειρήσεων, όπως έκανε με την Uber.

“Αν πραγματικά πιστεύετε και έχετε πραγματικά κάτι που θα διαταράξει τον κόσμο, φέρτε το σε μένα”, είπε. “Δεν θα κάνω το ίδιο λάθος δύο φορές”.

Απόδοση – Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου

Related posts

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι αναχαίτισαν δύο βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow

banks

ΕΕ: Παράταση 1 έτους στα περιοριστικά μέτρα για τουρκικές έρευνες στην Αν. Μεσόγειο

banks

Το Λονδίνο αντιδρά στην υπόθεση υποκλοπών από τη Μόσχα

banks

“Ευγνώμων” ο Πούτιν στον Λουκασένκο για τον διαμεσολαβητικό του ρόλο του

banks

Τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι με Μακρόν για τα σιτηρά

banks

“Κρίσιμα κενά ασφαλείας” στο σύστημα αυτόματου πιλότου της Tesla εντόπισαν οι αμερικανικές αρχές

banks