25.3 C
Athens
May 12, 2024
Image default
WORLD

Έκκληση Μακρόν για φραγμό στον αντισημιτισμό

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμ.Μακρόν σε διάγγελμά του στο γαλλικό λαό, τον κάλεσε να παραμείνει ενωμένος και να μην δώσει χώρο στο μίσος. Η Γαλλία έχει ισχυρή εβραϊκή και μουσουλμανική κοινότητα.

Πέντε μέρες μετά τις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, την ίδια ώρα που έφθανε στο αεροδρόμιο η “ειδική πτήση επαναπατρισμού” των πρώτων 377 Γάλλων από το Ισραήλ, ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε από το Ελιζέ, κάλεσμα ενότητας προς τον γαλλικό λαό. Διαβεβαίωσε την υποστήριξή του σε όλους τους Γάλλους υπηκόους που ζουν στο Ισραήλ καθώς και όλους τους Εβραίους που ζουν στη Γαλλία. Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε την ομιλία του περιγράφοντας την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ σαν μια “αιμοδιψή εισβολή”, “απόλυτης σκληρότητας”, “τυφλό δολοφονικό μίσος”, που επίσης κατέπληξε τη Γαλλία.

“Εμείς οι Γάλλοι γνωρίζουμε βαθιά στο πετσί μας ότι τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την τρομοκρατία, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει ένα “ναι μεν αλλά”…Να το πούμε ξεκάθαρα: η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση…που επιδιώκει την καταστροφή και τον θάνατο του λαού του Ισραήλ” υπογράμμισε.

Δίκαιη για να είναι ισχυρή, η απάντηση στην τρομοκρατία

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο πρόκειται για “έναν πόλεμο που διεξάγεται από τρομοκράτες εναντίον ενός έθνους” και η Γαλλία συμμερίζεται το πένθος του Ισραήλ”. Αναγνώρισε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτόν του”, πρόσθεσε όμως ότι αυτό πρέπει να γίνει με “στοχευμένο τρόπο” και κάλεσε για μία ισχυρή και δίκαιη απάντηση στην τρομοκρατία. Υπογράμμισε ότι “η μόνη δυνατή απάντηση στην τρομοκρατία είναι πάντα μια ισχυρή και δίκαιη απάντηση και για να είναι ισχυρή θα πρέπει να είναι δίκαιη” υπογράμμισε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι “η Δημοκρατία θα είναι ανελέητη με όλους τους φορείς του μίσους και επέμεινε λέγοντας ότι “όσοι συγχέουν την παλαιστινιακή υπόθεση δικαιολογώντας την τρομοκρατία, διαπράττουν ηθικό, πολιτικό και στρατηγικό λάθος”.

Εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκρυψε μια σχετική ανησυχία για τον κίνδυνο εξάπλωσης των εντάσεων στο εσωτερικό της χώρας, με δεδομένο ότι η Γαλλία έχει την πιο μεγάλη εβραϊκή κοινότητα και συγχρόνως την πιο δυναμική μουσουλμανική κοινότητα. Άλλωστε κατά τη διάρκεια της ομιλίας γύρω στις 3.000 άτομα με παλαιστινιακές σημαίες και συνθήματα  κατά του Ισραήλ διαδήλωναν στην κεντρική πλατεία “Ρεπουμπλίκ”, παρ’ ότι η συγκέντρωση είχε απαγορευθεί από την Εισαγγελία. Η ισχυρή αστυνομική δύναμη που ήταν παρούσα, χρειάσθηκε να χρησιμοποιήσει δακρυγόνα για τη διαλύσει.

Την ίδια ώρα από το Ελιζέ, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έπαψε να καλεί σε ενότητα. Το πρώτο μας καθήκον, είπε, “είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια όλων των συμπολιτών μας στο εθνικό έδαφος. Να μην επιτρέψουμε μια αντισημιτική ρητορική ή πράξεις, κανέναν στιγματισμό. Ο αντισημιτισμός, πρόσθεσε ήταν και είναι πάντα προοίμιο άλλων μορφών μίσους. Τη μία μέρα προς τους Εβραίους, την άλλη προς τους Χριστιανούς ή τους Μουσουλμάνους”

Κάλεσε τους Γάλλους να παραμείνουν ενωμένοι λέγοντας “ας μην προσθέτουμε εθνικές ρήξεις στις διεθνείς ρήξεις εξ’ αιτίας ψευδαισθήσεων ή σκοπιμοτήτων και ας μην ενδίδουμε σε καμία μορφή μίσους”.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Ζελέσνκι: Η Ρωσία θέλει μια “παγκόσμια καταστροφή” στα τρόφιμα

banks

Ο Λευκός Οίκος κάνει λόγο για “σοβαρές” συζητήσεις για “παύση” των εχθροπραξιών στη Γάζα

banks

H Novartis εξαγοράζει την MorphoSys έναντι 2,7 δισ. ευρώ

banks

Βόρεια Μακεδονία: Εκτός κυβέρνησης δύο υπουργοί ενός συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος

banks

Στη Σόφια η 2η Διάσκεψη για την Ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας της Διεθνούς Πλατφόρμας της Κριμαίας

banks

“Ευγνώμων” ο Πούτιν στον Λουκασένκο για τον διαμεσολαβητικό του ρόλο του

banks