17.5 C
Athens
May 1, 2024
Image default
ECONOMY

Έντοκα γραμμάτια: «Ανοίγει» δεύτερη έκδοση για φυσικά πρόσωπα

Αποταμιευτές – φυσικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα για ακόμα μία φορά, εφόσον το επιθυμούν, να αποκτήσουν έντοκα γραμμάτια, εξάμηνης διάρκειας αυτή τη φορά. H δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση στην οποία προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) μέσω της οποίας δίνει δικαίωμα συμμετοχής σε φυσικά πρόσωπα για απόκτηση τίτλων αξίας έως 15.000 ευρώ. Η περίοδος των εγγραφών ξεκινά την Τρίτη 26 του μηνός και λήγει την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου.

Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που θα γίνει δεκτή στη δημοπρασία. Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από 2 χρόνια, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε στην πρώτη έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας η οποία απευθύνονταν σε φυσικά πρόσωπα. Στη συγκεκριμένη δημοπρασία, σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 4.000 φυσικά πρόσωπα επένδυσαν σε έντοκα γραμμάτια ύψους περίπου 57 εκατ. ευρώ, με απόδοση 3,1%.

Η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να δώσει έναυσμα σε πολίτες να διαθέσουν τα χρήματα τους «κερδίζοντας» περισσότερα χρήματα λόγω του υψηλού επιτοκίου που εκτιμάται ότι θα προσφέρουν σε σχέση με τα επιτόκια ακόμα και των προθεσμιακών καταθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση των εντόκων γραμματίων διάρκειας 6 μηνών (με βάση τη δημοπρασία του Ιουλίου) διαμορφώνεται στο 3,8% από 2,4% που ήταν στις αρχές του έτους.

Την ίδια ώρα το μέσο επιτόκιο καταθέσεων είναι μόλις 0,35% και μπορεί να φτάσει στο 2,7% για περιπτώσεις προθεσμιακών καταθέσεων.

Related posts

Ηλεκτρονικά μισθωτήρια: Εξετάζεται παράταση έως αρχές Δεκεμβρίου

banks

Κ. Χατζηδάκης: Το βίντεο στο TikTok για τη μείωση προμηθειών στις συναλλαγές με POS και τα «backstage» στιγμιότυπα

banks

Δηλώσεις πόθεν έσχες & οικονομικών συμφερόντων: Παράταση στην προθεσμία υποβολής τους

banks

ΠΝΠ: Τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους εργαζόμενους

banks

Συναλλαγές με POS: Σχέδιο μείωσης των χρεώσεων

banks

Γ. Στουρνάρας: Σημαντική για τους Ευρωπαίους πολίτες η αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ

banks