21.1 C
Athens
May 17, 2024
Image default
MARKETS

Πρώτος πτωτικός μήνας για τον Nikkei εντός του 2024

Πρώτος πτωτικός μήνας για τον Nikkei εντός του 2024

Σε περιορισμένο εύρος τιμών κινήθηκαν την Τρίτη (30/4) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας-Ωκεανίας, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν μια μικτή παρτίδα στοιχείων για την κινεζική επιχειρηματική δραστηριότητα. Παράλληλα, οι ιαπωνικές αγορές σημείωσαν απότομη άνοδο.

Ο ευρύτερος δείκτης της MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,36%, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 1% τον Απρίλιο, στον τρίτο διαδοχικό μήνα κερδών.

Τα φώτα της δημοσιότητας παραμένουν στραμμένα στο γεν μετά από ένα ασταθές ξεκίνημα εβδομάδας, καθώς το ιαπωνικό νόμισμα εκτινάχθηκε στα 154,40 ανά δολάριο τη Δευτέρα, από το νέο χαμηλό 34 ετών των 160,245, με τους traders να επικαλούνται την παρέμβαση των αρχών στην αγορά γεν. Την Τρίτη, το γεν κυμαινόταν στα 156,76 ανά δολάριο.

Οι αγορές ανέμεναν ότι η Ιαπωνία θα μπορούσε να παρέμβει για να στηρίξει το γεν, καθώς το νόμισμα υποχωρεί περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου φέτος. Ο κορυφαίος διπλωμάτης Masato Kanda δήλωσε την Τρίτη ότι οι αρχές είναι έτοιμες να ασχοληθούν με θέματα συναλλάγματος όλο το 24ωρο, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει εάν το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας είχε παρέμβει μια μέρα νωρίτερα. Πάντως η Wall Street Journal μετέδωσε ότι η Ιαπωνία παρενέβη για να στηρίξει το τοπικό νόμισμα, πουλώντας δολάρια και αγοράζοντας γεν.

Σημειώνεται ότι το γεν βρίσκεται υπό πίεση, καθώς τα επιτόκια των ΗΠΑ έχουν ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ και τα αντίστοιχα της Ιαπωνίας παραμένουν κοντά στο μηδέν, διοχετεύοντας μετρητά από γεν και σε assets υψηλότερης απόδοσης.

Στην Κίνα, τα στοιχεία έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα επεκτάθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Απρίλιο. Ο επίσημος PMI διαμορφώθηκε στο 50,4 έναντι 50,8 τον Μάρτιο και έναντι του 50,3 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στη Νότια Κορέα, η εργοστασιακή παραγωγή μειώθηκε τον Μάρτιο κατά το μέγιστο των τελευταίων 15 μηνών, 3,2%, σε σύγκριση με άνοδο 0,6% που αναμενόταν από δημοσκόπηση του Reuters με οικονομολόγους.

Στις συναλλαγές της Τρίτης, ο Nikkei σημείωσε άνοδο 1,17% στις 38.379,50 μονάδες, με το χρηματιστήριο του Τόκιο να ανοίγει ξανά μετά την αργία της Δευτέρας. Παρέμεινε, ωστόσο, σε τροχιά διόρθωσης κατά 5% τον Απρίλιο, στον πρώτο μήνα απωλειών για φέτος.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,11% στις 3.109,58 μονάδες και ο Shenzhen Component χάνει 0,35% στις 9.640,04 μονάδες. Στη Νότια Κορέα ο Kospi κερδίζει 0,23% στις 2.693,75 μονάδες και στην Αυστραλία ο ASX/200 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,35% στις 7.664,10 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε κέρδη 7,5% τον Απρίλιο, στην ισχυρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Ιανουάριο του 2023. Στη συνεδρίαση της Τρίτης ο δείκτης ενισχύεται κατά 0,13% στις 17.759 μονάδες.

#ασιατικές_αγορές #ΓΕΝ #ιαπωνικό_νόμισμα

Related posts

Οι ευρωαγορές «χτυπούν» νέα υψηλά-Θετικό το μομέντουμ σε παγκόσμια βάση

banks

Στο κόκκινο η Wall Street λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό

banks

Επεκτάθηκε το σερί των ρεκόρ για τους S&P 500 και Nasdaq

banks

Άνοδος στη Wall Street μετά το «τρενάκι του τρόμου» στην Ευρώπη

banks

Bain&Company: Σημάδια ανάκαμψης στον κλάδο του private equity

banks

Ήπια άνοδος για τον FTSE 100 στις… λειψές ευρωαγορές

banks