23.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
ECONOMY

Έντοκα γραμμάτια Δημοσίου: Άνοιξε πάλι η πόρτα στους μικροεπενδυτές

Επιστρέφει μετά από 2 χρόνια η δημοπρασία εντόκων γραμματίων απευθείας στο αποταμιευτικό κοινό, βάζοντας με αυτό τον τρόπο τέλος στα σενάρια περί έκδοσης κρατικού ομολόγου για τα νοικοκυριά. Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΟΔΔΗΧ), από σήμερα και έως και την Πέμπτη θα διαρκέσει η περίοδος εγγραφών για τους ιδιώτες που θέλουν να προμηθευτούν ετήσια έντοκα γραμμάτια.

Η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να δώσει έναυσμα σε πολίτες να διαθέσουν τα χρήματα τους «κερδίζοντας» περισσότερα χρήματα λόγω του υψηλού επιτοκίου που εκτιμάται ότι θα προσφέρουν σε σχέση με τα επιτόκια ακόμα και των προθεσμιακών καταθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έκδοση, αντίστοιχης διάρκειας, η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 3,84%, όταν το μέσο επιτόκιο καταθέσεων είναι μόλις 0,35%

Όσα φυσικά πρόσωπα επιθυμούν να επενδύσουν στα έντοκα γραμμάτια μπορούν να το αιτηθούν μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία. Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης, με απαραίτητα δικαιολογητικά την Αστυνομική Ταυτότητα και τον Α.Φ.Μ.

H περίοδος εγγραφών ξεκινά την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου και λήγει την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου. Το ανώτατο ποσό που μπορεί να επενδύσει κάθε φυσικό πρόσωπο ανέρχεται σε 15.000 ευρώ.

Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Σημειώνεται ότι, ήδη στα χέρια φυσικών προσώπων βρίσκονται έντοκα γραμμάτια συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Τα επόμενα βήμα του ΟΔΔΗΧ

Στο μεταξύ, λαμβάνοντας υπόψη την αποκλιμάκωση στις αποδόσεις στα ομόλογα και την εκδήλωση ισχυρού ενδιαφέροντος για αυτά από σοβαρούς επενδυτές, τράπεζες και funds, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε 3 ακόμα νέες εκδόσεις/επανεκδόσεις ως το τέλος του 2023. Η επόμενη είναι προγραμματισμένη για τις 20 Σεπτεμβρίου. Ακολουθούν δύο ακόμα εκδόσεις στις 18 Οκτωβρίου και στις 15 Νοεμβρίου.

Ο στόχος είναι διττός: πρώτον να καλύψει τη υψηλή ζήτηση και δανειακές ανάγκες της Ελλάδας και δεύτερον να διατηρήσει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τις αγορές.

Related posts

Στο λιμάνι του Πειραιά, ο πρέσβης και επιχειρηματίες της Ιαπωνίας

banks

ΤτΕ: Αύξηση για τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα κατά 359 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2021

banks

Νοσμοσχέδιο: Καθιερώνεται ο θεσμός του κτηματολογικού εφέτη – Τρεις νέες ψηφιακές υπηρεσίες

banks

Υδρογονάνθρακες: Έως και 3,5 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου οι δυνητικοί πόροι στην Ελλάδα

banks

Συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για στρατηγική συνεργασία στον τουρισμό

banks

Handelsblatt: Η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει εξαγωγέας φυσικού αερίου

banks