18.2 C
Athens
May 1, 2024
Image default
ECONOMY

Έρχεται το «Καλάθι των σχολικών» – Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους 10 κατηγοριών προϊόντων

Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους 9 βασικών σχολικών ειδών καθώς και των θερμοσιφώνων και άλλων προϊόντων παραγωγής ζεστού νερού επιβάλλεται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, ενώ εντός του Αυγούστου θα τεθεί σε ισχύ το «Καλάθι των Σχολικών Ειδών».

Όπως ανακοινώθηκε ειδικότερα από το υπουργείο Ανάπτυξης, πρόκειται για συνολικά 10 κατηγορίες προϊόντων που εντάσσονται στην περίμετρο ισχύος του άρθρου 54 Νόμου 5045/2023 και είναι αναλυτικά οι εξής:

  • Σχολικές τσάντες,
  • Κασετίνες
  • Τετράδια,
  • Μολύβια ξύλινα ή μηχανικά,
  • Χρωματιστοί μαρκαδόροι,
  • Στυλό,
  • Γόμες,
  • Ξύστρες,
  • Διαβήτες/Χάρακες
  • Προϊόντα παραγωγής ζεστού νερού χρήσεως (θερμοσίφωνες, λέβητες και τα αντίστοιχα).

Για τα παραπάνω προϊόντα προβλέπεται από τον νόμο 5045/2023 ότι «από την έναρξη ισχύος του παρόντος και έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021».

Βελτιωτικές αλλαγές στο «Καλάθι του Νοικοκυριού»

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, τα 9 παραπάνω σχολικά είδη θα αποτελέσουν και την βάση για το «Καλάθι των Σχολικών Ειδών», το οποίο θα τεθεί σε ισχύ εντός του Αυγούστου, με υπουργική απόφαση, στην οποία θα περιλαμβάνονται και βελτιωτικές αλλαγές στο «Καλάθι του Νοικοκυριού».

«Με τη σημερινή απόφαση στηρίζουμε έμπρακτα την ελληνική οικογένεια. Επιβάλλουμε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους τόσο στα βασικότερα σχολικά είδη, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, όσο και στους θερμοσίφωνες, τους λέβητες και γενικότερα στα προϊόντα παραγωγής ζεστού νερού, πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος ‘Αλλάζω Θερμοσίφωνα’» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Όπως επισήμανε, στόχος είναι στα σχολικά είδη οι τιμές να είναι προσιτές και μάλιστα χαμηλότερες από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε, πέραν από το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, δημιουργείται για πρώτη φορά και το «Καλάθι των Σχολικών Ειδών», πρωτοβουλία στην οποία έχουν δεσμευτεί να μετέχουν τόσο οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και μεγάλες αλυσίδες που διακινούν σημαντικό όγκο από τα σχολικά είδη, ενώ θα μπορούν να μετέχουν και άλλα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Αλλάζω Θερμοσίφωνα» ο κ. Σκρέκας επισήμανε πως στόχος είναι χιλιάδες νοικοκυριά να επωφεληθούν τη σημαντική επιδότηση στο σύνολό της και να αντικαταστήσουν μία από τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση στο λογαριασμό ρεύματος.

«Έχουμε απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν ιδίως οι πιο ευάλωτες οικογένειες, γι’ αυτό και αξιοποιούμε κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να τις στηρίζουμε για όσο χρειαστεί» κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

Related posts

Γ. Δουκίδης (ΟΠΑ):Τα αίτια της ακρίβειας και οι στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά

banks

ΔΥΠΑ: Σχεδόν 2 στους 3 ωφελούμενους των προγραμμάτων απασχόλησης συνεχίζει να εργάζεται 12 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος

banks

Eξυγίανση ή πτώχευση και 2η ευκαιρία

banks

Handelsblatt: «Τετραπλάσια της ζήτησης η διαχείριση ποσοτήτων Lng στην Ελλάδα»

banks

Χρ. Σταϊκούρας: Τέλος Απριλίου τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης

banks

Golden Visa: Κρήτη και Ρόδος πρωταγωνιστούν στις επιλογές των ξένων αγοραστών

banks