17.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
WORLD

Έφοδος FBI σε σπίτα ατόμων που συνδέονται με το σκάνδαλο με τις “τουρκικές μίζες” προς τον δήμαρχο Νέας Υορκης

Το FBI διεξήγαγε συντονισμένες επιδρομές σε τρεις κατοικίες με δεσμούς με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς και την Τουρκία καθώς η έρευνα για μίζες προς τα στελέχη της προεκλογικής καμπάνιας του Άνταμς από Τούρκους και Τουρκοαμερικανούς υπηκόους συνεχίζεται.

Αφού ερεύνησαν το σπίτι της επικεφαλής χρηματοδότριας του Άνταμς, Μπριάνα Σάγκς, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες εκτέλεσαν επίσης εντάλματα στις κατοικίες της Ράνα Αμπάσοβα, βοηθού στο γραφείο διεθνών υποθέσεων του Άνταμς, και του Τζενκ Οτζάλ, πρώην στελέχους της Turkish Airlines. Οι συντονισμένες επιδρομές ήταν το πρώτο δημόσιο σημάδι μιας ευρείας έρευνας διαφθοράς στην εκστρατεία του δημάρχου το 2021, με διερεύνηση που έχει να κάνει με το εάν η τουρκική κυβέρνηση συνωμότησε με τα στελέχη του Άνταμς για να διοχετεύσει ξένες δωρεές στα ταμεία της εκστρατείας και το αν άσκησε πίεση προς αξιωματούχους της Πυροσβεστικής, ώστε αυτοί να υπογράψουν την άδεια για το Türkevi, το νέο πολυώροφο τουρκικό προξενείο, παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια.

Οι έρευνες στα σπίτια της Αμπάσοβα και το Οτζάλ ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της 2ας Νοεμβρίου, όπου πράκτορες του FBI επισκέφτηκαν τις αντίστοιχες κατοικίες τους. Τόσο η Αμπάσοβα όσο και ο Οτζάλ αρνήθηκαν να σχολιάσουν και δεν είναι σαφές εάν έχουν νομική εκπροσώπηση.

Εν μέσω της έρευνας, ο δήμαρχος Άνταμς συνεργάστηκε με τους ανακριτές και διατυμπάνισε την αθωότητά του. Ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του σημείωσε ότι η κ. Αμπάσοβα, καίτοι εργαζόταν ως διευθύντρια πρωτοκόλλου στο Γραφείο του Δημάρχου για τις Διεθνείς Υποθέσεις, δεν εργαζόταν ούτε πληρωνόταν από την εκστρατεία. Ωστόσο, η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη με τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να εξετάζουν πιθανές παραβάσεις στην εκστρατεία του Άνταμς το 2021.

Η Αμπάσοβα είναι στενά συνδεδεμένη με τους δημόσιους και κυβερνητικούς ρόλους του Άνταμς τουλάχιστον από το 2018 και τον έχει εκπροσωπήσει σε διάφορες διεθνείς εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου του Brooklyn Borough. Σημειωτέον, το γραφείο του σημερινού δημάρχου δεν έχει θέση όπως αυτή που κατείχε η Αμπάσοβα, σύμφωνα με εκπρόσωπο. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Άνταμς φέρεται να έλαβε δωρεές και από το ίδρυμα που ίδρυσε ο Μπιλάλ Ερντογάν και στο ΔΣ του οποίου είναι και η αδερφή του Έσρα Αλμπαϊράκ, σύζυγος του πρώην ΥΠΟΙΚ της Τουρκίας Μπεράτ.

Τα αρχεία του επιτελείου της προεκλογικής εκστρατείας του Άνταμς δείχνουν ότι μεταξύ 2018 και 2021 έλαβαν 6.000 δολάρια από τρεις Αμερικανούς πολίτες που είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου του φιλανθρωπικού ιδρύματος, του Ιδρύματος Turken, το οποίο μάλιστα, εγγράφηκε ως ξένος πράκτορας στη λίστα του Υπουργείου Δικαιοσύνης πέρυσι. Οι ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν ότι το ίδρυμα είναι ένα όχημα για την οικογένεια Ερντογάν να κρύβει εκατομμύρια έξω από τη χώρα.

Τον Ιούλιο του 2018, η εκστρατεία του Άνταμς για τη δημαρχία έλαβε επίσης συνεισφορές 12.600 δολαρίων από δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τουρκοαμερικανικής Διευθύνουσας Επιτροπής (TASC), μιας ομάδας υπεράσπισης που προηγουμένως συμπροέδρευε ένας συνεργάτης του πολιτικού κόμματος του Ερντογάν.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Ουκρανία: Διάβημα διαμαρτυρίας στο Βατικανό μετά τις δηλώσεις του Πάπα περί “λευκής σημαίας”

banks

Τουρκία: Ο Πούτιν θα επισκεφτεί τη χώρα

banks

Ρωσία: Ο Πούτιν υποσχέθηκε απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος

banks

Ο διάλογος Λουκασένκο – Πούτιν για την εξόντωση του Πριγκόζιν

banks

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε ν/σ για να αποφευχθεί η παράλυση του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού

banks

Ο Πούτιν υπέγραψε τον νόμο για την ηλεκτρονική αποστολή των κλήσεων επιστράτευσης

banks