19.5 C
Athens
May 9, 2024
Image default
WORLD

Στο ναδίρ οι σχέσεις Ερντογάν – Νετανιάχου

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ με συνεχείς επιθέσεις του Ερντογάν που ξεπερνούν τη γλώσσα της διπλωματίας. Τι λένε σχολιαστές για την αναβολή της επίσκεψης στις ΗΠΑ.Σε ομιλία του στη Διάσκεψη της Διακοινοβουλευτικής Πλατφόρμας της Ιερουσαλήμ που έγινε στην Κων/πολη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε δριμύτατα κατά του Ισραήλ, λέγοντας ότι “όποιος θέλει να δει τους Φαραώ της σύγχρονης εποχής δεν πρέπει να πάει μακριά. Ας κοιτάξει αυτούς που δολοφόνησαν βάναυσα 35 χιλιάδες Παλαιστίνιους.

Ο σημερινός Χίτλερ και οι Ναζί βρίσκονται στη Γάζα” είπε προσθέτοντας: “Δεν μπορείτε να βάλετε αλυσίδα στην καρδιά του Ταγίπ Ερντογάν. Δεν θα υποκύψουμε ποτέ”. Η απάντηση όμως από το Ισραήλ ήλθε με καυστικότατο ύφος μέσω του Ισραηλινού υπ. Εξωτερικών Ισραέλ Κατς, ο οποίος ανάρτησε ένα καθόλου κολακευτικό photoshop του Ερντογάν. Αναφερόμενος σε γνωστή τηλεοπτική σειρά που εξυψώνει το οθωμανικό ιστορικό παρελθόν, ο Κατς συνιστά στον Τούρκο πρόεδρο να συνεχίσει να ονειρεύεται την επανίδρυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Άμεση ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπ. Εξωτερικών, το οποίο χαρακτηρίζει την ανάρτηση του Κατς “κοινότυπη που στερείται κάθε σοβαρότητας”.

Η στοχοποίηση του Προέδρου Ερντογάν, αναφέρει το κείμενο του υπουργείου, δείχνει την κατάσταση στο μυαλό της ισραηλινής κυβέρνησης. “Όλα τα μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη”. Ακολούθησε σειρά από ανακοινώσεις και δηλώσεις υπουργών και στελεχών του επιτελείου του Τούρκου προέδρου με σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων η δήλωση του τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης ότι “οι Ισραηλινοί ηγέτες θα μνημονεύονται πάντα για τις σφαγές που διέπραξαν”.

Αναβολή επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ – Τι λένε σχολιαστές

Η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ συμβαίνει τη στιγμή που ανακοινώθηκε η αναβολή της πολυαναμενόμενης επίσκεψης του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο. Οι δυο πλευρές μιλούν για αναβολή λόγω μη “βολικής” ημερομηνίας επειδή δεν συμβιβάζονταν τα προγράμματά τους και τονίζουν ότι ο διάλογος υψηλού επιπέδου συνεχίζεται.

Αναλυτές θεωρούν ότι η αναβολή προήλθε από την Τουρκία λόγω έλλειψης σαφήνειας από την πλευρά της Ουάσιγκτον ως προς το πρόγραμμα της επίσκεψης. Ωστόσο ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, δήλωσε χθες ότι οι προετοιμασίες για τη συνάντηση του Ερντογάν-Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο συνεχίζονται και ότι η επίσημη ανακοίνωση για την επίσκεψη θα γίνει χρονικά κοντά στην ημερομηνία που θα οριστεί.

Τούρκοι διπλωμάτες θεωρούν ότι ο Λευκός Οίκος έκανε κακή διαχείριση της επίσκεψης και υποτίμησε την αντίδραση του Ερντογάν. Ενδιαφέρον πάντως είναι το σχόλιο ότι “πρόκειται για μια τεράστια νίκη για τη Ρωσία. Ο Πούτιν πιθανόν να τρίβει τα χέρια του από χαρά”

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Ρωσία – προεδρικές: Άρχισαν ήδη να ψηφίζουν στη ρωσική Άπω Ανατολή

banks

Για πόσο καιρό ο Πέδρο Σάντσεθ θα είναι υπηρεσιακός πρωθυπουργός

banks

BBC: Οι 24 ώρες χάους του Πριγκόζιν στη Ρωσία – Τι σημαίνει αυτό για τον Πούτιν

banks

Ισραήλ – Γάζα: Επαφές στο Παρίσι ανάμεσα σε ΗΠΑ, Αίγυπτο, Κατάρ και Ισραήλ με θέμα συμφωνία για ανακωχή και απελευθέρωση των ομήρων

banks

Fed: Κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια – Δεν υπάρχει “βιασύνη” για μείωση

banks

Τουρκία: Ο υπ. Οικονομικών Σιμσέκ ζητά από το TÜİK να αποκαλύψει τα “πραγματικά” στοιχεία πληθωρισμού

banks