22.1 C
Athens
April 27, 2024
Image default
ECONOMY

ΑΑΔΕ: Πότε θα επιβάλλονται φόροι κατ’ εκτίμηση

Ειδοποιητήρια που θα αναγράφουν ποσά φόρων κατ’ εκτίμηση θα αποστείλουν οι ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα σε χιλιάδες φορολογούμενους.

Πρόκειται για όσους εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για ένα τουλάχιστον φορολογικό έτος της περιόδου 2017-2021, καθώς επίσης και σε επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ για μία τουλάχιστον φορολογική περίοδο.

Τα ειδοποιητήρια

Σύμφωνα με προγραμματισμένη δράση που περιελήφθη στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το τρέχον έτος, το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023 οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν αποστείλει, είτε ηλεκτρονικά (μέσω e-mail) είτε ταχυδρομικά, πράξεις εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου σε όσα φυσικά και νομικά πρόσωπα δεν υπέβαλαν, ως όφειλαν, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή και δηλώσεις ΦΠΑ για φορολογικά έτη και φορολογικές περιόδους από το 2017 και μετά.

Τα ειδοποιητήρια που θα σταλούν θα αναγράφουν ποσά φόρων που θα έχουν προσδιοριστεί κατ’ εκτίμηση από τις αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες, κυρίως με βάση τη φορολογητέα ύλη που συμπεριέλαβαν οι φορολογούμενοι σε προηγούμενες δηλώσεις τους ή με βάση στοιχεία και πληροφορίες για τα φορολογητέα εισοδήματα και έσοδα των φορολογουμένων που θα έχουν αντληθεί από άλλες εξωτερικές πηγές. Δηλαδή, οι κατ’ εκτίμηση προσδιορισμοί των φόρων που θα αναγράφουν τα συγκεκριμένα ειδοποιητήρια θα έχουν γίνει με βάση στοιχεία και πληροφορίες που θα έχουν αντλήσει οι υπηρεσίες είτε από τα δικά τους αρχεία για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους είτε από διασταυρώσεις δεδομένων από άλλες πηγές πληροφόρησης.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με οδηγίες που έχει δώσει ήδη η ΑΑΔΕ στις εν λόγω υπηρεσίες, οι ελεγκτές εφοριακοί θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει και διασταυρώσει, για όσους φορολογούμενους δεν υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή και δηλώσεις ΦΠΑ για ένα τουλάχιστον φορολογικό έτος ή για μία τουλάχιστον φορολογική περίοδο από το 2017 και μετά, στοιχεία που αφορούν εισοδήματα και δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των εν λόγω φορολογουμένων.

Πρόκειται για στοιχεία τα οποία είτε έχουν συμπεριληφθεί σε δηλώσεις που υπέβαλαν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι σε προηγούμενα φορολογικά έτη ή φορολογικές περιόδους είτε έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ ηλεκτρονικά από άλλους φορείς (τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ.) και αφορούν εισοδήματα και δαπάνες διαβίωσης των εν λόγω φορολογουμένων. Τα στοιχεία αυτά βοηθούν τους ελεγκτές να προσδιορίσουν κατ’ εκτίμηση το ύψος της φορολογητέας ύλης που όφειλαν να δηλώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι.

Πράξη προσδιορισμού

Με βάση τα στοιχεία που θα έχουν συγκεντρώσει οι ελεγκτές θα προσδιορίσουν κατ’ εκτίμηση, για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, τη μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη και οι αρμόδιοι διευθυντές τους θα εκδώσουν τις αντίστοιχες πράξεις εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος ή και ΦΠΑ, κατά περίπτωση. Δηλαδή, στους εν λόγω φορολογούμενους θα καταλογιστούν φόροι κατ’ εκτίμηση των ΔΟΥ και των Ελεγκτικών Κέντρων.

Στην κάθε εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου θα αναφέρεται ότι η Φορολογική Διοίκηση προέβη στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου λόγω μη υποβολής δήλωσης από την πλευρά του φορολογούμενου μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου. Επίσης, θα αναγράφονται τα στοιχεία εκείνα που έλαβε υπόψη της η αρμόδια φορολογική αρχή μέχρι την ως άνω ημερομηνία για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής του υποχρέωσης. Τα στοιχεία αυτά δύνανται να αναφέρονται και σε ξεχωριστό φύλλο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πράξης του εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου.

Το κάθε ειδοποιητήριο με τον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου θα κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο ηλεκτρονικά στην προσωπική θυρίδα του στην ψηφιακή πύλη myAADE ή θα στέλνεται ταχυδρομικά.

Δήλωση ή προσφυγή

Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν τις «πράξεις εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου» έχουν τις ακόλουθες επιλογές:

α) είτε να πληρώσουν εφάπαξ, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση,

β) είτε να υποβάλουν εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση των πράξεων εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ,

γ) είτε να ασκήσουν ενδικοφανείς προσφυγές εντός 30 ημερών αμφισβητώντας τις ίδιες τις πράξεις.

Related posts

Εξωδικαστικός: Οι 6 βελτιώσεις που δίνουν ώθηση στις επιδόσεις του

banks

Κλειδώνει η συμφωνία για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1η Ιουνίου

banks

Γ. Οικονόμου: «Να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα πιο εξωστρεφή και ανταγωνιστικό»

banks

ΙΟΒΕ: Σε υψηλά τετραετίας η καταναλωτική εμπιστοσύνη – Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα

banks

Προϋπολογισμός: Έλλειμμα 11,6 δισ. ευρώ στο επτάμηνο

banks

Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την προκαταβολή σύνταξης

banks