19.3 C
Athens
May 2, 2024
Image default
ECONOMY

Ακριβά ενοίκια: Πώς θα βρείτε φθηνότερα σπίτια

Ανοδική είναι η τροχιά των τιμών στις νεόδμητες κατοικίες. Πέρα από την υπερβάλλουσα ζήτηση σε σχέση με την προσφορά που τροφοδοτεί το «ράλι», εξακολουθεί να καταγράφεται αύξηση στις τιμές των οικοδομικών υλικών.

Μιλώντας στην εκπομπή «On Politics» του Naftemporiki TV με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο, η μεσίτρια Άννα Μωκάκου δήλωσε ότι σήμερα, το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 1.700 με 2.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ το δομήσιμο οικόπεδο είναι στα 1.000 ευρώ. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη και το κέρδος του κατασκευαστή, το κόστος φτάνει τις 4.000 ευρώ. Είπε επίσης ότι ο κόσμος στρέφεται και σε νέες κατασκευές, διότι μέσα σε 5-7 χρόνια, όλα τα κτήρια θα πρέπει να είναι «πράσινα».

Ανέφερε, δε, ότι οι τιμές στην αγορά ακινήτων δεν πρόκειται να πέσουν τους επόμενους μήνες, αλλά θα σταματήσουν να ανεβαίνουν με τον φρενήρη ρυθμό των προηγούμενων ετών. Σημείωσε επιπλέον ότι «περάσαμε μια 10ετή κρίση και έπρεπε να γίνει αυτή η διόρθωση», ενώ στάθηκε στα μειωμένα διαθέσιμα ακίνητα.

Πάντως, όπως τόνισε, παρά τις ανατιμήσεις, η αγορά δεν έχει φτάσει στα επίπεδα του 2008. Σημείωσε, ωστόσο, ότι στο μεταξύ δεν υπήρξε σοβαρή στεγαστική πολιτική.

Τα κλειστά ακίνητα, η γραφειοκρατία και η λύση της συγκατοίκησης

Ερωτηθείσα για τα κλειστά ακίνητα, είπε ότι πολλά από αυτά έχουν περάσει σε funds που δεν μπορούν για γραφειοκρατικούς και νομικούς λόγους να τα διαθέσουν εκ νέου στην αγορά. «Αν κατάφερνε κάποιος να λύσει το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, θα μπορούσε να λύσει και το πρόβλημα της στέγασης σε μεγάλο βαθμό» σημείωσε. Υπογράμμισε, πάντως, ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και να μην βγουν άνθρωποι στον δρόμο.

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη ανακαίνισης των φοιτητικών εστιών. «Αλλά για να είμαστε αντικειμενικοί πρέπει κι εμείς να γίνουμε λίγο πιο ευέλικτοι» σημείωσε και αναφέρθηκε στη λύση της συγκατοίκησης για τους νεότερους ανθρώπους. «Σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες, πολλοί άνθρωποι που ξεκινούν τη φοιτητική ή την εργασιακή τους ζωή, μέχρι να στρώσουν τα πράγματα, επιλέγουν αυτή τη λύση. Ίσως θα ήταν και η πιο άμεση λύση γιατί όλα τα υπόλοιπα θα πάρουν χρόνο δυστυχώς» συμπλήρωσε.

Αναζήτηση σπιτιού σε περισσότερες περιοχές

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, είπε ότι στα ενοίκια η κατάσταση είναι δραματική, καθώς δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε σπίτια με κόστος μέχρι 700 ευρώ. Επεσήμανε, δε, ότι δεν «βλέπει» άμεση λύση, εκτιμώντας ότι θα συναντάμε το ζήτημα για 2-3 χρόνια αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να διαθέσει κλειστά ακίνητα του Δημοσίου, να δώσει φορολογικό κίνητρο» σημείωσε, επεσήμανε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Είπε επιπλέον ότι οι πολίτες θα πρέπει να γίνουν πιο ευρηματικοί και να προσαρμοστούν στην κατάσταση, επεκτείνοντας τις περιοχές στις οποίες αναζητούν διαμερίσματα.

Related posts

Παράγωγα: Η άνοδος δεν ήταν σύμφωνη με τις επιλογές από τους traders

banks

Τσιτσιπάς: Ένιωσα αναγεννημένος, σπουδαίο που τα κατάφερα

banks

Επίδομα γέννησης: Αυξάνεται στα 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί – Τα μέτρα στήριξης των νέων οικογενειών

banks

ΥΠΟΙΚ: Τι θα γίνει με τις ενστάσεις του Δημοσίου για εντός σχεδίου πρώην δασικά ακίνητα σε Λαύριο-Σαρωνικό

banks

Non Dom: Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για μεταφορά φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα

banks

Κοντά σε συμφωνία κυβέρνησης με την Eldorado Gold για την επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας

banks