18.6 C
Athens
May 3, 2024
Image default
ECONOMY

Αλ. Πατέλης στο Φόρουμ των Δελφών: Μεγάλη πρόοδος στη διευκόλυνση του επιχειρείν – Χρειαζόμαστε πολλές επενδύσεις

Τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που «τρέχει» η ελληνική κυβέρνηση ανέδειξε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Πατέλης παρέθεσε τα πρόσφατα στοιχεία της λίστας του Economist Intelligence Unit με τους πιο φιλικούς στο επιχειρείν προορισμούς, σημειώνοντας πως η έκθεση του EIU διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη πρόοδο.

«Η Ελλάδα σπατάλησε τέσσερα χρόνια από το 2015 έως το 2019»

«Η Ελλάδα σπατάλησε τέσσερα χρόνια από το 2015 έως το 2019. Οπότε σε πολλά τρέχουμε να προλάβουμε. Ωστόσο προωθούνται πολλές μεταρρυθμίσεις, αρκετές από τις ξένες άμεσες επενδύσεις».

Εστιάζοντας στις προκλήσεις για τη χώρα, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού τόνισε πως «στόχος είναι η σύγκλιση των μισθών», ενώ «μένουν πολλά να γίνουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πράσινη μετάβαση και την μεταρρύθμιση του κράτους».

Οι μεταρρυθμίσεις

Έκανε ειδική μνεία σε τρεις μεταρρυθμίσεις. Χαρακτήρισε τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές «πολύ περίπλοκο project με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Για τον νέο δικαστικό χάρτη είπε πως «έχει να κάνει και με τη δραστική μείωση του χρόνου έκδοσης των αποφάσεων, με την επιτάχυνση της δικαιοσύνης». Αναφερόμενος στο νέο σύστημα για τον διορισμό διοικητών στο δημόσιο, παρατήρησε πως «για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το τεστ δεξιοτήτων για τους διοικητές των νοσοκομείων».

Για τον κλάδο του real estate επισήμανε πως «η διαμαρτυρία ότι έχουμε υπερβολικές επενδύσεις δεν είναι απαραίτητα σωστή». «Χρειαζόμαστε πολλές επενδύσεις, και τις χρειαζόμαστε σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου αυτού των κατασκευών» υπογράμμισε.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ανάγκη για περισσότερες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, τόνισε πως «είναι υγιείς, επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια δανείων για επιχειρήσεις, αλλά προβλέπουν συρρίκνωση εκείνων για τα νοικοκυριά». «Αυτό δεν είναι καλό. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων. Πρέπει να προέλθουν κεφάλαια από παντού» συμπλήρωσε.

«Σημαντικός κλάδος» οι ΑΠΕ

Σχετικά με τους οποίους η κυβέρνηση «βλέπει» ευκαιρίες για νέες επενδύσεις δήλωσε πως «δεν είναι δουλειά του κράτους να διαλέξει τον κλάδο, αυτό είναι η δουλειά του ιδιωτικού τομέα». Ωστόσο, όπως έσπευσε να προσθέσει, «υπάρχουν κάποιοι τομείς στους οποίους η χώρα έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα – όπως για παράδειγμα ο ήλιος και ο άνεμος -. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λοιπόν είναι ένας σημαντικός κλάδος».

«Υπάρχουν πολλά project ανανεώσιμης ενέργειας. Θέλουμε τη διασύνδεση με την Ιταλία, τη Γερμανία στο μέλλον. Έχουμε καλά εκπαιδευμενο προσωπικό, έχουμε logistics» πρόσθεσε, εστιάζοντας και στον τομέα της εκπαίδευσης, όπου η χώρα «μπορεί να γίνει περιφερειακό hub όπως η Κύπρος.

O κ. Πατέλης τόνισε πως «ο τουρισμός παραμένει πολύ ισχυρός» ενώ επεσήμανε την ανάγκη επενδύσεων στον αγροτικό τομέα και την αλιεία.

-

Related posts

Σήμερα οι νέες πληρωμές για Επιστρεπτέες 5-7 και μειωμένα μισθώματα

banks

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα της Πολιτικής Προστασίας

banks

Στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται το «καλάθι της Σαρακοστής»

banks

Ιταλικό περιοδικό Bell’ Europa: Αφιέρωμα- ύμνος στη γαστρονομία της Ρόδου

banks

ΟΙ Η.Π.Α. ανανέωσαν τη στήριξή τους στην Ελλάδα στα ενεργειακά

banks

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι μέρα και νύχτα στις τουριστικές περιοχές

banks