May 5, 2024
Image default
MARKETS

Ανέκαμψε η Wall Street- Απομακρύνεται από το 5% το 10ετές

Ανέκαμψε η Wall Street- Απομακρύνεται από το 5% το 10ετές

Τέλος στο πενθήμερο πτωτικό σερί έβαλαν σήμερα (24/10) οι επενδυτές στη Wall Street, καθώς τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα δίνουν ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία. Υψηλές παραμένουν οι αποδόσεις των ομολόγων, ωστόσο το 10ετές υποχώρησε περαιτέρω από το όριο του 5% που αποτελεί υψηλό 16 ετών.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης ο Dow Jones Industrial Average κέρδισε 204,97 μονάδες ή 0,62% και έκλεισε στις 33.141,38 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,73% για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση στις 4.247,68 μονάδες και ο Nasdaq Composite «αναρριχήθηκε» 0,93% στις 13.139,88 μονάδες.

Η Coca-Cola ανέφερε κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, οδηγώντας τη μετοχή σε άνοδο 2,9%. Εν τω μεταξύ, το Spotify «εκτοξεύθηκε» 10% καθώς δημοσίευσε αποτελέσματα γ’  τριμήνου, που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Αντίθετα, η General Motors υποχώρησε κατά 2,3% παρά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα γ’ τριμήνου, καθώς η εταιρεία απέσυρε τις προοπτικές για ολόκληρο το έτος εν μέσω αυξανόμενων δαπανών λόγω των απεργιών των συνδικάτων των United Auto Workers.

Η Alphabet και η Microsoft είναι μεταξύ των εταιρειών που δημοσιεύουν αποτελέσματα μετά το αποψινό κλείσιμο της Wall Street. Άλλοι τεχνολογικοί «κολοσσοί» που ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους αυτή την εβδομάδα είναι η Amazon και η Meta. Περίπου 150 εταιρείες που εντάσσονται στον S&P 500 πρόκειται να υποβάλουν την οικονομική τους έκθεση αυτή την εβδομάδα. Μέχρι στιγμής, περίπου το 23% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα και το 77% από αυτές έχουν δημοσιεύσει κέρδη που ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με το FactSet.

Παράλληλα, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, η οποία «ανέβηκε» πάνω από το όριο του 5% πριν τελικά «πέσει» κάτω από αυτό το επίπεδο. Οι αυξανόμενες αποδόσεις έχουν εγείρει ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας και ασκούν πιέσεις στη Wall Street τις τελευταίες εβδομάδες. Την Τρίτη το 10ετές μειώθηκε κατά περίπου 1,5 μονάδες βάσης σε σχέση με τη Δευτέρα, στο 4,82%.

Στα μάκρο της ημέρας, βελτιώθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ, με τον σύνθετο δείκτη PMI να σκαρφαλώνει σε υψηλό τριών μηνών, σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 51,0 μονάδες από 50,2 τον Σεπτέμβριο, σε μια ενθαρρυντική εξέλιξη για την αμερικανική οικονομία.

Με πτώση για τρίτη διαδοχική ημέρα έκλεισαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς εντείνεται η ανησυχία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, εν μέσω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και των φόβων για γενίκευση της σύρραξης στην περιοχή.

Οι κίνδυνοι από την πλευρά της προσφοράς παραμένουν στο προσκήνιο. Ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ προειδοποίησε σήμερα για ένα νέο πετρελαϊκό σοκ από μια πιθανή επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Ο IEA αναμένει επίσης πως η ζήτηση ορυκτών καυσίμων θα κορυφωθεί έως το 2030, με βάση τις τρέχουσες πολιτικές των κυβερνήσεων.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 1,75 δολάρια ή σχεδόν 2,1% και έκλεισε στα 83,74 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αντίστοιχα, το Brent Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1,76 δολάρια ή 2% στα 88,07 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
  • αποδόσεις ομολόγων
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Related posts

    Wall Street: Ρευστοποιούν οι επενδυτές, αναμένοντας νέα για το χρέος

    banks

    Ασιατικές αγορές: Ανέκαμψαν και διέγραψαν τις απώλειες

    banks

    Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές, με τα επιτόκια στον ορίζοντα

    banks

    «Μπερδεμένες» οι ασιατικές αγορές μετά το sell off στις ΗΠΑ

    banks

    Υπεραποδίδουν οι μετοχές της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ λόγω Γάζας

    banks

    Wall Street: Ανοδικό κλείσιμο με «σπρώξιμο» από την τεχνολογία

    banks