19.4 C
Athens
April 28, 2024
Image default
POLITICS

Ανέφικτος προς το παρόν ο ανθρωπιστικός διάδρομος στη Γάζα

Ένα δύσκολο στοίχημα με πολλά εμπόδια χαρακτηρίζουν οι διπλωμάτες σε Ελλάδα – Γαλλία και Κύπρο την ανθρωπιστική αποστολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Την πρωτοβουλία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης με προορισμό την Λωρίδα της Γάζας, για τον οποίο όπως είπε είναι σε συνεννόηση με την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και όσα ευρωπαϊκά κράτη θα ήθελαν να συμμετάσχουν.

Ο στόχος

Στόχος θα ήταν ένα γαλλικό πλοίο που θα μπορούσε να μεταφέρει ιατρική βοήθεια και να λειτουργήσει ακόμα και ως νοσοκομείο ακόμα και να απομακρύνει αποκλειστικά αμάχους τραυματίες και παιδιά.

Ανέφικτο

Ωστόσο αυτή τη στιγμή το σχέδιο μοιάζει ανέφικτο καθώς όπως υπογραμμίζουν γαλλικές πηγές η περιοχή δεν είναι ασφαλής για οποιοδήποτε εγχείρημα και παραμένει αποκλεισμένη.

Χαμηλούς τόνους κρατούν και από την ελληνική πλευρά, αφού οι συνθήκες στο πεδίο δεν επιτρέπουν καμία προσέγγιση.

Συνέχεια της προσπάθειας

Ελλαδα – Γαλλία και Κύπρος ωστόσο δεν δείχνουν πρόθυμες να παραιτηθούν από την προσπάθεια.

Την Τρίτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά από συνομιλία που είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σημείωσε ότι συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να μπορέσει να προχωρήσει η υλοποίηση του ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Με τη βοήθεια να ελέγχεται τόσο από την Κύπρο από την οποία θα αναχωρεί αλλά και στο σημείο όπου θα καταλήγει.

Και ο Χριστοδουλίδης ωστόσο δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει πότε θα μπορούσε να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου. Παρά μόνο ότι οι λεπτομέρειες συζητούνται.

Δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα

Γαλλικές και ελληνικές πηγές μιλώντας στο in, πάντως απέκλειαν κάτι τέτοιο να προχωρήσει άμεσα και πριν υπάρξουν οι απαραίτητες εγγυήσεις.  Από την πλευρά του Παρισιού επισήμαιναν δε την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση στο πεδίο ως πρωταρχικό στόχο και τόνιζαν ότι σε αυτή την κατεύθυνση εστιάζει τις προσπάθειες της η γαλλική πλευρά.

Η στάση στον ΟΗΕ

Υπογράμμιζαν δε ότι η Γαλλία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορούσε να μην στηρίξει το ψήφισμα για την «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας. Ένα ψήφισμα στο οποίο η ΕΕ εμφανίστηκε τριχοτομημένη, με τα κράτη – μέλη της να ακολουθούν τελείως διαφορετικούς δρόμους, κάποιους να ψηφίζουν υπέρ (8), κάποιους κατά (4) και κάποιους μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος να επιλέγουν την αποχή (15).

Σημαντική πτυχή για τη Γαλλία είναι και το μεταναστευτικό / προσφυγικό. Αρμόδιες πηγές υπογράμμιζαν την ανάγκη να μην επιστρέψουμε στο 2015, όπου υπήρξε έκρηξη των ροών και σημείωναν την ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής. Τονίζοντας πως αν λόγω του πολέμου αναγκαστούν αυτοί οι άνθρωποι να εγκαταλείψουν τη χώρα θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ευρώπη είτε μέσω της Τουρκίας, είτε μέσω Αιγύπτου και Λιβύης.

Με την συζήτηση για την προστασία των αμάχων να γίνεται όλο και πιο έντονη όσο το Ισραήλ κλιμακώνει την επίθεση του στη Λωρίδα της Γάζας και ο αριθμός των νεκρών εκτοξεύεται.

Related posts

Πασαρέλα ευρωβουλευτών, περιοδεία αρχηγών, πόσα εισιτήρια θα κόψουν είναι στα χέρια των πολιτών

banks

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου για την οπαδική βία – Την Δευτέρα οι ανακοινώσεις

banks1

Γενεύη: Αποκαλυπτικές πληροφορίες για τη συζήτηση Αναστασιάδη – Γκουτέρες

banks

Κυβερνητικές δαπάνες: Διαχρονικά «ριγμένες» Υγεία και Εκπαίδευση

banks1

Παύλος Μαρινάκης: Είναι ο «βόθρος» του Διαδικτύου, πρέπει να μάθουμε σε ποια τρολ αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ

banks1

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μεταβαίνει στο Λονδίνο για τριήμερη επίσκεψη

banks