17.3 C
Athens
May 13, 2024
Image default
WORLD

Αντιπρόεδρος Κίνας: Θέλουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία με τη Γαλλία

Η Κίνα ελπίζει ότι η Γαλλία μπορεί να “σταθεροποιήσει τον τόνο” των σχέσεων ΕΕ-Κίνας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης He Lifeng, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν για το πώς θα εξισορροπήσουν το “de-risking” και τη συνεργασία με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

O Lifeng είπε επίσης στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να εμβαθύνει τη συνεργασία με τη Γαλλία σε παραδοσιακούς τομείς, όπως η χρηματοδότηση, καθώς και στην επιστήμη και την τεχνολογική καινοτομία. Οι εκπρόσωποι των δύο χωρών συναντώνται για τον 9ο κύκλο του διμερούς Οικονομικού Διαλόγου τους.

“Ελπίζουμε ότι η Γαλλία θα σταθεροποιήσει τον τόνο της φιλικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Κίνα πιστεύει ότι οι διμερείς δεσμοί της με τη Γαλλία “έχουν καλά θεμέλια”.

Η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γαλλίας μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι γαλλικές επιχειρήσεις ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι θα μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρο της αυξανόμενης οικονομικής αντιπαλότητας μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων του κόσμου.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν επίσης τον περασμένο μήνα μια 11η δόση κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία θα μπορούσε να πλήξει κινεζικές επιχειρήσεις που θεωρούνταν ότι καταστρατηγούσαν μέτρα που είχαν ήδη τεθεί σε ισχύ.

Ο Le Maire δήλωσε ότι οι τρεις προκλήσεις στις οποίες θα πρέπει να συνεργαστούν οι δύο χώρες είναι η πράσινη μετάβαση, η αναδιοργάνωση των αλυσίδων αξίας και η τεχνολογική επανάσταση, ενώ έθεσε επίσης ζητήματα πρόσβασης στην αγορά για τις γαλλικές εταιρείες στον τραπεζικό, πυρηνικό, καλλυντικό και γεωργικό τομέα.

“Είναι απαραίτητο να σκεφτούμε την επέκταση και την εμβάθυνση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και της Κίνας”, δήλωσε ο La Maire. “Θα θέλαμε να καλωσορίσουμε σημαντικές νέες επενδύσεις από την Κίνα στη γαλλική επικράτεια”.

Ο Κινέζος αντιπρόεδρος δήλωσε στους καλεσμένους του ότι η συνάντηση αποτελεί “θετικό μήνυμα ότι η Κίνα και η Γαλλία θα συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την έγχυση σταθερότητας σε έναν αβέβαιο κόσμο”, ο οποίος έχει “επιταχυνθεί σε μια νέα κατάσταση αστάθειας και αβεβαιότητας” που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και 100 χρόνια.

Related posts

Καθυστέρηση στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Κίνα

banks

“Πρόοδο” της Ουκρανίας στην αντεπίθεσή της βλέπει ο Στόλτενμπεργκ

banks

Ρωσία: Ουκρανικό drone τύλιξε στις φλόγες κτίριο στο Μπριάνσκ

banks

Κορυφαίος Αμερικανός στρατηγός λέει ότι η ουκρανική νίκη δεν είναι πιθανή φέτος

banks

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Κάμερον επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή

banks

Στη Λευκορωσία κατασκευάζουν στρατόπεδα για τους μαχητές της Βάγκνερ, σύμφωνα με τον ιστότοπο Verstka

banks