17.5 C
Athens
May 6, 2024
Image default
COMODITIES

Αποθέματα και επιθέσεις ανεβάζουν το πετρέλαιο- Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

Αποθέματα και επιθέσεις ανεβάζουν το πετρέλαιο- Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

Το πετρέλαιο διευρύνει τα κέρδη του την Πέμπτη (14/3), μετά την αιφνιδιαστική πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ που έδειξε ενίσχυση της ζήτησης, ενώ πιθανές διακοπές της προσφοράς μετά τις ουκρανικές επιθέσεις στα ρωσικά διυλιστήρια υποστηρίζουν επίσης τις τιμές.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ είχαν αυξηθεί περίπου 3% σε υψηλό τεσσάρων μηνών την Τετάρτη λόγω της αυξημένης προοπτικής για τη ζήτηση στις ΗΠΑ και του αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου.

Οι επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας σε ρωσικές εγκαταστάσεις διύλισης συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα την Τετάρτη, προκαλώντας πυρκαγιά στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Rosneft, σε μια από τις πιο σοβαρές επιθέσεις κατά του ρωσικού ενεργειακού τομέα τους τελευταίους μήνες.

Αφού προκάλεσε σοβαρή ζημιά στο διυλιστήριο της Lukoil στο Νίζνι Νόβγκοροντ την Τρίτη, η Ουκρανία έπληξε διυλιστήρια στις περιοχές Ροστόφ και Ριαζάν, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι.

Στο Ριαζάν, μια επίθεση drone προκάλεσε φωτιά στο διυλιστήριο της Rosneft. Δύο πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση είπαν στο Reuters ότι το διυλιστήριο αναγκάστηκε να κλείσει δύο κύριες μονάδες διύλισης πετρελαίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε μήνυμα στις δυτικές χώρες την Τετάρτη, λέγοντας σε συνέντευξή του σε κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι η Ρωσία είναι τεχνικά έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο.

Από την πλευρά της ζήτησης, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα, καθώς η επεξεργασία αυξήθηκε και τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν εν μέσω ισχυρής ζήτησης ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ).

Τα αποθέματα αργού τερμάτισαν έξι συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου και μειώθηκαν κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια στα 447 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 8 Μαρτίου, σύμφωνα με την EIA, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, υποχωρώντας κατά 5,7 εκατομμύρια βαρέλια στα 234,1 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την EIA, τριπλασιάζοντας τις προσδοκίες για 1,9 εκατομμύρια βαρέλια.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,09% στα 80,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,82% στα 84,72 δολάρια το βαρέλι.

Χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις το φυσικό αέριο

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,092% στα 24,880 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,53% στα 2.169,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,25% στα 25,212 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 0,62% στα 4,0337 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,093 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,02% στο 1,2795 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8542 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο εν μέσω…αντικρουόμενων συνθηκών-Πέφτει το αέριο

banks

Σταθεροποιείται το πετρέλαιο, «βουτιά» για το φυσικό αέριο

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Η συνεχής πτώση των αποθεμάτων ενισχύει το πετρέλαιο

banks

Σε περιδίνηση το πετρέλαιο λόγω ανόδου των αμερικανικών αποθεμάτων

banks

Απώλειες το πετρέλαιο-Σημαντική άνοδος των μετάλλων

banks