18.2 C
Athens
May 1, 2024
Image default
MARKETS

Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών, παρά τα ενθαρρυντικά μάκρο

Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών, παρά τα ενθαρρυντικά μάκρο

Ήπια πτωτικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (11/8), με τους επενδυτές να επεξεργάζονται τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τα πιο πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία παγκοσμίως.

Όλοι οι κλάδοι διαπραγματεύονται σε αρνητικό έδαφος, με τις μετοχές εξόρυξης να ηγούνται των απωλειών με πτώση 1%, ακολουθούμενες από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και τα αυτοκίνητα, τα οποία υποχωρούν όλα κατά 0,9%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε την προηγούμενη συνεδρίαση με άνοδο 0,8%, με τα είδη οικιακής χρήσης να προσθέτουν 2,2% πρωτοστατώντας στα κέρδη λόγω ενθαρρυντικών οικονομικών αποτελεσμάτων.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούλιο αυξήθηκε 3,2% σε σχέση με πέρυσι και 0,2% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας την Πέμπτη, ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ήταν μεικτές με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο στη διάρκεια της νύχτας.

Την ίδια ώρα, ο δομικός πληθωρισμός στη Γαλλία ήταν στο 5% τον Ιούλιο, από 5,7% τον Ιούνιο, ενώ επιβραδύνθηκαν και οι τιμές των τροφίμων. Ο δομικός πληθωρισμός εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Το κόστος των τροφίμων αυξήθηκε 12,7% τον Ιούλιο, από 13,7% τον Ιούνιο. Οι αριθμοί πέφτουν από τον Μάρτιο, όταν ο πληθωρισμός των τροφίμων έφτασε στο 15,9%. Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, μετά από πτώση 3% τον Ιούνιο.

Σε άλλα ενθαρρυντικά μάκρο, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ξεπέρασε τις προσδοκίες με ανάπτυξη 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, ενισχυμένη από την κατανάλωση των νοικοκυριών και τη μεταποιητική παραγωγή, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν σταθερό το δεύτερο τρίμηνο, αφού πέτυχε αιφνιδιαστική ανάπτυξη 0,1% το πρώτο τρίμηνο, καθώς η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας και ο επίμονος πληθωρισμός άρχισαν να περιορίζουν τη ζήτηση.

Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,5% τον Ιούνιο, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,2%. Ακολουθεί τη μηνιαία αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% τον Μάιο και 0,2% τον Απρίλιο. Ωστόσο, η δυναμική της ανόδου του Ιουνίου αποδόθηκε εν μέρει στον ζεστό καιρό, καθώς και στην πρόσθετη δημόσια αργία τον Μάιο για τον εορτασμό της στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’.

Η παραγωγή ενισχύθηκε από αύξηση 1,6% στη μεταποίηση και 0,7% στην παραγωγή το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 0,1%.

Η UBS ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τερμάτισε μια συμφωνία προστασίας ζημιών ύψους 9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (10,27 δισεκατομμύρια δολάρια) και ένα backstop δημόσιας ρευστότητας 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που είχε αρχικά τεθεί σε εφαρμογή από την ελβετική κυβέρνηση όταν η τράπεζα ανέλαβε την αντίπαλη τράπεζα Credit Suisse τον Μάρτιο. Οι μετοχές της UBS αυξήθηκαν κατά 4% στις αρχές της διαπραγμάτευσης.

Η Credit Suisse έχει επίσης αποπληρώσει πλήρως το δάνειο έκτακτης βοήθειας ρευστότητας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που έλαβε από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας τον Μάρτιο, καθώς ο δανειστής βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού μετά από κατάρρευση της εμπιστοσύνης των μετόχων και των επενδυτών, επιβεβαίωσε η UBS.

«Αυτά τα μέτρα, τα οποία δημιουργήθηκαν βάσει νόμου έκτακτης ανάγκης για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, θα πάψουν να υφίστανται και η Συνομοσπονδία και οι φορολογούμενοι δεν θα φέρουν πλέον κανέναν κίνδυνο που προκύπτει από αυτές τις εγγυήσεις», ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση σε δήλωση την Παρασκευή.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,73% στις 460,86 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 0,75% στις 15.877,25 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,91% στις 7.364,32 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 1,03% στις 7.540,56 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,91% στις 28.326 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 πέφτει 0,58% στις 9.446,89 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να χάνει 0,37% στις 6.058,37 μονάδες.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • DAX 30
  • Stoxx Europe 600

    Related posts

    Με το «αριστερό» άνοιξαν την εβδομάδα οι Ευρωαγορές- Αναζητούν στηρίγματα

    banks

    Απώλειες στο άνοιγμα για τις ευρωαγορές- «Πονοκέφαλος» η οικονομική ανάπτυξη

    banks

    Απότομη πτώση του momentum στα χρηματιστήρια «βλέπουν» οι επενδυτικοί οίκοι

    banks

    Οριακή πτώση στη Wall Street, με το «βλέμμα» στη Fed

    banks

    Αρνητικά οι ευρωαγορές περιμένοντας τον Πάουελ

    banks

    Παίρνει τα «πάνω» της η Wall Street-Υποχωρούν οι επενδυτικές ανησυχίες

    banks