18.6 C
Athens
May 10, 2024
Image default
MARKETS

Θετικό άνοιγμα στις ευρωαγορές- Το ενδιαφέρον στα επιτόκια

Θετικό άνοιγμα στις ευρωαγορές- Το ενδιαφέρον στα επιτόκια

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επεκτείνουν στην πλειοψηφία τους τα κέρδη τους από την προηγούμενη συνεδρίαση στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (19/1), καθώς αποτινάξανε το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στις αρχές της εβδομάδας.

Όλοι οι κλάδοι διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος, με αυτόν των χημικών να καταγράφει κέρδη 0,67%.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ολοκληρώνεται αφού συγκέντρωσε μια σειρά από επιχειρηματίες, πολιτικούς, κεντρικούς τραπεζίτες και ακτιβιστές.

Σε γενικές γραμμές, το μήνυμα από τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής ήταν ότι έχει σημειωθεί καλή πρόοδος όσον αφορά τη μείωση του πληθωρισμού στο 2%, αλλά ότι οι προσδοκίες της αγοράς για περικοπή των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόλις τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο μπορεί να είναι πρόωρη.

Αυτό φάνηκε να χαλάει το γενικότερο αίσθημα, καθώς οι επενδυτές είδαν την προοπτική για μια πρώτη μείωση την άνοιξη να απομακρύνεται.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Νταβός.

Η προσοχή στρέφεται πλέον στις ενημερώσεις για τα εταιρικά κέρδη του τέταρτου τριμήνου, και τις εκτιμήσεις των εταιρειών για ολόκληρο το έτος

Στα μάκρο, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο απογοήτευσαν την Παρασκευή, υποχωρώντας κατά 3,2% τον Δεκέμβριο, πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο. Ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2021, όταν τα μέτρα πανδημίας περιόρισαν τις πωλήσεις, δήλωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,33% στις 472,14 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,40% στις 16.633,74 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,37% στις 7.428,60 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ανεβαίνει 0,66% στις 7.509,01 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,36% στις 30.460 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,21% στις 9.901,74 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να χάνει 0,07% στις 6.318,86 μονάδες.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #DAX_30 #Stoxx_Europe_600

Related posts

Απώλειες στις ασιατικές αγορές ελέω μάκρο- Ακάθεκτος ο Nikkei

banks

Wall Street : Μετρημένες κινήσεις εν όψει πληθωρισμού, εταιρικών αποτελεσματων

banks

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, με καταλύτες τα μάκρο

banks

Μεικτά πρόσημα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

banks

Ασκήσεις ισορροπίας στην Wall Street- Νέο ρεκόρ ο χρυσός

banks

Νέο ρεκόρ για τον S&P500 με οδηγό τη Meta

banks