19.3 C
Athens
April 28, 2024
Image default
BUSINESS

Βακάκης (Jumbo): Κινούμαστε με ταχύτητα «παραπληγικού σαλιγκαριού»

Την παρατήρηση πως στην εγχώρια αγορά διατηρούνται προσδοκίες για προσέλκυση επενδύσεων που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα της οικονομίας και των πολιτικών που ακολουθούνται διατύπωσε ο πρόεδρος και CEO του ομίλου Jumbo Απόστολος Βακάκης χαρακτηρίζοντας μάλιστα γλαφυρά ότι «στην πραγματικότητα κινούμαστε με ρυθμούς ‘παραπληγικού σαλιγκαριού’».

Στο περιθώριο της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης επεσήμανε τόσο την αδυναμία η πολιτική να ξεχωρίσει από την οικονομία αλλά και την ευθύνη της αγοράς να προσαρμοστεί στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Ο κος Βακάκης εκτιμά ότι οι τάσεις αποπληθωρισμού είναι σαφείς παγκοσμίως, οι παραγωγοι συνεχώς προσπαθούν να μειώσουν τιμές, γεγονός που ήδη καταγράφεται σε μεγάλες αγορές, ενώ αντιθέτως στην Ελλάδα διατηρείται ισχυρή αντίσταση. «Μπορεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και ο διάχυτος φόβος αποσταθεροποίησης. Για παράδειγμα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις γεωπολιτικές συγκρούσεις ή τη γενίκευση ενός πολέμου, ωστόσο είναι κερδοσκοπικό να διατηρείς τιμές υπό το φόβο ενός νέου κινδύνου. Δημιουργούμε ένα πρόβλημα που καλούμαστε να το λύσουμε».

Προσέθεσε ότι η άποψη της Jumbo είναι πως η ισοπαλία πρέπει να είναι υπέρ του καταναλωτή.

H Γενική Συνέλευση

Με αυξημένη συμμετοχή και εκπροσώπηση του 79% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε σήμερα, 18 Οκτωβρίου 2023, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση μετόχων του Ομίλου JUMBO.

Οπως αναφέρει σε σχετική ενημέρωση, οι μέτοχοι ενέκριναν την πρόταση της διοίκησης για έκτακτη χρηματική διανομή συνολικού ποσού € 200.008.000,00 από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων, που αντιστοιχεί σε ποσό μικτό 1,47 Ευρώ ανά μετοχή. Η καταβολή του οποίου θα ξεκινήσει στις 29.11.2023.

Οι μέτοχοι ενημερώθηκαν αναλυτικά για την πορεία των πωλήσεων κατά το 9μηνο του 2023.

Κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2023, οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου JUMBO κατέγραψαν αύξηση +13% περίπου.

Για το 9μηνο του 2023, οι πωλήσεις του Ομίλου, εμφανίζονται αυξημένες κατά +17% περίπου.

Έχει ήδη ξεκινήσει το τελευταίο και πιο σημαντικό -για τα συνολικά μεγέθη του Ομίλου- τρίμηνο του έτους.

Στρατηγική απόφαση της JUMBO εξακολουθεί να είναι η ανταμοιβή των καταναλωτών μέσω συνεχών μειώσεων στις τιμές των προϊόντων.

Η Διοίκηση του Ομίλου ενημέρωσε τους μετόχους-συνεταίρους της ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου ιδιόκτητου υπερκαταστήματος στην πόλη Iasi (Ρουμανία) ενώ στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει το νέο μισθωμένο υπερκατάστημα στο κέντρο του Plovdiv (Βουλγαρία).

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του πρωτοφανούς πλημμυρικού φαινομένου στις αρχές Σεπτεμβρίου, το ένα από τα δύο καταστήματα στη Λάρισα και το κατάστημα στην Καρδίτσα παρέμειναν κλειστά και δεν αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Η εταιρεία θα προχωρήσει σε όλες τις εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση και επαναλειτουργία των καταστημάτων.

Με βάσει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η Διοίκηση επανέλαβε την εκτίμησή της, για αύξηση των πωλήσεων φέτος κατά +12% περίπου, για μείωση του μεικτού περιθωρίου μικρότερη από 200 μονάδες βάσης και αύξηση κατά +15% περίπου στα κέρδη του Ομίλου. Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω εκτιμήσεις περιλαμβάνουν προβλέψεις για ασφαλιστική αποζημίωση των πωλήσεων και της κερδοφορίας που αφορούν τα δυο καταστήματα που παραμένουν κλειστά λόγω των πλημμυρικων φαινομένων.

Η Διοίκηση θα συνεχίσει να ενημερώνει εγκαίρως και αδιαλείπτως την επενδυτική κοινότητα για την πορεία των οικονομικών μεγεθών.

Αναλυτικά η πορεία των πωλήσεων Σεπτεμβρίου 2023

Ελλάδα: Τον Σεπτέμβριο του 2023, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές), παρουσίασαν αύξηση κατά +8% περίπου.

Συνολικά για το 9μηνο του έτους 2023, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά +18% περίπου σε σχέση με το 2022.

Κύπρος: Οι πωλήσεις των καταστημάτων κατά τον Σεπτέμβριο του 2023 αυξήθηκαν κατά +6% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Συνολικά οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο για το 9μηνο του 2023 είναι αυξημένες κατά +15% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Βουλγαρία: Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά 15% περίπου τον Σεπτέμβριο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Συνολικά οι πωλήσεις στη Βουλγαρία για το 9 του 2023 είναι αυξημένες κατά 15% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ρουμανία: Οι πωλήσεις του δικτύου καθώς και του ηλεκτρονικού καταστήματος (www.e-jumbo.ro) σημείωσαν αύξηση της τάξης του 31% περίπου τον Σεπτέμβριο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Συνολικά οι πωλήσεις στη Ρουμανία για το 9μηνο του 2023 είναι αυξημένες κατά 16% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Related posts

Motor Oil: Σε λειτουργία νέο Disaster Recovery

banks

ΑΒΑΞ: Δεν έχουμε λάβει ή εξετάσει οποιαδήποτε πρόταση εξαγοράς μας

banks

J. Karas: Η στρατηγική Fast Forward του ΟΠΑΠ και ο στόχος για τα EBITDA

banks

ΑΓΕΤ Ηρακλής: Επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ έως το 2027

banks

ΕΥ: Πιο «ελκυστικές» οι εταιρείες με καλές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιδόσεις  

banks

ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταβολή 3,7 εκατ. ευρώ σε 4.817 δικαιούχους

banks