23.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
POLITICS

Γάζα: Πρωτοβουλία της Ελλάδας για δημιουργία ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου

Η Ελλάδα, η οποία από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο –και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, την Παρασκευή– η ελληνική Κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς.

Όπως είχε δηλώσει ο Γάλλος πρόεδρος την Παρασκευή, «πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν να δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό συνασπισμό» για τη Γάζα. Ως βάση για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις θα μπορούσε να λειτουργήσει η Κύπρος, σύμφωνα με τον κ. Μακρόν, ο οποίος αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που διεξάγονται με την Κύπρο και την Ελλάδα για το θέμα αυτό.

French President Emmanuel Macron, speaking after a European Union summit in Brussels, says several European countries are looking to build up a “humanitarian coalition” regarding #Gaza and talks are being held with #Cyprus and Greece over this.https://t.co/WGgXcPxWUT pic.twitter.com/7qwuD5gRnM

— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) October 27, 2023

Υπαρκτός ο κίνδυνος περιφερειακής ανάφλεξης – Εκκλήσεις από ΕΕ

Την ανάγκη να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη, στα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για «ανθρωπιστικές παύσεις» και «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» στη Μέση Ανατολή.

Όπως τονίστηκε, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλεί για «συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων πυρός για ανθρωπιστικές ανάγκες».

Related posts

Πελώνη: Έτοιμη η Λιβύη για τεχνικές συζητήσεις για θαλάσσιες ζώνες

banks

Κυριάκος Μητσοτάκης για Άνγκελα Μέρκελ – Αποτέλεσε πάντα μια φωνή σταθερότητας, ωριμότητας, ψυχραιμίας

banks

Συνεπιμέλεια: Έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Λοβέρδου – Ήταν λάθος η διατύπωση, απαντά ο ίδιος

banks

Δημήτρης Καιρίδης: «Ο Ερντογάν έχει επιφυλάξει για τον εαυτό του τον ρόλο του επικριτή της Δύσης»

banks1

Ανεξαρτητοποιήθηκε και ο βουλευτής Γιάννης Δημητροκάλλης από τους «Σπαρτιάτες»

banks

Την Τρίτη η συνάντηση Μητσοτάκη με τους αγρότες

banks1