16.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
ECONOMY

Ποιοι κερδίζουν – ποιοι χάνουν από το νέο ασφαλιστικό ν/σ

Ξεπερνούν το 1,766 εκατ. οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι που καλύπτονται, θετικά ή αρνητικά, από τις παρεμβάσεις που εντάσσονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έλαβε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα.

Ασφαλώς από αυτούς ξεχωρίζουν οι 750.000 συνταξιούχοι που μέσω ειδικής διάταξης νόμου θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς τον Δεκέμβριο. Είναι εκείνοι για τους οποίους, έναν μήνα μετά, δεν θα δοθεί η αύξηση 3% – 3,3% στις κύριες συντάξεις, λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς (άνω των 10 ευρώ ανά περίπτωση). Ταυτόχρονα, 900.000 υπολογίζονται οι δικαιούχοι επιδομάτων που θα κληθούν από το νέο έτος να λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν, μέσω προπληρωμένης κάρτας. Υπάρχουν όμως και εκείνοι στους οποίους το νομοσχέδιο θα επιδράσει αρνητικά, λόγω της φορολόγησης των παροχών (εφάπαξ και συντάξεων) που χορηγούν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Την ίδια στιγμή, θα υπάρξει ξεμπλοκάρισμα συντάξεων για αρκετές χιλιάδες δικαιούχους, που έως τώρα έχαναν αυτό το δικαίωμα, λόγω χρέους προς τον ΕΦΚΑ. Ας δούμε πιο αναλυτικά όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων στους οποίους έχει επίδραση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λίγες μέρες σε δημόσια διαβούλευση:

  • Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Έως 750.000 συνταξιούχοι θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ, εφόσον έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και σύνταξη έως 1.600 ευρώ. Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι με μηνιαίο ύψος σύνταξης: α) Έως 700 ευρώ, θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ. β) Από 700,01 ευρώ έως 1.100 ευρώ, θα λάβουν 150 ευρώ. γ) Όσοι έχουν μηνιαίο ύψος συντάξεων από 1.100,01 ευρώ έως 1.600 ευρώ, θα λάβουν 100 ευρώ.
  • Προπληρωμένη Κάρτα: Περίπου 900.000 δικαιούχοι θα καλυφθούν από την καθιέρωση προπληρωμένης κάρτας, μέσω της οποίας θα καταβάλλεται η πλειονότητα των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ, με το 50% του ποσού να πρέπει να διατεθεί ηλεκτρονικά αντί για μετρητά.
  • Επαγγελματική Ασφάλιση: 50.000 ασφαλισμένοι των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης θα δουν αναπροσαρμογή των παροχών, καθώς θεσπίζεται κυμαινόμενος φόρος αντιστρόφως ανάλογος με τον χρόνο ασφάλισης από 20% έως 5% στις εφάπαξ παροχές και από 10% έως 2,5% στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει να λάβει την παροχή ως σύνταξη. Ο αριθμός αυτός θα βαίνει συνεχώς αυξανόμενος όσο θα προστίθενται ασφαλισμένοι στα ήδη υπάρχοντα ΤΕΑ ή σε όποια νέα Ταμεία, δημιουργηθούν.
  • Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Περίπου 40.000 βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία και σε αυτούς θα καταργηθεί η περικοπή του 30% της σύνταξης. Παράλληλα θα θεσμοθετηθεί ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, που θα υπολογίζεται για τους μισθωτούς στο 10% επί του εισοδήματος από την ασφαλιστέα εργασία. Για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους η εισφορά θα είναι ίση με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη.
  • Συνταξιούχοι με χρέη: Περίπου 12.000 είναι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και θα μπορούν να καλυφθούν από τη ρύθμιση για την αύξηση του ανώτατου ορίου οφειλών με σταδιακή αποπληρωμή του χρέους. Το ανώτατο όριο οφειλών ασφαλιστικών εισφορών για συνταξιοδότηση αυξάνεται από 20.000 σε 30.000 ευρώ (και από 6.000 σε 10.000 ευρώ για τον τ. ΟΓΑ). Το μέτρο αφορά οφειλέτες που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας τους και ταυτόχρονα έχουν καταβάλει εισφορές για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Για το ποσό από 20.000 έως 30.000 ευρώ (ή από 6.000 έως 10.000 ευρώ εάν πρόκειται για αγρότες) θα παρακρατείται ποσοστό τουλάχιστον 60% της μηνιαίας σύνταξης, ενώ για το υπόλοιπο χρέος θα γίνεται παρακράτηση σε 60 δόσεις μέχρι την εξόφλησή του, όπως γίνεται και σήμερα. Ως κριτήριο υπαγωγής στη ρύθμιση τίθεται όριο τραπεζικών καταθέσεων του οφειλέτη στις 12.000 ευρώ (6.000 για οφειλέτες του ΟΓΑ).
  • Επικουρική σύνταξη: Έως 14.000 εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν από την ενιαιοποίηση των προϋποθέσεων θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης με 15ετία και την επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.

Related posts

Ποιοι δεν θα ευνοηθούν από τα νέα μέτρα

banks

Νοσμοσχέδιο: Καθιερώνεται ο θεσμός του κτηματολογικού εφέτη – Τρεις νέες ψηφιακές υπηρεσίες

banks

Σκέψεις για άρση περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο, πριν την Δευτέρα

banks

Ένδυση – κλωστοϋφαντουργία: Με αρνητικό πρόσημο το 9μηνο – Τι φρέναρε την πορεία του κλάδου

banks

Παπαστράτος: Μπόνους 1 εκατ. ευρώ σε μετοχές στους εργαζόμενους

banks

Χ. Θεοχάρης στο NaftemporikiTV: Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει

banks