22.1 C
Athens
April 27, 2024
Image default
WORLD

Γαλλία: Θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες της ECOWAS για να αποτύχει το πραξικόπημα στον Νίγηρα

Η Γαλλία θα υποστηρίξει αποφασιστικά τις προσπάθειες από την Περιφερειακή Ένωση Κρατώ της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) για την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος στον Νίγηρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο των Εξωτερικών της χώρας.

Η Γαλλίδα υπουργός των Εξωτερικών Κατρίν Κολονά συναντήθηκε σήμερα, με τον πρωθυπουργό του Νίγηρα Ουχουμούντου Μαχαμάντου, αλλά και τον πρεσβευτή της χώρας στο Παρίσι.

Το βράδυ της Πέμπτης οι πραξικοπηματίες στον Νίγηρα ανακοίνωσαν πως ανακαλούν την ισχύ συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας που είχαν συναφθεί από την κυβέρνηση που ανέτρεψαν με τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης αυτής που αφορά τη “στάθμευση” αποσπασμάτων του γαλλικού στρατού στη χώρα και των “καθεστώς” των γαλλικών δυνάμεων που συμμετέχουν στον αντιτζιχαντιστικό αγώνα, με ανακοίνωσή τους η οποία αναγνώστηκε από χουντικό στην κρατική τηλεόραση.

“Μπροστά στην ξεδιάντροπη συμπεριφορά και την αντίδραση της Γαλλίας όσον αφορά την κατάσταση” στον Νίγηρα, “το Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας” (ΕΣΣΠ, οι πραξικοπηματίες) “αποφασίζει να καταγγείλει της συμφωνίες συνεργασίας στα πεδία της ασφάλειας και της άμυνας με το κράτος αυτό”, τόνισε ένας από τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς μπροστά στην κάμερα της κρατικής τηλεόρασης.

Το ΕΣΣΠ ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ την περασμένη εβδομάδα.

Η Γαλλία έχει αναπτύξει 1.000 ως 1.500 στρατιωτικούς στον Νίγηρα, με αποστολή τόσο να εκπαιδεύσουν μέλη των ένοπλων δυνάμεων της χώρας, όσο και να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών, μελών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος.

Related posts

Κέρδη για το ρούβλι έναντι του δολαρίου: Κινείται σε υψηλά άνω του ενός μήνα

banks

UNHCR: 110 εκατομμύρια μετανάστες αναζητούν πατρίδα

banks

Χεζμπολάχ: Το Ισραήλ έχει χακάρει κάμερες ασφαλείας σπιτιών και καταστημάτων στον νότιο Λίβανο

banks

Ισραήλ: Υπέρ της στράτευσης των υπερορθόδοξων Εβραίων ο ΥΠΕΣ

banks

Ουκρανία: Εντολές Ζελένσκι για ενισχύσεις του βόρειου στρατιωτικού τομέα

banks

Βόρεια Κορέα: Μικρή σεισμική δόνηση κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών

banks