18.7 C
Athens
April 27, 2024
Image default
POLITICS

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ»

Στο επίκεντρο μίας αλλεπάλληλης διπλωματικής καταιγίδας βρίσκεται ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, μετά την ακύρωση της συνάντησης του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει σε ανάλυση του το Politico με τίτλο η «ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ».

Η διαμάχη ξεκίνησε μετά την συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC, όπου μίλησε ευθέως για τα γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά «Είναι σαν να σου έλεγα ότι θα κόψεις τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα είχες τη μισή στο Λούβρο και την άλλη μισή στο Βρετανικό Μουσείο» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Έξαλλος ο Σούνακ μετά την δήλωση Μητσοτάκη

Τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού εκνεύρισαν τον Σούνακ σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να αποφασίσει να ακυρώσει την συνάντηση τους, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις 12:45.

Μάλιστα, δημοσιογράφος του BBC, επικαλούμενος  μια «ανώτερη πηγή των Συντηρητικών» ανέφερε: «Έγινε αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχόλια σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα πριν από αυτήν».

Η καυστική επίπληξη Μητσοτάκη και η συνάντηση με τον Στάρμερ

Μετά την συνέντευξη, η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν, κάτι που φαινόταν παράξενο, δεδομένου ότι ο Μητσοτάκης είχε πει στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι επρόκειτο να συναντήσει τον Σούνακ

Παρόλα αυτά, ο Μητσοτάκης αρνήθηκε να συναντήσει τον Ντάουντεν και εξέφρασε μια καυστική επίπληξη: «Εκφράζω την ενόχλησή μου που ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή μας λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή της. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και τη δικαιοσύνη των θέσεων του δεν φοβάται ποτέ να αντιμετωπίσει επιχειρήματα».

Το Politico συνεχίζει αναφέροντας την συνάντηση Μητσοτάκη με τον ηγέτη των Εργατικών λέγοντας πως οι Τόρις ήταν πρόθυμοι να δείξουν ότι ο ηγέτης των Εργατικών ήταν διαλλακτικός στο θέμα των μαρμάρων.

Ένας άνθρωπος που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες είπε στο Politico ότι το θέμα «συζητήθηκε, αλλά δεν ήταν το επίκεντρο της συνάντησης». Πρόσθεσαν ότι οι Εργατικοί θεωρούν ότι το θέμα αφορά το Βρετανικό Μουσείο και τους Έλληνες, όχι την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να δει τον αντιπρόεδρο της Βρετανικής κυβέρνησης

«Φωτιές» άναψε η συνάντηση Μητσοτάκη μεταξύ Τόρις και Εργατικών

Αντικείμενο κριτικής έγινε η απόφαση του Σούνακ να μην δει τον Μητσοτάκη, με εκπρόσωπο των Εργατικών να λέει: «Εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να προσφέρει τη σοβαρή οικονομική ηγεσία απαιτεί η χώρα μας».

Ακόμη, ανώτερο στέλεχος των συντηρητικών ανέφερε ότι ο ηγέτης των Εργατικών, είναι «ανοιχτός» στην επιστροφή των μαρμάρων, εάν συνομολογηθεί συμφωνία μεταξύ του μουσείου και των Ελλήνων. Πρόσθεσε δε ότι: «Ο Στάρμερ ξεπουλήθηκε για να εξασφαλίσει μια συνάντηση. Είναι αφελές από την πλευρά του, και δείχνει πόσο λίγο σέβεται τους Βρετανούς φορολογούμενους που τα φρόντισαν (τα Γλυπτά) για γενιές. Ο Στάρμερ επανέρχεται στα παλιά του κόλπα να λέει στο άτομο που είναι απέναντί του αυτό που θέλει να ακούσει».

Συνεχίζοντας την ανταλλαγή πυρών, σε ανακοίνωση τους οι Εργατικοί ανέφεραν, ότι αποχωρώντας από τη συνάντηση, ο Σούνακ έχασε την ευκαιρία να συζητήσει το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης με έναν βασικό σύμμαχο της Ευρώπης. Στέλεχος δε του κόμματος ανέφερε πως «ο Στάρμερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησαν για τη μετανάστευση στη συνάντησή τους, οπότε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ήταν η φωνή του Ηνωμένου Βασιλείου για όλα αυτά τα σημαντικά θέματα».

Αξίζει να σημειωθεί πως το Twitter ήταν διχασμένο με κάποιους Βρετανούς να λένε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ «τα έκανε θάλασσα» με το «σνομπάρισμα των Ελλήνων» και άλλους να υποστηρίζουν ότι οι Εργατικοί έπεσαν στην παγίδα «εμφανιζόμενοι αναποφάσιστοι πάνω από τα Μάρμαρα». Μια τρίτη, και εκδηλωτική, ομάδα έκαναν για αντιπερισπασμό.

Related posts

Κικίλιας στον Κήρυκα Αυστραλίας: Εμβολιαζόμαστε και τηρούμε τα μέτρα προστασίας – Τι είπε για τον Τσιόδρα

banks

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Σήμερα η διυπουργική σύσκεψη για τα υψηλά ναύλα

banks1

Παραδόθηκε αναβαθμισμένο το Κέντρο Υγείας στο Παράλιο Άστρος Κυνουρίας

banks1

Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό – Τι είπαν Μητσοτάκης – Χριστοδουλίδης

banks1

Τα μεγάλα έργα εξετάστηκαν στη συνάντηση Μητσοτάκη – Βεστάγκερ στο Μαξίμου

banks

Οι ευχές του Μητσοτάκη για «Καλή Σαρακοστή»

banks1