18.7 C
Athens
April 28, 2024
Image default
ECONOMY

Γολγοθάς φόρων: Πόσο θα αυξηθούν το 2024

Στις «συμπληγάδες» ακρίβειας και φόρων καλούνται και το 2024 να «παλέψουν» όλοι οι φορολογούμενοι, καθώς, πέρα από τα αλλεπάλληλα «κύματα» ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με έναν Γολγοθά φόρων.

Το φορολογικό φορτίο του επόμενου έτους είναι «ασήκωτο» αφού, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του νέου κρατικού προϋπολογισμού, με εξαίρεση δύο μήνες, τον Απρίλιο και τον Μάιο, για όλους τους υπόλοιπους θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερα από 5 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2024 «πρωταθλητής» μήνας στο σκέλος των εισπράξεων αναδεικνύεται ο Ιούλιος, οπότε και θα πρέπει στα δημόσια ταμεία να εισρεύσουν έσοδα ύψους περίπου 6,7 δισ. ευρώ, ενώ ο μήνας με τις χαμηλότερες «απαιτήσεις» είναι ο Μάρτιος κατά τον οποίο θα πρέπει να εισπραχθούν περίπου 3,7 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα μεγέθη του νέου κρατικού προϋπολογισμού, οι εισπράξεις του πρώτου εξαμήνου υπολογίζονται σε 27,940 δισ. ευρώ, ενώ το δεύτερο εξάμηνο είναι περισσότερο «απαιτητικό», αφού οι εισπράξεις θα εκτιναχθούν στα 62,898 δισ. ευρώ.

Βαρύτερο το δεύτερο εξάμηνο

Οι αυξημένες εισπράξεις του δεύτερου εξαμήνου δικαιολογούνται φυσικά από το γεγονός ότι στο δεύτερο μισό του έτους καταβάλλεται ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και μια σειρά άλλων υποχρεώσεων.

Από την άλλη πλευρά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι η αυξημένη ροή φόρων θα προέλθει από τη μεγέθυνση των εισοδημάτων, λόγω των αυξήσεων που θα δοθούν σε μισθούς και συντάξεις, αλλά φυσικά και από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στηρίζει για μια ακόμη χρονιά τις προσδοκίες του για αύξηση των εισπράξεων το επόμενο έτος στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ΕΦΚ), που θα αποτελέσουν τους κύριους «αιμοδότες» των εσόδων, αφού και λόγω των αυξημένων τιμών που θα κυριαρχούν στην αγορά σε προϊόντα και υπηρεσίες θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μειώνοντας όμως ταυτόχρονα τζίρους από την αγορά.

Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά είναι ότι και το 2024 ο προϋπολογισμός θα πρέπει να μείνει αμετακίνητος στις «ράγες» της δημοσιονομικής σταθερότητας προκειμένου να υλοποιηθούν και οι παρεμβάσεις-ανάχωμα στην ακρίβεια για στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ληξιπρόθεσμα άνω των 105 δισ.

Φυσικά, το ζητούμενο είναι πώς οι φορολογούμενοι θα αντεπεξέλθουν στον Γολγοθά των φόρων που πρέπει να καταβάλλουν, από τη στιγμή που κάθε μήνα με δυσκολία ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και από τη μέχρι σήμερα πορεία και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, που «πετούν» σταθερά πλέον πάνω από τα 105 δισ. ευρώ.

Αυτή άλλωστε είναι πλέον και η μεγάλη «αγωνία» του οικονομικού επιτελείου, εάν δηλαδή οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις νέες υποχρεώσεις που είναι μεν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως προστίθενται σε μια σειρά πολλών βαρών που έχουν κληθεί να σηκώσουν οι πολίτες.

Οι αύξησεις φόρων

Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, η συζήτηση του οποίου ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 13 Δεκεμβρίου και ψηφίζεται στις 17 Δεκεμβρίου, οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν περισσότερους φόρους καθώς:

  1. Φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών: Τα έσοδα από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 35,169 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,471 δισ. ευρώ ή 4,4% έναντι του 2023. Ειδικότερα: Τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 24,379 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,161 δισ. ευρώ έναντι του 2023 και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης προβλέπονται στα 7,067 δισ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 27 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.
  2. Φόρος εισοδήματος: Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 21,652 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 707 εκατ. ευρώ ή 3,4% έναντι του 2023. Ειδικότερα: Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 13,337 δισ. ευρώ και είναι αυξημένος κατά 959 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη αύξηση των αμοιβών, καθώς και στον νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και παρά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ στους φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό των 6,696 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 295 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, λόγω εξισορρόπησης των παραγόντων που επέδρασαν δημοσιονομικά στο προηγούμενο οικονομικό έτος (προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείες διύλισης).
  3. Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας: Τα έσοδα από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,487 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 52 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, κυρίως λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% στους ιδιοκτήτες που θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές.
  4. Φόροι και δασμοί επί εισαγωγών: Από φόρους και δασμούς επί εισαγωγών προβλέπονται έσοδα ύψους 392 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.
  5. Φόροι κεφαλαίου: Οι φόροι κεφαλαίου προβλέπεται να ανέλθουν σε 239 εκατ. ευρώ, στο ίδιο ύψος με αυτό του 2023.
  6. Λοιποί τρέχοντες φόροι: Τα έσοδα από τους λοιπούς τρέχοντες φόρους προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 2.428 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 68 εκατ.

Related posts

EY: 7 στις 10 εταιρείες έχουν πολιτικές συμμόρφωσης στον ελεύθερο ανταγωνισμό

banks

ΙΝΚΑ: Τα SOS για τους χρωματιστούς λογαριασμούς ρεύματος

banks

Τράπεζα Πειραιώς: Αίτημα για την πέμπτη δόση ύψους €300 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

banks

Ποια αγαθά απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

banks

Αυστηρό μήνυμα Κ. Σκρέκα μετά τα πρόστιμα: «Όσοι παραβιάζουν τον νόμο θα το πληρώσουν ακριβά»

banks

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 0,2% στον γενικό δείκτη τιμών του κόστους κατασκευής νέων κτιρίων

banks