22.1 C
Athens
April 27, 2024
Image default
POLITICS

Γραμμάτια υπουργικές θέσεις βάζει ο Μητσοτάκης, cash πληρώνει ο Κασσελάκης

Με διαρροές

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει «ρίξει» στην πολιτική «αγορά» δύο νομοσχέδια – το ένα αφορά στη δημιουργία των «μη κρατικών» πανεπιστημίων και το άλλο στην καθιέρωση της «επιστολικής ψήφου» – ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου μέσω διαρροών έφερε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της νομιμοποίησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Και σύμφωνα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα συζητά το ενδεχόμενο να το προχωρήσει πριν από τις ευρωεκλογές! Δηλαδή πριν από τις 9 Ιουνίου! Προσφάτως που το θέμα κυκλοφορούσε και πάλι στην «πιάτσα», το απέσυρε και το παρέπεμψε για το διάστημα μετά από τον Ιούνιο του 2024….

Καλά παιδιά…

Και προκαλεί, επίσης, εντύπωση το γεγονός ότι εστάλη το μήνυμα στους βουλευτές που ανήκουν στο κλίμα του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά πως «αν είναι καλά παιδιά μπορεί και να … υπουργοποιηθούν»! Προκειμένου να απομονωθεί ο μεσσήνιος πολιτικός. Ετσι το «φάντασμα» του ανασχηματισμού στη διάρκεια των τελευταίων ημερών «πλανάται» πάνω από την κυβέρνηση….

Υψηλό ρίσκο

Γιατί το Μέγαρο Μαξίμου το επανέφερε; Ετσι κι αλλιώς πρόκειται για κίνηση – η νομοθέτηση του – υψηλού ρίσκου! Πιθανόν θέλουν να κάνουν τις μετρήσεις τους – σε focus group – σε «ζεστό χρόνο». Γι΄ αυτό και δεν αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη της διαρροής. Χθες ο, εκ των αντιδρώντων ως χθες, υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης σε συνέντευξη του στον real fm δήλωσε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο «νομοθετικό προγραμματισμό» αυτής της περιόδου! Και παρέπεμψε στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που το χειρίζεται προσωπικά….

Οφέλη;

Πιθανόν να θεωρούν ότι τα οφέλη που θα προσποριστούν από τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών – από την κεντρώα «θεματική διεύρυνση» – θα είναι μεγαλύτερα από τις απώλειες που θα έχουν από την «Δεξιά της Δεξιάς». Βέβαια η κίνηση αυτή έχει το ρίσκο ότι … «διαμορφώνει ατζέντα» για την ακροδεξιά στις ευρωεκλογές!

Κλίμα!

Κατ΄ αυτό τον τρόπο όμως και ενώ η δημόσια συζήτηση γίνεται για τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών – και η τεκνοθεσία; – το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά με ταχύτητα εξπρές την καθιέρωση των «μη κρατικών» πανεπιστημίων. Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα έχει ψηφιστεί, δήλωσε χθες ο κ. Βορίδης! Δηλαδή μέσα στην εξεταστική περίοδο των φοιτητών και υπό το κλίμα της δημόσιας συζήτησης ενός θέματος που δεν έχει τεθεί επισήμως….

Σύνθετα

Βέβαια η άνοδος της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, που όπως εγκαίρως σας έχω ενημερώσει, προκαλεί τάσεις πολιτικής αποσταθεροποίησης στον γάλλο – γερμανικό άξονα, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει «ούριο άνεμο» και στην ελληνική «δεξιά της δεξιάς». Αν και εγχωρίως τα πράγματα είναι πιο σύνθετα….

Αποχή

Στην ελληνική πολιτική σκηνή το πιο επικίνδυνο ενδεχόμενο είναι η αποχή. Που πλέον διαμορφώνεται ως επιλογή! Και στις ευρωεκλογές ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος, διότι δεν υπάρχει το κυβερνητικό διακύβευμα. Δηλαδή το δίλημμα! Γι΄ αυτό και η επιστολική ψήφος. Ο κ. Μητσοτάκης ελπίζει στη βοήθεια των απόδημων συντηρητικών ψηφοφόρων….

«Κουρνιαχτός»

Σας ενημέρωσα χθες ότι για να τακτοποιηθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο πρόεδρος του κόμματος κ. Στέφανος Κασσελάκη του δάνεισε 250.000 ευρώ. Ωστόσο διαπίστωσα ότι σηκώθηκε πολύς «κουρνιαχτός» από διάφορες πλευρές. Ετσι λοιπόν σας έχω σήμερα όλο το παρασκήνιο. Τι ακριβώς συνέβη.

Χρηματοδότηση

Όπως είναι γνωστό το ύψος της φετινής χρηματοδότησης των κομμάτων που εκπροσωπούνται κοινοβουλευτικά ανέρχεται στα 36 εκατ. ευρώ – το 0,005 τοις χιλίοις επί των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού και 0,001 τοις χιλίοις για τα ιδρύματα των κομμάτων.

Όχι όλα

Μέχρι και την περασμένη Τρίτη είχαν δοθεί 12 εκατ. ευρώ. Από αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε εισπράξει 3,6 εκατ. ευρώ. Και προχθές, την Τετάρτη δημοσιεύθηκε ΦΕΚ, σύμφωνα με το οποίο χορηγούνται άλλα 6 εκατ. ευρώ και από αυτά έλαβε άλλα 1,8 εκατ. ευρώ που του αντιστοιχούσαν. Από τα συνολικά 18 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ως τώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισέπραξε 5,4 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου έχει λαμβάνειν άλλα 1,8 εκατ. ευρώ!

Όλα καλά!

Πρέπει να το πω πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι από τα πιο νοικοκυρεμένα κόμματα! Δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ. Μάλιστα το δάνειο που είχε λάβει από την Εθνική Τράπεζα για εργασίες στο κτίριο της Κουμουνδούρου το αποπλήρωσε το 2020, τέσσερα χρόνια νωρίτερα! Και δεν ισχύουν τα όσα γράφτηκαν για τις θητείες των κκ Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Τζανακόπουλου στην γραμματεία του κόμματος. Και για δύο επιπλέον λόγους: πρώτον, δεν είχαν το δικαίωμα υπογραφής και δεύτερον, τα οικονομικά τα έλεγχε λεπτομερώς ο πρώην πρόεδρος του κόμματος κ. Αλέξης Τσίπρας.

Στα εκδοτικά

Το σοβαρό πρόβλημα – όπως είναι γνωστό – υπήρχε και υπάρχει στην εκδοτική εταιρεία, στην οποία ανήκουν η εφημερίδα «Αυγή» και ο ραδιοφωνικός σταθμός «στο Κόκκινο». Στην Left Media ΑΕ. Και τούτο διότι τον Δεκέμβριο πρέπει να καταβληθούν δύο μισθοί – το δώρο ως τις 21 Δεκεμβρίου και στις 31 Δεκεμβρίου το μηνιάτικο. Στο παρελθόν ο κ. Κασσελάκης είχε δώσει στο κόμμα περί τα 20.000 ευρώ που είναι η νόμιμη εισφορά. Μέχρις εκεί!

Μόνο τρεις!

Ετσι, λοιπόν, από τους αρμοδίους κομματικούς παράγοντες υποδείχθηκε στο πρόεδρο ότι ο ένας τρόπος για να χρηματοδοτηθεί η Left Media AE ήταν να γίνει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Ζητήθηκε από τους βουλευτές να συμμετάσχουν και – μόνο – τρεις (3) ευαισθητοποιήθηκαν! Αυτά τα χρήματα προωθήθηκαν στην κομματική επιχείρηση μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Από εταιρεία…

Κι ο άλλος ήταν, μου λένε, μία εταιρεία του προέδρου να δανείσει στην Left Media AE – δηλαδή εταιρεία προς εταιρεία – ένα ορισμένο ποσό. Ηταν ένας τρόπος για να γίνουν τα πράγματα νόμιμα και να υπάρξει διαφάνεια! Κι αυτό πράγματι συνέβη. Μία εταιρεία του κ. Κασσελάκη δάνεισε 250.000 ευρώ στην Left Media AE. Το δώρο καταβλήθηκε και θα καταβληθεί και ο μισθός στις 31 Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου τακτοποιήθηκαν εγκαίρως όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες του κόμματος. Κι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καμία οφειλή. Τώρα τι θα γίνει με τα κομματικά μέσα στη διάρκεια του 2024; Εχει ο Θεός….

«Οικουμενικότητα»

Χθες ορκίστηκε στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης ο νέος δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας. Από τους παρόντες ξεχώρισα δύο πρόσωπα. Το πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος με την παρουσία του επιχείρησε να αποσπάσει μέρος της πολιτικής υπεραξίας του νέου δημάρχου – «εγώ τον πρότεινα». Κι εδώ που τα λέμε δεν είναι μικρό πράγμα το τρίτο κόμμα – από το πουθενά… – να εκλέγει τον δήμαρχο της πρωτεύουσας. Μόνο που ο κ. Δούκας διαθέτει μία «κεντροαριστερή … οικουμενικότητα» και – … δυνάμει – μπορεί να αποτελέσει τον αντίπαλο πόλο της Χαριλάου Τρικούπη. Δυνάμει, έτσι;

Η κυρία Λούκα Κατσέλη

Το άλλο πρόσωπο που διέκρινα είναι η πρώην υπουργός και κατά καιρούς συνεργαζόμενη με την Κουμουνδούρου, κυρία Λούκα Κατσέλη – που το όνομα της φέρει ο νόμος για την προστασία των δανειοληπτών. Αρκετοί δεν έχασαν τα σπίτια τους από τον εν λόγω νόμο. Από τότε όμως εφαρμόστηκε υπέστη πολλές «αλλοιώσεις» και έχει γίνει αγνώριστος. Η παρουσία όμως της κυρίας Κατσέλη ήταν ενδιαφέρουσα, διότι ανήκει στην «κεντροαριστερή … οικουμενικότητα» που προανέφερα. Εξ ου και το ενδιαφέρον της παρουσίας!

Related posts

Το μαχητικό ΚΑΑΝ και τα όπλα made in Turkiye – Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα

banks

Παρέμβαση Θεοδωρικάκου για την έκδοση του βιαστή με το τατουάζ

banks

Ανάπλαση σε 17 πλατείες επιχειρείται στην Κατερίνη

banks

Γιάννης Μελάς : Σειρά πρωτοβουλιών για την προώθηση δίκαιων λύσεων στο ζήτημα των δασικών χαρτών

banks

Ο Κουτσούμπας πάει στη Θεσσαλία για συναντήσεις με αγρότες και πλημμυροπαθείς

banks

Οικονόμου προς Τουρκία – Υπέρμαχος της ειρήνης η Ελλάδα αλλά θα προστατεύσει την κυριαρχία της – Το μενού των συζητήσεων Μητσοτάκη και Μακρόν

banks