19.4 C
Athens
May 3, 2024
Image default
ECONOMY

Γ. Στουρνάρας: Η επενδυτική βαθμίδα απαρχή προσπάθειας για αύξηση της ευημερίας του λαού

«Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, τη χρονιά που μας πέρασε, σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα και είναι η απαρχή μιας νέας προσπάθειας για να αυξηθεί η ευημερία του ελληνικού λαού» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο προσωπικό της Τράπεζας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.

«Οι θυσίες των συμπολιτών μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, μαζί με την πρωτοφανή, στα ιστορικά χρονικά, στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις και τις υπεύθυνες πολιτικές των κυβερνήσεων, έπιασαν τόπο» ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.

Για το 2024, επεσήμανε ότι θα είναι μια χρονιά ελπίδων αλλά και προκλήσεων, όπως για παράδειγμα αυτών που συνεπάγεται η κλιματική κρίση και η γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Όλες όμως οι μεγάλες προκλήσεις, όπως ανέφερε, απαιτούν περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη. «Δεν θα υπάρξει οριστική απάντηση στις νέες μεγάλες προκλήσεις χωρίς μεγαλύτερη και ευρύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και δημιουργία μιας πραγματικής ένωσης των αγορών κεφαλαίων» σημείωσε.

Ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε ότι φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από την υιοθέτηση του ευρώ (1/1/1999), καθώς και ότι τον Ιούνιο του 2000, αποφασίστηκε η ένταξη στην Ευρωζώνη και της Ελλάδας.

Ο ίδιος, όπως υπενθύμισε, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις τής κυβέρνησης Σημίτη για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αλλά και του μέλους της Νομισματικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων την περίοδο 1994-2000.

Χαρακτήρισε δε την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, το 2001, το μεγαλύτερο επίτευγμα στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας καθώς σφράγισε τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό και την τοποθέτησε στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Related posts

«Καλάθι της Σαρακοστής»: Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις

banks

ΟΠΕΚΑ: Καταβάλλονται τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα

banks

ΕΛΤΑ: Σε τροχιά αναβάθμισης και ψηφιακού μετασχηματισμού

banks

Ηλεκτρονικές απάτες: Καμπάνια ενημέρωσης από Ελληνική Ένωση Τραπεζών & Mastercard (βίντεο)

banks

Επίδομα θέρμανσης: Εκπνέει η προθεσμία για όσους θέλουν να πληρωθούν το καλοκαίρι

banks

ΑΑΔΕ: Ποιοι είναι στο στόχαστρο ως ύποπτοι φοροδιαφυγής

banks