16.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
ECONOMY

Γ. Στουρνάρας: Πόσο εισάγουμε – Πόσο εξάγουμε στην Κίνα

«Η Κίνα αποτελεί σημαντικό εταίρο για την Ελλάδα, ενώ ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα προέρχονται από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Δεν είναι μόνο η Cosco, αλλά και στον τομέα των ακινήτων υπάρχουν εισροές επενδύσεων από την Κίνα» ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κινεζικό ειδησεογραφικό κανάλι CGTN, ανέφερε ακόμα ότι οι εισαγωγές των κινεζικών αγαθών στην Ελλάδα αντιστοιχούν σε περίπου 8% των συνολικών εισαγωγών της χώρας. «Στην Κίνα εξάγουμε υπηρεσίες, κυρίως υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών. Και πάλι, περίπου το 8% των συνολικών εξαγωγών υπηρεσιών της Ελλάδος κατευθύνεται στην Κίνα», είπε ο κ. Στουρνάρας και συμπλήρωσε:.

Συμπλήρωσε δε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για αύξηση των εξαγωγών, των εξαγωγών υπηρεσιών της Ελλάδος στην Κίνα, αλλά και των εξαγωγών αγαθών. Το ελαιόλαδο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. «Θεωρώ ότι έχουμε και άλλα περιθώρια αύξησης των εξαγωγών μας. Και αναφορικά με τις επενδύσεις, αυτές είναι ευπρόσδεκτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι διεθνείς κανόνες. Συνεπώς, είμαστε πολύ ανοικτοί σε επενδύσεις από την Κίνα» κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία επανέλαβε ότι η ανάπτυξη φέτος θα φθάσει το 2,2%, 3% το 2024, 2,7% το 2025. Δηλαδή υψηλότεροι ρυθμοί σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το οποίο σημαίνει πραγματική σύγκλιση.

Όσον αφορά την Ευρώπη, το κύριο μέλημα είναι να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2% το συντομότερο δυνατόν, πρόσθεσε. «Θεωρούμε ότι θα είμαστε πολύ κοντά στο 2% μέχρι το 2025» είπε.

Και συμπλήρωσε ότι με «με χαρά βλέπουμε τον πληθωρισμό να υποχωρεί. Τώρα βεβαίως, το ερώτημα είναι να έχουμε και μια ομαλή προσγείωση, να αποφύγουμε ύφεση στην Ευρώπη και να διασφαλίσουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δηλαδή ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα».

Related posts

Ρόδος: Πρόστιμα στο beach bar με τον σερβιτόρο – κολυμβητή

banks

ΤΑΙΠΕΔ: Αναλαμβάνει να υλοποιήσει έργα 523 εκατ. ευρώ για λογαριασμό φορέων του δημοσίου

banks

ΑΕΠ: Στο 2,3% περιορίστηκε η ύφεση το α’ τρίμηνο του 2021

banks

Οφειλές προς δήμους: Έως 31 Οκτωβρίου η αίτηση για τις 100 δόσεις

banks

Φωτιές: Ειδικές ρυθμίσεις από τις τράπεζες για τους πυρόπληκτους

banks

Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ: Ώρα για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα

banks