21.2 C
Athens
May 9, 2024
Image default
WORLD

Ισραήλ: Το κόστος της δικαστικής μεταρρύθμισης

 

Συνεχίζονται στο Ισραήλ οι διαδηλώσεις την ώρα που η Κνεσέτ επικυρώνει σταδιακά την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Προειδοποιήσεις για οικονομικές επιπτώσεις.

Οι μαζικές διαμαρτυρίες στο Ισραήλ κατά της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης συνεχίζονται ακόμη και μετά την ψήφιση βασικών άρθρων από την Κνεσέτ. Περίπου 160.000 άνθρωποι διαδήλωσαν για τριακοστή συνεχή φορά το Σάββατο στο Τελ Αβίβ κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Νετανιάχου, κρατώντας σημαίες του Ισραήλ, οι οποίες έχουν γίνει πλέον σύμβολο αντίστασης κατά της μεταρρύθμισης. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πλήθος άλλες ισραηλινές πόλεις.

Η διαδηλώτρια Μίχαλ Σέλα, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Givat Haviva για τη βελτίωση των αραβοϊσραηλινών σχέσεων δηλώνει: “Όταν ψηφίστηκε ο πυρήνας της μεταρρύθμισης στην βουλή ήμουν πολύ λυπημένη και ταυτόχρονα πολύ θυμωμένη. Βλέπω γύρω μου χιλιάδες ανθρώπους οργισμένους, οι οποίοι άφησαν τις δουλειές τους για να διαδηλώσουν σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ. Όλος αυτός ο κόσμος δεν θα παραιτηθεί τόσο εύκολα. Κατά συνέπεια δεν πιστεύω ότι οι ακραίοι θα αναλάβουν εύκολα τα ηνία αυτής της χώρας”.

Οι 64 από τους συνολικά 120 βουλευτές της Κνεσέτ ψήφισαν την περασμένη εβδομάδα σειρά νόμων βάσει τον οποίων το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα έχει πια τη δυνατότητα να ακυρώνει ως “αδικαιολόγητες” κυβερνητικές αποφάσεις. Οι επικριτές της μεταρρύθμισης θεωρούν την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης απειλή για τη δημοκρατία στο Ισραήλ και προειδοποιούν ότι η χώρα μετατρέπεται αργά, αλλά σταθερά σε δικτατορία. Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποστηρίζει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο διαθέτει σήμερα υπερβολικές εξουσίες και παρεμβαίνει πέραν του δέοντος σε πολιτικά ζητήματα.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου “διέβη τον Ρουβίκωνα”

“Δεν επιδιώκω την απομάκρυνση της κυβέρνησης, παρόλο που δεν πιστεύω ότι αυτή είναι καλή”, δηλώνει ο επιχειρηματίας Χεν Ίνμπαρ: “Νομίζω ότι Δημοκρατία είναι Δημοκρατία και ότι η κυβέρνηση είναι εκλεγμένη. Υπό αυτές τις συνθήκες όμως ο ρόλος μας είναι να αποτρέψουμε ένα ζοφερό μέλλον με όποιο νόμιμο μέσο διαθέτουμε”.

Για σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην ισραηλινή οικονομία προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ Γιάκοφ Φρένκελ σε ομιλία του προς τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ. Με το πράσινο φως της Κνεσέτ η κυβέρνηση Νετανιάχου “διέβη τον Ρουβίκωνα”, τόνισε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης.

Αμέσως μετά την ψήφιση βασικών άρθρων της μεταρρύθμισης από την ισραηλινή Βουλή ο οίκος αξιολόγησης Morgan Stanley υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ ο οίκος Moody’s, προειδοποίησε για αρνητικές συνέπειες στην οικονομία του Ισραήλ λόγω των πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων. Ας σημειωθεί ότι και το ισραηλινό εθνικό νόμισμα σέκελ, καταγράφει το τελευταίο διάστημα συνεχείς απώλειες της αξίας του.

Related posts

Η ΕΕ δεν βλέπει “άμεσο κίνδυνο” από τυχόν διακοπή της προμήθειας ουρανίου από τον Νίγηρα

banks

Ισπανία: Ο Kαταλανός πρώην πολιτικός Βιδάλ-Κουάδρας πυροβολήθηκε στη Μαδρίτη

banks

Η Βόρεια Κορέα καθέλκυσε το πρώτο της “υποβρύχιο επίθεσης με τακτικά πυρηνικά όπλα”

banks

Renault: Άλμα τζίρου 30% στο πρώτο τρίμηνο

banks

Η Ρωσία λέει ότι έπληξε “αεροδρόμια” και “κατέστρεψε” στόχους στην Ουκρανία – Το Κίεβο λέει ότι κατέρριψε ρωσικούς πυραύλους

banks

Φινλανδία-Σουηδία-Νορβηγία: Ξεκίνησε η ΝΑΤΟϊκή άσκηση Arctic Challenge

banks