23.5 C
Athens
April 27, 2024
Image default
ECONOMY

ΔΕΣΦΑ: Yψηλή ζήτηση για τη Ρεβυθούσα – Δημοπρασίες για δέσμευση δυναμικότητας σε ορίζοντα 15ετίας 

Δημοπρασίες για δέσμευση δυναμικότητας στον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας σε ορίζοντα 15ετίας πραγματοποιεί από φέτος ο ΔΕΣΦΑ, αντί για 5ετία που ήταν μέχρι σήμερα το όριο. Όπως ανέφεραν στελέχη του Διαχειριστή σε σχετική εκδήλωση, με τον τρόπο αυτό, όοι χρήστες του σταθμού που είναι μεγάλοι καταναλωτές (π.χ. εταιρείες προμήθειας αερίου, ηλεκτροπαραγωγοί) μπορούν αντίστοιχα να συνάψουν συμφωνίες προμήθειας αερίου μεγαλύτερης διάρκειας με τους παραγωγούς, επιτυγχάνοντας έτσι καλύτερες τιμές.

Χρήστες του σταθμού είναι επίσης, ιδίως τα τελευταία χρόνια, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιχειρήσεις από γειτονικές χώρες που αναζήτησαν προμήθειες αερίου μέσω Ελλάδας προκειμένου να βελτιώσουν την ασφάλεια εφοδιασμού ή/και να υποκαταστήσουν τις ποσότητες ρωσικού αερίου που έφυγαν από την αγορά.

Τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ εκτιμούν ότι η ζήτηση για αέριο μέσω Ελλάδας στη νοτιοανατολική Ευρώπη θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια, καθώς οι χώρες της περιοχής δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο καθεστώς της εξάρτησης από έναν προμηθευτή που ίσχυσε σε πολλές περιπτώσεις πριν τον πόλεμο.

Οι δημοπρασίες θα διεξαχθούν ανά έτος. Θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα για το 2024 και προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του νέου έτους. Πάντως για το 2024 (αλλά και το 2025-2026) το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικότητας του σταθμού έχει ήδη δεσμευθεί, στο πλαίσιο των δημοπρασιών πενταετούς ορίζοντα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

-

Related posts

Έρχονται νέα «Εξοικονομώ» και «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

banks

Ο χρυσός «χορεύει» στον ρυθμό της αβεβαιότητας

banks

Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ: Σήμερα η καταβολή σε 7.315 δικαιούχους

banks

Χρ. Σταϊκούρας: Στροφή της οικονομίας σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο

banks

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Τι αλλάζει στο πρόγραμμα

banks

ΟΠΕΚΕΠΕ: 1,6 εκατ. ευρώ σε νέους αγρότες και βιολογική γεωργία

banks