18.7 C
Athens
April 28, 2024
Image default
WORLD

Διακοπή χρηματοδότησης για την ακροδεξιά “Πατρίδα”

 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο κόβει την κρατική χρηματοδότηση στο ακροδεξιό κόμμα “Η Πατρίδα”, διάδοχο του νεοναζιστικού NPD. Μια απόφαση με πιθανώς ευρύτερες συνέπειες.

Οι εξελίξεις στον χώρο της ακροδεξιάς συνεχίζουν να είναι ραγδαίες. Με μια απόφαση-σταθμό το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης κόβει την κρατική χρηματοδότηση για το ακροδεξιό κόμμα “Η Πατρίδα”, διάδοχο κόμμα του νεοναζιστικού Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας NPD.

Το NPD δεν είχε απαγορευθεί το 2017 μετά από σχετική προσφυγή, όμως έκτοτε μετεξελίχθηκε στην “Πατρίδα”, η οποία κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε κρατική χρηματοδότηση χάρη στα ποσοστά που έλαβε σε τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας το 2020.

Μετά από αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει τους όρους χρηματοδότησης των κομμάτων αλλά και τη διακοπή της για έξι χρόνια σε περίπτωση αντισυνταγματικότητας, η γερμανική κυβέρνηση μαζί με τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και το ομοσπονδιακό συμβούλιο προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης κατά της “Πατρίδας”, κόμμα που συνεχίζει να ασπάζεται την ιδεολογία φυλετικών διακρίσεων των ναζί.

Σύμφωνα με τους συνταγματικούς δικαστές “Η Πατρίδα” στοχεύει στην υποβάθμιση ή εξάλειψη της φιλελεύθερης, δημοκρατικής τάξης στη Γερμανία και άρα θα αποκλειστεί από την κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία της για μια εξαετία, όπως ορίζει ρητά το Γερμανικό Σύνταγμα (Άρθρο 23.2 του Θεμελιώδους Νόμου της Βόννης). Μέχρι το 2021 το εν λόγω κόμμα είχε πάντως καταφέρει να λάβει πάνω από 300.000 ευρώ από το γερμανικό κράτος.

Eιδικοί εκτιμούν ότι η σημερινή απόφαση θεωρείται κρίσιμη γιατί θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο ακόμη και για την διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης για την Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία καλπάζει στις δημοσκοπήσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδα και σε σειρά κρίσιμων κρατιδίων αλλά και της νεοσύστατης Ένωσης Αξιών του Χανς Γκέοργκ Μάασεν, που σκοπεύει να κατέβει προσεχώς σε τοπικές εκλογές στην ανατολική Γερμανία.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας υπονομεύουν την ειρήνη στο Στενό της Ταϊβάν

banks

Τα ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν 15km² γης στα νότια και τα ανατολικά την περασμένη εβδομάδα

banks

Ισραήλ: Ο Λαπίντ καταθέτει στο πλαίσιο της δίκης για διαφθορά εναντίον του Νετανιάχου

banks

Χαμάς: Το σχέδιο του Ισραήλ για την επόμενη ημέρα στη Γάζα δεν θα πετύχει ποτέ”

banks

Ρωσία: Συντριβή βομβαρδιστικού αεροσκάφους Su-24 στο Βόλγκογκραντ

banks

Η έκρηξη στο Κρασνοντάρ της Ρωσίας προκλήθηκε από drones, σύμφωνα με τον κυβερνήτη

banks